Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Marieke  B.Ik las In het nieuws dat er, door het milde weer van de afgelopen tijd, veel overlast is van mollen hier in Overijssel. Hier liggen inderdaad behoorlijk wat molshopen. Nu heb ik besloten er niets meer aan te doen. Mollen eten engerlingen, larven van de meikever. Larven die ieder voorjaar weer mijn planten om zeep helpen. Ik hoop dat de mollen me een dienst gaan bewijzen.
    Ik ben benieuwd wat jullie met mollen doen. Koesteren of bestrijden?
    Zondag 13 Januari 2013 om 12:13

22 reacties

  • Anja V. Anja V. Bestrijden! Mijn mooi gazon is anders naar de vaantjes. De mol moet maar ergens in een wei gaan ploeteren :-)
    Zondag 13 Januari 2013 om 15:32
  • Henk L. Henk L. Mollen,zijn hele nuttige beestjes en ze horen helemaal bij de natuur.
    Ze hebben nu eenmaal een plaatsje hier op deze aarde en waarom zouden wij hen gaan vernietigen?
    Vanwege ons mooie gladde gazon?Marieke ze helpen jou en dan zou ik zeggen de ene dienst is de andere waard,dus laat ze leven en als je ze zou gaan bestrijden zeer zeker niet met vergift.
    Bij veel regenval raken de gangen(ritten) vol water en dus verhuizen ze naar boven want natuurlijk willen zij niet verdrinken.
    Zondag 13 Januari 2013 om 15:46
  • Marieke  B. Marieke B. Ik heb vroeger wel klemmen gezet. En dan in de zomer mopperen dat ik hele graszoden op kon rollen, als een tapijt, omdat de engerlingen de wortels hadden opgegeten. Niet goed over nagedacht dus.
    Ik merk dat als ik de molshopen tijdig verspreid over het gras, alles best netjes blijft. Laat ze maar mooi hun werk doen. Misschien juist iets bedenken om ze mee te lokken? ;)
    Maandag 14 Januari 2013 om 19:39
  • Henk L. Henk L. In mijn gedachte heeft elk beestje zijn nut,soms komt dit ons niet goed uit,maar toch.
    Bladluizen zijn zo'n voorbeeld zij verorberen de bladeren van onze planten die wij koesteren onder andere de rozen,maar zij(de luizen) dienen ook tot voedsel voor andere dieren zoals het Lieveheersbeestjes en de oorworm,spuiten wij de luizen nu dood dan heeft dit ook gevolgen voor andere beestjes en ik denk ook voor de mensen zelf.Zo ook met de mol die niet alleen de engerling eet maar de grond ook nog eens luchtig houdt.
    Tegen luizen bij rozen kun je enkele Lavendel-plantjes zetten,luizen houden niet van de geur.Bovendien zal een goede gezonde plant de aanval van luizen beter kunnen overleven dan een zwakke plant,dus is het zaak de planten goed gezond te houden.
    Maandag 14 Januari 2013 om 20:38
  • Anja V. Anja V. Ik bestrijd ze met "carbuur". Ik denk niet dat ze daar van dood gaan, maar dat verjaagt ze wel. De stank die daarvan komt is zo enorm, dat ze gaan "lopen". Dat is ook bestrijden, maar niet doden.
    Maandag 14 Januari 2013 om 20:49
  • Heidi Heidi De grond die mollen omhoogwerken is prima zaaigrond want onkruidvrij. Ik ben gestopt met mopperen op die ondeugden. Ze hebben wel degelijk hun nut en houden mijn kleigrond luchtig. Heb geen keurig gazon, dat scheelt natuurlijk.
    Maandag 14 Januari 2013 om 21:00
  • Henk L. Henk L. Hoi Heidi en moet het gazon dan keurig zijn,mag het niet zijn eigen natuur volgen vraag ik mij wel eens af,we lopen in de bossen en daar mag alles wel op zijn eigen groeien,maar in ons tuintje moet het zijn als de huiskamer,vreemd hè?we denken hetzelfde das prima toch?
    Maandag 14 Januari 2013 om 23:27
  • Heidi Heidi Ach ja, Henk. Smaken verschillen. Voor mij hoeft het niet zo netjes maar zal anderen daar niet om veroordelen. Ben al blij als mensen iets van hun tuin willen maken. Al die vreselijke betegelde 'tuinen', dat vind ik pas erg.
    Woensdag 16 Januari 2013 om 21:59
  • Henk L. Henk L. Klopt,wat je zegt,ik veroordeel die mensen ook niet,maar soms denk ik dat ze zo veel missen door zo'n betegelde tuin.
    Weet je,ik denk dat wij zo langzaam aan heel ver van de natuur staan en eigenlijk niet meer weten hoe het allemaal in elkaar steekt en dat vind ik dan heel gevaarlijk.We gaan dan dingen doen die we niet meer in de hand kunnen houden.
    Woensdag 16 Januari 2013 om 23:13
  • Marieke  B. Marieke B. Zou er ook een manier zijn om mollen te lokken? Want van mij mag er eentje op de moestuin aan het werk. ;)
    Zaterdag 19 Januari 2013 om 20:46
  • Heidi Heidi Compost. Trekt wormen aan die het de grond verder intrekken. En het hoofdvoedsel van mollen is regenwormen. De grond hier en daar diep losmaken, daar zijn ze ook gek op. Althans zo ben ik aan mijn mollen gekomen! Ervaring dus. ;-)) Succes!
    Zaterdag 19 Januari 2013 om 20:59
  • Henk L. Henk L. En Marieke mag ik jou vragen waarom wil jij mollen in jouw tuin?
    Zondag 20 Januari 2013 om 10:40
  • Marieke  B. Marieke B. Om de engerlingen daar op te eten. Die peuzelen namelijk in de lente de wortels van mn slaplantjes op. ;)
    Bedankt voor de tip Heidi! Ik heb trouwens paardenmest liggen die bulkt van de compostwormen.
    Zondag 20 Januari 2013 om 12:01
  • Henk L. Henk L. Marieke wat de sla-plantjes betreft,niet de engerlingen maar de koperwormen eten de steeltjes tussen het blad en de wortels van de sla op.Dit voorkom je daar tussen ieder sla-plantjes een aardappel-schijfje in de grond te steken.
    De koper-worm gaat dan op het aardappel-schijfjes zitten en laat jouw sla-plantjes met rust.De paardenmest meng je best in de composthoop en laten als compost in de grond,in die compost zitten dan nog de eitjes van de compostworm en deze komen dan weer in jouw tuin,hetgeen heel gunstig is voor het los houden van jouw grond.

    Zondag 20 Januari 2013 om 12:31
  • Heidi Heidi Wat leren we toch weer veel, hè Marieke? En dat op een koude zondag.... ;-)
    Zondag 20 Januari 2013 om 13:16
  • Henk L. Henk L. Ik leer iedere dag nog bij en een mens is nooit te oud om te leren,juist een goede sneeuw-wandeling achter de rug,heerlijk,nu weer lekker bijkomen in een warm huis.
    Zondag 20 Januari 2013 om 13:38
  • Heidi Heidi Heerlijk, Henk. Klinkt goed. @Marieke Bunnik Verse paardenmest mag je wel rond je fruitbomen neerleggen zolang je de stam maar niet raakt. De fruitkwekers hier zijn daar dol op. Ik doe dat met schapenmest met af en toe een kruiwagen ponymest van de buren.
    Zondag 20 Januari 2013 om 14:38
  • Marieke  B. Marieke B. @Heidi Ik zit tussentijds ook voor een tentamen te leren, dus ja...ik leer genoeg vandaag. :) Mij schiet te binnen dat ik ooit een mol in de composthoop had. Snap nu waarom. :)
    Zondag 20 Januari 2013 om 17:03
  • Heidi Heidi Zal ik je niet meer 'lastigvallen'. Veel sterkte bij het studeren! :-)
    Zondag 20 Januari 2013 om 17:10
  • Marieke  B. Marieke B. Haha, het tuingebeuren is inderdaad een verleidelijke afleiding soms! Kan niet wachten tot mik wet in de tuin kan ontspannen als afwisseling met het studeren.
    Zondag 20 Januari 2013 om 17:12
  • Heidi Heidi Nou daar moet je je dan maar aan vasthouden. Gelukkig kun je met deze gure wind beter binnen zitten. "Elk nadeel heb ze voordeel", om met onze grote voetballer te spreken...;-D
    Zondag 20 Januari 2013 om 17:15
  • Henk L. Henk L. Kijk en dat is nog eens wijze raad,maar eigenlijk dacht ik dat vrouwen wel 2 tot 3 dingen tegelijk kunnen doen,mannen houden het maar bij 1 ding,dus!!!!!!
    Zondag 20 Januari 2013 om 19:53