MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Frederik   Hortensia (algemeen) (Hydrangea macrophylla)

 • Frederik V.Heb 2 vraagjes (als beginnende tuinier):
  -We hebben een vrij grote struik (2m diam. en +/- 1,7m hoogte) in onze nieuwe tuin en zou hem willen verplanten, om dit gemakkelijker te laten verlopen zou ik hem grondig willen insnoeien, volgens het filmpje van tuinonline.nl kan dit tot net boven de grond. Ik heb hier toch wat schik voor. Kunnen er anderen me geruststellen?
  -En dan lees ik bij "eigenschappen" "zon", maar in de omschrijving staat dat hij schaduwrijke plaatsen verlangt. Hoeveel licht moet hij nu in feite krijgen?
  Zaterdag 24 November 2012 om 20:28

2 reacties

 • Ja, Frederik, het verplanten van volwassen struiken houdt natuurlijk altijd een risico in. Maar wat het snoeien tot vlak boven de grond (± 10 cm.) betreft, kan ik je geruststellen. De plant maakt vanuit de grond weer nieuwe takken. Alleen moet je het 1e jaar na zo'n rigoreuze snoei geen bloemen verwachten, want ze bloeit op het 2-jarige of ouder hout. Dat is voor de plant ook prima, dan kan ze haar energie in het wortelgestel steken. En in nieuwe takken, natuurlijk.
  Van Hortensia's wordt meestal gezegd dat ze halfschaduw willen, maar als de plant voldoende vocht krijgt doet 'ie het ook in de volle zon prima. Dat zie ik hier in de buurtuinen.
  Zondag 25 November 2012 om 13:47
 • Frederik V. Frederik V. Bedankt! Zondag 25 November 2012 om 14:53