MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Jo   Aloë Vera (Aloë Vera)

 • Jo V.Aloë vera (Aloe vera) is een succulent uit de affodilfamilie (Asphodelaceae). De plant heeft een korte, houtige stam van 30-50 cm hoog, die aan de basis uitlopers vormt of zich vertakt. De bladeren staan vaak opeengedrongen. Ze zijn blauwgroen, zeer succulent, 40-50 cm lang en aan de basis 7-8 cm breed, waarna ze zich versmallen tot een punt. Aan de onderkant zijn de bladeren afgerond en ze hebben aan de randen uit elkaar staande, driehoekige, bleekgroene, hoornachtige tanden.

  De trossige bloeiwijze kan tot 90 cm lang worden. Er bestaan vormen met rode en met gele bloeiwijzen. De jonge, ongeopende bloemen staan naar boven gericht. De oudere bloemen staan met hun cilindrisch–gebogen en vergroeide bloembuizen naar beneden, waardoor de bloeiwijze een piramideachtige vorm krijgt. In de slanke bloembuis zitten zes meeldraden verborgen. Het vruchtbeginsel bestaat uit drie vruchtbladen en groeit uit tot een doosvrucht.

  Aloë vera komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit het Arabisch Schiereiland. Tegenwoordig komt hij onder andere ook voor in het Middellandse Zeegebied, Indonesië, De Nederlandse Antillen en West-Indië. Op Barbados bevinden zich vele kwekerijen van deze plant.

  Het plantensap kan worden gebruikt als wondmiddel en tegen zonnebrand. Het wordt veel in cosmetica verwerkt. De winning vindt plaats door de bladeren af te snijden en het hieruit druppelende sap te verzamelen en in de lucht te laten drogen.

  De gel in de bladeren kunnen ook gebruikt worden voor oraal gebruik. Het is van oudsher een geneeskrachtige plant en heeft als een van de synoniemen, brandwondenplant meegekregen. Door zijn krachtig helende werking is dit een goed bewaard geheim.
  Zaterdag 1 December 2012 om 00:25

3 tuiniers vinden dit leuk

 • Jo V. Jo V. Zaterdag 1 December 2012 om 00:29
 • Vicky T. Vicky T. Vrijdag 15 September 2017 om 06:45
 • Carine W. Carine W. Vrijdag 31 Mei 2019 om 21:52