Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • klimplant voor pergola:
    heeft iemand een goeie tip voor een klimplant voor pergola in kleine stadstuin.
    - wens geen klimroos meer
    - geen woekeraar, iets wat niet al te groot wordt en makkelijk is in onderhoud
    - kleur: wit of lichtroze, ev donkerroze
    - liefst ook met mooi blad, bedoeling is ook wat schaduw eronder te creëren, in combinatie met klimop
    - niet gevoelig voor ziekten of ongedierte

    Dinsdag 20 November 2012 om 20:36

23 reacties

  • Lieven G. Lieven G. Een Clematis .... bestaat in alle kleuren en geuren...
    Dinsdag 20 November 2012 om 22:19
  • Sterjasmijn. Wit maar er is ook een gele variant. Langzaam groeiend dus goed in toom te houden en hij is groenblijvend. En geurend.
    Dinsdag 20 November 2012 om 23:24
  • Ellen A. Ellen A. Druif. Ik heb hem op de pergola omdat hij zomers de zon goed tegenhoudt en in de winter niet... En je kunt hem goed snoeien (dat moet ook wel).
    Woensdag 21 November 2012 om 11:54
  • Jo V. Jo V. @Rob: Sterjasmijn of Trachelospermum jasminoides heeft inderdaad 2 varianten. De witte en de gele. Ik beveel je de gele variant aan, daar deze iets sterker is en meer wintervast dan de witte variant. Maar, aangezien het een plant is die normaal gezien voorkomt in het Middenlands zeeklimaat dus zo winterhard is ze ook weer niet.
    Donderdag 22 November 2012 om 17:45
  • bedankt voor alle tips. Sterjasmijn was mij onbekend en lijkt me inderdaad wel het proberen waard...
    Vrijdag 23 November 2012 om 18:22
  • De gele sterjasmijn wordt ook Star of Toscane genoemd. Helaas heb ik er geen plek meer voor. Tenzij ik zeker zou weten dat hij het ook op een schaduwplek zou doen. Veel plezier ermee Chantal!
    Vrijdag 23 November 2012 om 20:19
  • Jo V. Jo V. de mijne staat op een schaduwplek.enkel bij hoogzomer komt er zon aan
    Vrijdag 23 November 2012 om 21:04
  • Dat is goed nieuws Jo. De gele variant? Geeft hij veel bloemen?
    Vrijdag 23 November 2012 om 21:18
  • Jo V. Jo V. ja voor het eerste jaar dat hij hier staat vind ik toch dat hij redelijk wat bloeien heeft gehad. (plant van zeker 3 jaar oud al) nu, hij groeit lekker mits een klein beetje steunhulp. Dus ik hoop dat hij volgend jaar dubbel zoveel bloeien zal hebben.
    Vrijdag 23 November 2012 om 21:25
  • Ook al eens aan een Clematis gedacht? Een kleinbloemige, zoals C.viticella Purpurea Plena Elegans (purper)of de c. texensis ' Princess Diana' (rose)?
    Vrijdag 23 November 2012 om 21:25
  • ja, ik twijfel over een clematis omdat ik die ook heel mooi vind bvb van de viticella of de texensis groep.
    alleen lees ik van clematis dat die nogal gevoelig is aan wat soorten ziektes en plagen ... ervaringen hiermee of valt dit mee in de praktijk?
    ook slakken lijkt een gemakkelijke plaag te zijn bij clematis en dit jaar heb ik werkelijk een slakkenplaag gehad in mijn tuin...
    Zaterdag 24 November 2012 om 15:12
  • heeft iemand ervaring met een passiflora? en de Akebia quinata (chocoladewingerd)?
    Zaterdag 24 November 2012 om 15:14
  • Hoi Chantal, ik heb zelf enkele C. viticella en ook een 'Princess Diana'. Met beiden nog geen problemen gehad. Verwelkingsziekte treedt vooral op bij grootbloemige clem., zelf ook last van in mijn tuin. Slakken spelen alleen een rol bij de nieuwe jonge scheuten in het voorjaar. Hiertegen zet ik een koperen ring om de plantenvoet. Werkt goed! C. texensis 'Princess Diana'zou ik je zéker aanraden; zeer rijk bloeiend, zulke mooie bloemen, net tulpen!!
    Zaterdag 24 November 2012 om 16:05
  • bedankt voor de tip Wilma, ik vind de clematis Princess Diana ook een hele mooie! blij te horen dat je daar geen problemen mee hebt en zo rijk bloeit. Staat die bij jou in de zon of halfschaduw of schaduw?
    ook bedankt voor de tip van de koperen ring, zal ik zeker ook toepassen :-) heb je nog tips tegen slakken? ze hebben dit jaar bvb ook al mijn jonge lupineplantjes opgegeten... echt geen zicht!
    Zaterdag 24 November 2012 om 16:21
  • Mijn 'Princess Diana'staat in de ochtendzon tegen de gevel van het huis. Vanaf 11-12 uur heeft ze schaduw. Ik moet ze wel regelmatig water geven, want ze staat heel dicht bij de fundering, te droog dus. Met de behandeling die ze krijgt doet ze het erg goed!!
    Tegen slakken gebruik ik dus koperen ringen bij sommige individuele planten. Maar die ringen zijn nogal prijzig, dus je kan er geen hele rij mee beveiligen. Verder strooi ik wel Ecostyle slakkenkorrels, maar dat moet worden herhaald na regen. Dus als ik niet heel erg zuinig op mijn planten ben, laat ik de slakken maar hun gang gaan.
    Heb wel ook veel vogels in de tuin, maar het schijnt dat ze die dikke rode slakken niet graag eten. Heb wel egeltjes 'uitgenodigd' maar die hebben mijn tuintje nog niet ontdekt. Met de slakken blijft het dus een beetje behelpen.
    Zaterdag 24 November 2012 om 16:32
  • Hou er wel rekening mee dat de meeste clematissen bladverliezend zijn. De sterjasmijn is wintergroen. Trouwens een kamperfoelie is misschien ook een optie.
    Zaterdag 24 November 2012 om 18:23
  • Jo V. Jo V. als u een kamperfoelie opteert kan ik u de 'belgica select' aanbevelen. Dit is een zeemzoetruikende. Ik heb mijn Akebia quinata verwijderd uit mijn tuin. De Akebia is een invasieve plant en woekert enorm! dus niet voor mij bestemd. Ik heb hem vervangen door een ramblerroos 'Léontine Gervais'. Passiflora is mooi maar sterft volledig af elk jaar en moet ook dus gekipt worden. Naar winterhardheid toe is hij ook niet zo bestand tegen onze winters.
    Zaterdag 24 November 2012 om 18:37
  • Kiki B. Kiki B. Verschillende soorten clematis, varierend qua bloeiperiode, in 1 groot en vooral heel diep plantgat zou ik je aanraden. Evt. Kan je de sterjasmijn er naast zetten. Let wel op dat je clematis gebruikt die je ieder jaar moet snoeien en niet bijv de C. Montana erbij zet, want dan zie je niet meer welke takken wel of niet gesnoeid moeten worden. Om kans op ziektes te verminderen hele goede grond , compost en mest in het plantgat doen, liefst omgedraaide graszode onderin. Plant de plant 2 x zo diep als de pothoogte. In de zomer regelmatig water geven en de voet bedekken tegen zon met dakpan o.i.d. Passieflora zou ik je afraden.
    Vrijdag 7 December 2012 om 11:56
  • beste Kiki,
    waarom raad je Passieflora af?
    Zaterdag 8 December 2012 om 17:54
  • Kiki B. Kiki B. Tenzij de plant heel beschut staat vriest hij stuk. Als hij wel heel beschut staat , zoals bij mij aan zee tussen struikgewas, wordt hij je de baas en woekert hij zelfs onder je voordeur naar binnen. Daarom noem ik het ook een 'hij' . Gelukkig heeft hij de vorige barre februarimaand toch niet overleefd en ben ik er van verlost. Hoe mooi hij ook is.
    Zaterdag 8 December 2012 om 20:55
  • Jo V. Jo V. das discriminatie.
    Zaterdag 8 December 2012 om 21:17
  • Kiki B. Kiki B. Oeps, ik zie nu wat je bedoelt haha
    Zondag 9 December 2012 om 21:13
  • Ellen A. Ellen A. Bij mij in Amstelveen 'krijg' ik de passieflora van de buren. Onder de tegels door komt hij ieder jaar in het schelpenpad onder het raam omhoog. Geen vorst krijgt hem kapot. Krijgt daar ook weinig water maar dat maakt hem niet uit..
    Dinsdag 11 December 2012 om 12:13