Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

27 reacties

  • Marcus G. Marcus G. En die doen het bij mij nu juist niet :( Net wel even als een 'verslaafde' een stapel zakjes met zaden gekocht. Dan komt het allemaal toch alvast wat dichterbij.
    Maandag 11 Februari 2013 om 19:32
  • Aggie V. Aggie V. ik ken het gevoel,ik zaai binnen al van alles en plant ook nog wat vergeten bloembollen binnen dus de lente is binnen al in aantocht
    Dinsdag 12 Februari 2013 om 11:26
  • @Marcus de Groot.. Ik heb met sneeuwklokjes ook wat afgetobt; ze kwamen nooit op. Totdat ik ergens las dat deze kleine bolltjes heel snel uitdrogen. Van een van mijn buurvrouwen kreeg ik jaren geleden sneeuwklokjes 'in-'t-groen' d.w.z. met blad eraan. Die doen het prima en ik heb ze al meerdere malen gesplitst. Dus: zoek iemand in je buurt en plant sneeuwklokjes in het groen (maart/april). Succes verzekerd! :-)
    Dinsdag 12 Februari 2013 om 17:46
  • Marcus G. Marcus G. Goed idee Wilma! Uitdrogen is inderdaad een probleem voor het huis. De straat staat vol grote bomen die gulzig de bodem leegzuigen.
    Dinsdag 12 Februari 2013 om 19:15
  • Er staan er bij mij ook een paar onder een grote berk. Het aanslaan is het grootste probleem (daarom planten in het groen), als ze eenmaal wortel hebben geschoten, dan komen ze ook wel terug. Op droge plekken zal dan hooguit de voortplanting wat langzamer gaan.
    Dinsdag 12 Februari 2013 om 19:24
  • Marcus G. Marcus G. Zou het dan dus ook helpen als ik ze in potten zou opkweken en dan 'in t groen' uitplanten of is dat een speciaal soort sneeuwklokje?
    Dinsdag 12 Februari 2013 om 19:27
  • Nee, dat is niet een speciaal soort sneeuwklokje. 'in-'t-groen-planten' betekent niets anders dan dat je een in de volle grond bestaande pol sneeuwklokjes uitgraaft, best na de bloei, ergens in maart, en de bolletjes met blad eraan op een andere plek terugplant. Je kan de pol ook splitsen in kleine polletjes van cica 5 bolletjes. Op de nieuwe plek geef je water en wat compost. Je laat ze daar dan in hun natuurlijke tempo afsterven. Volgend jaar komen ze terug.
    Het fijnste is als een tuinier in je buurt een pol afstaat. Als je ze in-'t-groen (dus met blad eraan in een potje) gaat kopen, kan dat nog wel eens prijzig zijn.
    Bolletjes die je in droge toestand koopt zijn vaak al teveel uitgedroogd.
    Van plantjes met levend groen weet je uiteraard dat de bolletjes nog goed zijn.
    Dinsdag 12 Februari 2013 om 19:38
  • Marcus G. Marcus G. Word toch telkens weer verrast door de mogelijkheden ;) Bedankt, ik sla de tip op!
    Dinsdag 12 Februari 2013 om 20:41
  • Aggie V. Aggie V. ik plant allerlei bolgewassen in potten binnen(glazen)en dan heb ik er al vroeg pleziervan en plant ze dan over in de tuin
    Woensdag 13 Februari 2013 om 09:16
  • Marcus G. Marcus G. Aggie, wanneer plant ze ze binnen? Doe je dat ook met bv Sneeuwklokjes?
    Woensdag 13 Februari 2013 om 10:16
  • Marcus G. Marcus G. Oke, die laatste opmerking was natuurlijk wat te naief. Wat ik bedoel is dat je dat toch niet met alle bollen kunt doen. Ik had begrepen dat een beetje kou de bol/plant juist goed doet.
    Woensdag 13 Februari 2013 om 10:18
  • Marcus G. Marcus G. Wilma, dit krijg ik net door van mijn eega: "Ik hoor net dat je alle bollen die in het voorjaar zijn uitgekomen, je uit de aarde kunt trekken (met uitgebloeid loof en al) en dan bewaren in een krant. In het najaar dode loof er af trekken en dan de bollen weer in de tuin. Dan doen ze het hartstikke goed weer." Heb jij daar ervaring mee? Ik heb ruim 500 bollen geplant, dus of het me nu heel erg aan trekt :/
    Donderdag 14 Februari 2013 om 15:54
  • Aggie V. Aggie V. ja zo doe ik het altijd, gaat goed, lmaar soms verdwijnen er toch een aantal ik bedoel eentje dat niet meer uitkomt
    Donderdag 14 Februari 2013 om 21:34
  • Marcus, ik moet toegeven dat ik in de loop der jaren enkele zaken die vlgs de boekjes zouden moeten heb afgeschaft. Vanwege werkbesparing! :-) Ik haal geen enkele voorjaarsbol meer uit de grond. Alle z.g. verwilderingsbollen, zoals sneeuwklokjes, krokusssen, narcissen, botanische tulpjes, sneeuwroem, ouwe wiefjes, blauwe klokjes(div. soorten), vogelmelk, bosanemoon, voorjaarsklokjes, alle alliumsoorten, tritileia, etc. laat ik sowieso al jaren gewoon in de grond. Soms komt er wel eens niet meer terug, maar het meeste komt terug en vermeerderd zich zelfs.
    Tulpen zou je ook uit de grond moeten halen en in de herfst weer herplanten. Dat doe ik al jaren niet meer. Ik laat ze gewoon zitten. Sommigen komen al 8 jaar terug, anderen wat minder vaak. Iedere 3-4 jaar plant ik weer een flinke partij nieuwe bollen erbij, vooral getriggerd door aanbiedingen.
    Zomerbloeiende bloembollen, zoals gladiolen, begonia's, dahlia's, etc. bevriezen in de winter. Wil je ze vlgd jaar opnieuw zien dan moet je
    Vrijdag 15 Februari 2013 om 12:10
  • Een stukje van mijn reactie is kwijtgeraakt (?). Daarom hier het vervolg:
    ...dan moet je ze iedere herfst er uit halen en in het voorjaar herplanten of ieder voorjaar nieuwe kopen.
    Sommige bollen laten zich ook goed in kuipen kweken, maar die moet je dan iedere winter vorstvrij wegzetten. Dat gesjouw ben ik moe geworden. Die bollen houd ik niet meer.
    Ik plant alle bloembollen verspreid in de gemengde border, tussen de vaste planten en enkele eenjarigen, gewoon lekker strooien en planten waar ze neerkomen. Dat bevalt mij prima zo.
    Vrijdag 15 Februari 2013 om 12:22
  • P.S.: sorry voor enkele taal- en tik-fouten :-))
    Vrijdag 15 Februari 2013 om 12:25
  • Rosette B. Rosette B. Ik laat ook al mijn bollen in de grond maar op zware, natte grond zoals hier zijn ze na een paar jaar toch verdwenen. Ik zet er ook in potten die ik dan ingraaf en dat helpt beter. Na 4 à 5 jaar graaf ik de potten op, haal alles eruit en begin opnieuw. De babybolletjes die er dan aanzitten poot ik in de serre bij mijn dochter die lichte grond heeft en na 2 jaar zijn dat bloeibare exemplaren.
    Er zijn soorten gladiolen die niet bevriezen. Heb er een aantal staan, de bloemen zijn wel kleiner en vind ze niet zo stijf als de courante soorten.
    Vrijdag 15 Februari 2013 om 12:30
  • @Rosette Bernaerts .. Hey Rosette, dat is interessant, van die winterharde gladiolen. Zijn daar ook rode bij? En hoe heten ze?
    Goed idee van die potten ingraven! Ikzelf tuinier op mooie lichte löss. Mijn tulpen staan o.a. ook onder een heel grote naaldboom, droge grond dus en ook nog volle zon. In heb begrepen dat dat de natuurlijke habitat van tuplen grotendeels benadert. Misschien dat ze daarom vrij goed terugkomen zonder oprooien en herplanten.
    Vrijdag 15 Februari 2013 om 12:38
  • Rosette B. Rosette B. Ik heb Glaiolus papilio Ruby, roodpaars van kleur en Gladiolus communis subsp. byzantinus, iets donkerder. Komen ieder jaar mooi terug. Nog een winterharde soort is Glaiolus nanus maar daar heb ik geen ervaring mee.
    Vrijdag 15 Februari 2013 om 16:59
  • Staat genoteerd! Dank je wel voor de tip :-)
    Vrijdag 15 Februari 2013 om 19:49
  • Marcus G. Marcus G. @Aggie @Wilma Bedankt voor de aanvullingen. Het krantenplan ga ik toepassen op de bollen in potten zodat ik die straks weer vrij heb voor zomerbloeiers. Door die in de vaste grond laat ik me volgend jaar verrassen (of niet).
    Vrijdag 15 Februari 2013 om 21:05
  • @Marcus de Groot Goed idee Marcus! Succes! Laat je ons ook tzt foto's zien?
    Vrijdag 15 Februari 2013 om 21:09
  • Marcus G. Marcus G. Tuurlijk! Gelijk oversteken ;)
    Vrijdag 15 Februari 2013 om 21:57
  • OK ;-D
    Vrijdag 15 Februari 2013 om 21:59
  • Ellen B. Ellen B. Ik baal als een tijger. heb net weerbericht gehoord. HET GAAT WEER VRIEZEN. Houd het nou onderhand eens op. Wil in de tuin werken.
    Dinsdag 19 Maart 2013 om 18:32
  • Aggie V. Aggie V. ik ook ik word er gek van
    Woensdag 20 Maart 2013 om 18:02
  • John u. John u. Wat wel zeer goed kan nu is lekker spitten, je blijft er bovendien warm van...
    Woensdag 20 Maart 2013 om 18:45

1 tuinier vindt dit leuk

  • Karien M. Karien M. Donderdag 14 Februari 2013 om 11:16