Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • HeidiSorry, geen tuinvraag maar één voor mijn Vlaams woordenboekje. Was als NLer gisteren in Lommel (B) bij een muziekfestival. Voor 'jetons' kon je 'smos met hesp' krijgen. Wat is dat nou?
    Zondag 18 November 2012 om 21:34

29 reacties

  • Geert B. Geert B. Jetons: dat zijn bonnetjes die je kan kopen, om ze in te ruilen tegen voedsel of drank.
    Smos met hesp: een broodje met hesp, sla, tomaat, ei, worteltjes..
    Zondag 18 November 2012 om 21:42
  • Heidi Heidi Dankjewel! Dus vegetarisch? Of is hesp zelf nog iets? Wij noemen jetons muntjes. Daar was dus nog wel uit te komen. Maar die smos en hesp? Grappig, hè dit was dus echt niet te herleiden voor mij. Hadden de smos niet nodig omdat we in een gezellig restaurant hebben gegeten. Wel erg laat geworden dat festival. Was pas om 2.15 uur thuis.
    Zondag 18 November 2012 om 21:53
  • Kathleen Kathleen smossen = morsen (wat je dus doet als je een broodje eet met sla, mayo, tomaat, ei, etc..., vandaar dat ze zo'n broodje een 'smos(ke)' noemen. Smos betekent dus dat er groenten tussen zitten.
    hesp = ham (vlees dus)
    Zondag 18 November 2012 om 21:58
  • Heidi Heidi Hahaha! Dat heb ik wel zien doen ja, morsen! Leuke naam dus. Jammer van de hesp (ben vegetariër), want verder klinkt het erg lekker. Zal een volgende keer opletten of er zoiets ook met kaas is. Dankjewel, hoor voor de uitleg!
    Zondag 18 November 2012 om 22:03
  • Kathleen Kathleen smos hesp en smos kaas zijn de 2 belangrijkste broodjes maar alles wat je kan bedenken, kan ertussen zitten. Smos Italiaans kan bv. met mozarella,gerookte ham, pesto en gedroogde tomaten zijn.
    Zondag 18 November 2012 om 22:06
  • Heidi Heidi Zie het al. Gauw weer een leuk festival uitzoeken in België. En dan gewoon lekker morsen. Niks geen echt restaurant. :-D
    Zondag 18 November 2012 om 22:09
  • Ann V. Ann V. Je vraag doet me heel erg denken aan een verhaal dat ik vroeger (dus lang, heel lang geleden) eens op school las. Iemand van buitenlandse origine ging, na een spoedcursus Nederlands, in de Vlaamse gemaante waar hij was gaan wonen, een eetcafé (toen heette dat nog bistro of zo) binnen. Aan de kelner vroeg hij netjes 'een broodje ham', waarop die over zijn schouder naar de keuken gilde: 'Ne pistolée mè hesp!'...
    Waarop de klant in kwestie plots heel erg twijfelde aan zijn eigen accent...
    Maandag 19 November 2012 om 18:34
  • Heidi Heidi Wat een verhaal. Hahaha! Weet je, België voelt helemaal niet als buitenland. Dus als je dan ergens staat en écht niet snapt wat er bedoeld wordt, is dat extra vervreemdend. Ben volgend jaar vast weer in Lommel en dan bestel ik zo achteloos mogelijk een smoske met kaas. Hoor ik er gewoon bij! :-D
    Maandag 19 November 2012 om 21:34
  • Maarten C. Maarten C. Had je geen vegetariër geweest dan had je volgende zomer eens naar de GentseFeesten moeten komen voor "nen botram me uuflakke" te eten ;)
    Dinsdag 20 November 2012 om 11:27
  • Bart V. Bart V. Jetons zijn van die plastiek munten die je op events koopt (id zin van drank/eetbonnetjes. Smos met hesp is broodje met ham, wat groenten (sla, tomaat), mss plakjes gekookt ei, en wsl wat mayonaise op.
    Dinsdag 20 November 2012 om 11:35
  • Heidi Heidi En wat mag dat dan wel wezen, Maarten?
    Dinsdag 20 November 2012 om 11:45
  • Heidi Heidi Enne.. ne pistolée mé hesp en een smos met kaas heet in NL een 'broodje gezond.' :-)
    Dinsdag 20 November 2012 om 11:47
  • Heidi Heidi Dankjewel Bart. Ben er inmiddels behoorlijk over bijgepraat. Heb van Maarten C. een nieuw raadsel gekregen. Want wat uuflakke is? :-D Zou het woord graag aan mijn woordenboekje toevoegen...
    Dinsdag 20 November 2012 om 11:53
  • Bart V. Bart V. uuflakke? En uit welk dialect komt dit (kwestie van de klemtoon wat te kunnen leggen).
    Dinsdag 20 November 2012 om 13:12
  • Heidi Heidi Volgens Maarten is dat tijdens de Gentse feesten te krijgen. Eerlijk, Bart ik vind de reacties die ik tot nu toe kreeg op mijn vraag net zo leuk als het festival!:-)
    Dinsdag 20 November 2012 om 13:17
  • Maarten C. Maarten C. Dat is een boterham met geperste kop, een gentse specialiteit ;)
    Dinsdag 20 November 2012 om 13:36
  • Heidi Heidi Geperste kop. Natuurlijk! Dat ik dat nou niet wist. Hahaha! Om wiens kop gaat het dan als ik vragen mag? Overigens zijn er om meerdere fronten mijntuinmensen bezig mij bij te spijkeren. Het festival was leuk, maar de nasleep mag er ook wezen...! ;-D
    Dinsdag 20 November 2012 om 13:40
  • Maarten C. Maarten C. Ik merkte het ook Heidi, wordt tijd dat we beide fronten eens gaan samenvoegen. :P
    Dinsdag 20 November 2012 om 13:42
  • Heidi Heidi Zo zie je maar, wat zo'n festival al niet teweeg kan brengen... Kreeg trouwens ook nog een persoonlijk bericht. Tof, hè?
    Dinsdag 20 November 2012 om 13:44
  • Maarten C. Maarten C. Of anders gezegd: Wat zo'n leuke community kan teweeg brengen ;)
    Dinsdag 20 November 2012 om 13:45
  • Heidi Heidi En dan mag het ook weleens over iets anders dan tuinen gaan. Waar vindt je zoiets!
    Dinsdag 20 November 2012 om 13:47
  • Bart V. Bart V. Ah Gents...ja, da's Gentse kop. Geperste kop dat we ook zeggen...is vlees voor op de boterham. Kipkap ken je mss?
    Dinsdag 20 November 2012 om 14:49
  • Heidi Heidi Weet je, ben vegetariër dus die geperste kop (wiens kop trouwens?) klinkt mij niet aantrekkelijk in de oren. En kipkap? Helaas, is mij ook niet bekend. Ook al zal ik het nooit eten, het is erg leuk om te weten wat het is.
    Zo hebben wij balkenbrij en zure zult. Geen idee wat er in zit, maar het is bij de slager te koop.
    Dinsdag 20 November 2012 om 15:07
  • Marcus G. Marcus G. Heidi, wij willen wat vaker vegetarisch eten. Kun jij nog een kookboek of website aanbevelen voor lekkere recepten? Via Bol onlangs Het Grote Vegetarische Kookboek gekocht.
    Vrijdag 23 November 2012 om 13:06
  • Heidi Heidi Zal een HOERA onderdrukken :-), maar vind het wel leukI Ik kan je de website www.devegetarischeslager.nl en www.devegetarier.nl erg aanbevelen. De ene voor de producten (uitstekend met name voor flexitariërs), de andere voor recepten (seizoensgebonden) en het aanbevelen van de beste boeken. Veel plezier en succes! Het zal je vast goed bevallen. Sorry, antwoord vanaf mijn iPhone en weet niet hoe de links toe te voegen.
    Vrijdag 23 November 2012 om 13:41
  • Jo V. Jo V. welke kop het is? ik dacht rund en varken. Het smaakt het best met ne lek mostaard van Tierenteyn en ne goeie blonten.
    Zaterdag 24 November 2012 om 18:57
  • Heidi Heidi Ja, ja, ja Jo. Dacht ik net bijgepraat te zijn, kom jij weer met woorden aan! Wat zijn (of is) nou weer blonten?
    Mijn automatische corrector raakt er helemaal van overstuur! :-D
    Zaterdag 24 November 2012 om 20:18
  • Jo V. Jo V. dus 'nen blonten' is int AN een blonde wat slaat op blond bier. Mostaard ken je dachtk wel= mosterd. -(mosterd van -)Tierenteyn is een merk. Als je eens in Gent bent raad ik u aan om eens binnen te wippen bij Tierenteyn mosterd (en pickels en specerijen) geheel artisinaal gemaakt en enkel daar te koop. Jamie Oliver komt speciaal naar Gent om zijn voorraad mosterd van Tierenteyn in te slaan. Dus dat zegt wel iets denkk he?
    Zaterdag 24 November 2012 om 20:59
  • Heidi Heidi Leuke reden om naar Gent te gaan. Klinkt erg lekker. En hoe heb ik nu ooit kunnen denken dat 'nen blonten' iets anders zou kunnen zijn dan bier.... Hahaha!
    Zaterdag 24 November 2012 om 21:19

7 tuiniers vinden dit leuk