MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • ik heb twee 'borders' van +/- 4 meter lang en een 30 cm breed aan de zijkanten van mijn terras en deze wilde ik gaan vullen met winterharde planten die ook nog mooie kleuren geven. Ik wilde hiervoor gebruiken: Vrouwenmantel (Alchemilla mollis ), Ooievaarsbek (Geranium Philippe Vapelle), en de brandende liefde (Lychnis chalcedonica)
  Nu kun je in een border zo'n beetje alles wel bij elkaar zetten zag ik maar geldt dat voor deze drie ook, en misschien nog belangrijker, zou het er mooi uitzien en niet te druk worden met 3 soorten ????
  Vandaag was ik bij een tuincentrum maar helaas is dat nog te vroeg denk ik, want alle planten zijn nog maar heel erg klein en er is nog geen bloempje te zien dus dat was jammer
  Zaterdag 16 Maart 2013 om 18:33

8 reacties

 • Johanna H. Johanna H. De kleurencombinatie is heel mooi en ze kunnen alledrie in de zon of halfschaduw. Omdat de border maar 30 cm breed is, zullen de planten naast elkaar moeten staan en niet voor of achter elkaar. De hoogste is de Lychnis, dan de Geranium en de laagste is de Alchemilla.
  Persoonlijk zou ik kiezen voor 1 border met in het midden de Lychnis en aan beide kanten de Geranium en de andere border de Geranium in het midden en de Alchemilla aan beide kanten. Maar goed, dat is mijn persoonlijke smaak als ik 2 borders met deze 3 planten zou moeten inrichten.
  Zaterdag 16 Maart 2013 om 18:59
 • Ik wist al vanwege de breedte dat de planten naast elkaar moesten komen te staan, vandaar ook de vraag of het niet te druk zou worden met 3 soorten planten op een strook van 4 meter..
  Ik wil namelijk aan de linkerkant dezelfde plantcombinatie hebben als aan de rechterkant, dus als het dan mooier zou zijn met slechts twee soorten dan liever dat laatste !!
  Zondag 17 Maart 2013 om 08:58
 • Johanna H. Johanna H. Ja, als je aan beide kanten hetzelfde wilt, kun je het het best bij 2 soorten houden. Vaak geven tuincentra standaard een plantafstand van 30 cm op. De Alchemilla en de Geranium hebben echter 50 cm nodig. De breedte van de 'borders' is geen probleem, maar zet de planten niet te dicht naast elkaar. Zondag 17 Maart 2013 om 10:41
 • Saya L. Saya L. Hoi Raymond. Ik zou er ook rekening mee houden dat het in elk jaargetijde leuk uitziet. Ook gedacht aan wintergroen? Als je tuin lekker zonnig is, is bijvoorbeeld lavendel heel geschikt. Ook buxus(in een vorm geknipt bv bollen of blokken).Dat zou je dan kunnen combineren met langbloeiende eenjarigen en meerjarigen. Alchemilla is heel leuk, maar bij mij verdwijnt ze in de winter. Dat geldt ook voor G. Phillip Vapelle die kort bloeit, maar wel mooi blad behoudt. Ook siergrasjes zijn leuk en behouden lang hun sierwaarde. Bij een terras kan ik mij voorstellen dat geur iets extra's geeft, of iets eetbaars zoals kruiden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan thijm, salie, rozemarijn. Vergeet ook het voorjaar niet: bolletjes van bijvoorbeeld botanische tulpjes, sneeuwklokjes enzovoorts. Mogelijkheden te over! Als ik jou was, zou ik niet naar een gewoon tuincentrum gaan, maar naar een goede gepassioneerde kwekerij. In het algemeen kan men je daar vakkundiger beter adviseren. Zondag 17 Maart 2013 om 16:01
 • Saya, ik probeer er ook een zo mooi mogelijke tuin van te maken. Ik wil er graag een Franse tuin van gaan maken en dat is ook in de winter nog behoorlijk groen dus ik zoek echt planten die ik daar goed voor kan gebruiken. Lavendel hadden we er al in, maar de zon staat bij ons net verkeerd dus links had ik behoorlijke bossen lavendel en rechts stonden maar kleine zielige plantjes.
  De basis van de franse tuin is er al dus veel synchroom en strak aangelegd, nu dus de planten nog...
  Buxus heb ik zeker aan gedacht maar ik kan niet echt een leuk 'ontwerp' verzinnen waar ook buxus in staat.
  Ik heb wel een bedrijfje die de beplanting gaat doen want met mijn rug moet ik daar niet aan beginnen maar ik heb wel het idee dat het geen echte hovenier is want ik krijg nog te weinig advies, vandaar dat ik ook hier eens mijn ideeen en tips probeer op te doen
  Zondag 17 Maart 2013 om 16:25
 • Wat is de achtergrond van die smalle borders, Raymond? Een muur, haag, schutting?
  Je kan ook de hoogte in met klimplanten. Denk aan (wintergroene) klimop, kamperfoelie (deels wintergroen), allerlei clematissoorten.
  De hoogte voegt een dimensie aan je borders toe. En als de zon verschillend staat kun je de klimmers links en rechts daaraan aanpassen.
  Maandag 18 Maart 2013 om 13:52
 • Overigens zou ik buxus of taxus in een snoeivorm zeker overwegen; een bol of een kegel zijn makkelijke vormen om te beginnen. Die kun je later altijd nog hoger laten komen en er een vorm aan toevoegen. Deze planten geven je borders ook in de winter structuur.
  Je zet bv aan het begin van je 4 meter een bol, halverwege een kegel en aan het einde een kegel met een bol erop.
  Maandag 18 Maart 2013 om 13:58
 • De achtergrond is een schutting. De zon staat zeker verschillend, dat had ik immers met mijn lavendel al gezien. Links hele bossen en rechts bijna niets...
  Echter wil ik wel graag de symmetrie in de 'nieuwe' tuin houden, dus links en rechts een beetje hetzelfde. Kort gezegd is mijn tuin het meerendeel bestrating, met een waterstrook obver de breedte precies in het midden om twee aparte terrassen te krijgen. (tuin is rechthoekig).
  Het plantgedeelte loopt als het ware in een U vorm rond deze terrassen, dus langs de ene schutting naar achteren toe waar de schuur staat, daar loopt de border voorlangs naar de andere kant van de tuin en via deze rechterkant weer terug naar het woonhuis.
  Deze 'rondomborders' wil ik dus helemaal opnieuw gaan of laten beplanten in een franse stijl. Ik kan me er dus geen beeld bij vormen hoe een buxus hierin geplaatst zou moeten worden, hooguit links en rechts achterin de hoeken bij de schuur aangezien de twee borders die bij het woonhuis beginnen veel te sma
  Maandag 18 Maart 2013 om 15:27