Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • Els M.Ik heb 6 terrasplanten: lantana, agapanthus, bougainville, Chileens jasmijn ... in een onverwarmde kamer geplaatst. Ook gelukt net vóór de vorst, en alle bladeren vallen al duchtig af. De kamer heeft voldoende licht en is rond de 13 à 15 °C, dus ik denk dat het wel zal lukken tot de maand mei. (= wel lang wachten!) Maar, gaan alle bladeren, van alle planten gewoon afvallen, en in het voorjaar wel weer uitlopen? Ik heb er weinig ervaring mee mr ik hoef geen cadeaus meer die zo fragiel zijn (zonder winterserre)!
    Donderdag 13 December 2012 om 22:04

12 reacties

  • Els M. Els M. Al gevonden dat de agapanthus zelfs geen licht nodig heeft en best ts de 2 à 8 °C staat in de winter! Heeft iemand ervaring met deze plant om 'over te houden'? Mag het dus warmer zijn?
    Donderdag 13 December 2012 om 22:37
  • Lieven G. Lieven G. 15° is wel warm hoor om te overwinteren... 5 a 10° is voldoende
    Donderdag 13 December 2012 om 22:48
  • Heidi Heidi Inderdaad is 5 tot 10 graden beter. Minder kans op bijvoorbeeld spint. Kreeg indertijd ook 'exoten'. Wil ze niet meer. Teveel gedoe. Sterkte ermee.
    Vrijdag 14 December 2012 om 17:30
  • Els M. Els M. Tja, ik zet zelfs de velux open, op die slaapkamer, en verwarm boven nergens, maar we hebben 20 j geleden dit houten huis gebouwd (met steen ervoor) en dat is energiezuinig én te warm om planten te laten overwinteren. Toch bedankt voor de tips!
    Zondag 16 December 2012 om 13:04
  • Heidi Heidi Beter een goed geïsoleerd huis dan exotische lastpakken. Als ze het niet halen ben je er mooi vanaf. Denk overigens dat de Agapanthus nog wel even naar buiten kan. Die kan - 5 verdragen. Succes (of juist niet natuurlijk...;-))
    Zondag 16 December 2012 om 21:51
  • Els M. Els M. Probleem is: ik kreeg de agapanthus cadeau van een vriendin, en de 3 andere van mijn 3 dochters (moederdag weet-je-wel)Dus doe ik nu toch mr mijn best om ze over te houden mr ik heb al gezegd dat ik er GENOEG heb!
    Dinsdag 18 December 2012 om 20:02
  • Heidi Heidi Begrijp het probleem. En ach weet je Els, natuurlijk zijn er ideale omstandigheden voor planten. Maar als je daaraan niet optimaal kunt voldoen, zullen ze echt niet zomaar dood gaan. Denk dat als de luchtvochtigheid goed is (en je hebt al een raam open staan) je al veel gewonnen hebt. En af en toe een fris beurtje met een plantenspuit is ook goed tegen spint. Denk zomaar dat ze het best zullen redden. En misschien moet je niet zeggen dat je er genoeg hebt, maar dat je er genoeg VAN hebt. :-)) Maar dat is natuurlijk wel weer cru tegenover zulke lieve gevers. ;-) Hoor graag nog eens hoe ze de winter zijn doorgekomen.
    Dinsdag 18 December 2012 om 21:55
  • Jo V. Jo V. tiens, mijn toscaanse jasmijn, mijn Solanum jasminiodes en mijn luciferplant hebben alle 3 de vorst van naderbij kennis gemaakt en die hebben NIETS. Sterker nog.. de Solanum is zelf zo sterk dat hij gewoon blijft doorbloeien!
    Woensdag 19 December 2012 om 00:11
  • Els, misschien kun je een wenslijstje maken met planten die je wél zou willen? Of die gewoon als éénjarige mogen worden afgedankt na het seizoen? Ben het met Heidi eens: ik doe ook niet meer aan al die bewerkelijke exoten. Alleen de Brugmansia nog - en die stek ik i.p.v. overwinteren - en een kleine Agave. Die laatste houd ik klein in een (te) kleine pot.
    Toen ik als student nog op kamers woonde, zette ik mijn planten af en toe gewoon onder de douche. Tegen stof en spint.
    Donderdag 20 December 2012 om 23:09
  • Margot d. Margot d. Wie heeft dat ook?Heb een Agapanthus die nu in knop staat?,heeft tot nu toe buiten gestaan.
    Vrijdag 21 December 2012 om 21:26
  • Heidi Heidi Het is behoorlijk zacht Margot, dus de plant is nog niet toe aan afsterven. Denk echter niet dat de knop buiten echt tot een bloem wordt. Tenzij het extreem zacht blijft misschien. Maar er is ook zonlicht nodig en dat is er nu nauwelijks.
    Vrijdag 21 December 2012 om 21:35
  • Margot d. Margot d. Niet elke Agapanthus sterft af in de winter.Er zijn soorten die in de winter gewoon bladhoudend zijn,die moeten in het licht blijven.
    Maandag 24 December 2012 om 09:02

1 tuinier vindt dit leuk