MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Eddy D.

 • Eddy D.Wat moet er nu gebeuren met mijn druivenlaar ;is pas aan geplant in 2012 ,geeft een grote van 1meter 20 en 2 zijtaken van 25 cm Zondag 3 Maart 2013 om 12:46

2 reacties

 • Joachim D. Joachim D. Het snoeien van druivelaars maar ook van andere fruitsoorten is een zeer belangrijke ingreep op de gewassen teneinde de oogst veilig te stellen.
  Bij druiven wordt er zowel in de winter (wintersnoei) als in de zomer (zomersnoei) gesnoeid.
  In de winter wanneer de druivelaar in rust is snoeien wij houtachtige takken in.
  In de zomer wanneer hij in volle groei is, zijn het eerder de jonge kruidachtige scheuten (ranken) die we innijpen of insnoeien.
  Beide snoeien zijn even belangrijk om zowel hetzelfde jaar maar ook de toekomstige vruchtzetting te verzekeren. De snoei die ik hier summier wil bespreken geldt hier vooral voor druiven die in openlucht gekweekt worden maar kunnen eveneens van toepassing zijn voor kasdruiven zij het dat deze eerder(december) gesnoeid dienen te worden. Het is vooral de snoei van het vruchthout die ik hier nader wil toelichten.
  Zondag 3 Maart 2013 om 13:32
 • Tom V. Tom V. bij jonge druivelaars zoals hierboven beschreven is het best terugsnoeien tot op 60-80 cm. Dan vormt u een stevige basis en zullen de nieuwe scheuten sterk groeien. Snoeit u niet dan zal uw basis zwak blijven. volgend jaar snoei laat u terug tot 1.60 m het volgende jaar 2.60 m. twijgen en takken dunner dan een potlood snoeit u best af. Best is de eerst drie jaar geen druiven te laten staan. Dus eerst uw druvelaar opkweken naar de gewenste vorm en dan pas beginnen met vruchthout. Het is nu echt de hoogste tijd want de sapstoom begint te steken.
  Maandag 4 Maart 2013 om 10:06

1 tuinier vindt dit leuk