Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Marie-jose B.Vanwege energiebesparing overweeg ik de pomp van de zwemvijver deze winter uit te zetten. Het water is al jaren zeer helder. Heeft iemand ervaring wat dit betekent voor de waterkwaliteit en voor pomp?
    Vrijdag 23 November 2012 om 15:12

8 reacties

  • Marco C. Marco C. Ik heb er totaal geen verstand van, maar omdat het water niet meer stroomt kan ik me voorstellen dat het eerder dichtvriest. De kwaliteit van het water zal wel gelijk blijven er zijn nu toch geen algen meer. Kijk ook in de handleiding van de pomp hoe je hier in de winter mee om moet gaan, wij hebben een pomp om grondwater op te pompen en ´s-winters moet deze losgekoppeld worden anders vriest ie kapot (bij de buren gebeurt). Groetjes, Marco
    Zaterdag 24 November 2012 om 09:09
  • Lieven G. Lieven G. De vraag is of het water helder is door en enkel door de pomp, of ook door de juiste combinatie met planten. Zitten er voldoende zuurstofplanten in de vijver. Wij hadden jaren een perfect heldere vijver zonder enige pomp, filter of product.
    Zaterdag 24 November 2012 om 11:55
  • Marco C. Marco C. Ik heb afgelopen zomer een vijver ingegraven van 1680 dm^3 dus niet eens zo'n hele grote, onmiddellijk waterpest, glanzend fonteinkruid erbij gedaan en de vijver was van het begin af aan kraakhelder, ligt midden in de zon! Dus mijn ervaring is ook dat je geen elektrische filter nodig hebt. Komend seizoen ga ik er een tweede vijver aan verbinden en een beekloop maken dan zal ik wel een pomp nodig hebben, maar ga er geen filter tussen zetten. Groetjes!
    Zaterdag 24 November 2012 om 12:23
  • Marie-jose B. Marie-jose B. Het betreft meer een ecologisch zwembad, met helophytenfilter. In de zwembak zelf zijn geen (zuurstof)planten. Het water stroomt naar het filtergedeelte, wordt gezuiverd door de plantenwortels en komt via drainagebuizen weer in het zwembad.
    Zaterdag 24 November 2012 om 17:03
  • Jo V. Jo V. ik raad u af om uw pomp af te zetten. de kans dat deze kapotvriest in bijzonder groot en als uw pomp op een plaats zit waar u niet of moeilijk aankan kan dit voor grote problemen zorgen. Kan u specifieker zijn over de ligplaats van uw pomp en hoe diep etc?
    Zaterdag 24 November 2012 om 18:47
  • Marie-jose B. Marie-jose B. Hallo Jo, De pomt staat op ongeveer 80cm diepte in een kunststof ton in de lavakorresl. Op de ton ligt een dun laagje lavakorrels met ongeveer 1 decimeter water.
    Maandag 26 November 2012 om 09:03
  • Jo V. Jo V. ik blijf u de raad geven om uw pomp NIET af te zetten. Daar het een zwemvijver is met een natuurlijk ecologisch systeem valt dat systeem ook 's winters niet stil. Stel dat uw vijver volledig toevriest kunnen de giftige en afvalgassen niet meer ontsnappen waardoor u in het voorjaar een hele weg af te leggen hebt om uw vijver weer optimaal te krijgen. De watercirculatie zorgt voor zuurtstof in uw vijver ook 's winters en voor een beweging waardoor deze niet of nauwelijks kan toevriezen. Wel raad ik u aan om een bussel riet in uw vijver te plaatsen (afgesneden riet). Mocht het echt hard vriezen zorgt dit door de holle stengels voor een ijsvrije plek. Ik hoop u bij deze van dienst te zijn. U mag gerust altijd een mailtje sturen mocht u meer vragen hebben, grtz Jo
    Zaterdag 1 December 2012 om 00:41
  • Marie-jose B. Marie-jose B. Hallo Jo, Hartelijk dank voor uw advies. Ik ga het opvolgen.
    Zaterdag 1 December 2012 om 15:49

1 tuinier vindt dit leuk

  • Eco t. Eco t. Vrijdag 30 November 2012 om 14:38