MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Marleen V.Weet er iemand hoe het komt dat er steeds bruine blaadjes tussen mijn buxussen komen? Het zijn enkel de buxussen die in een pot aan de voordeur staan (wel onder afdak). Zouden ze te donker staan? Al meststoffen toegediend, ingespoten tegen schimmelziekte,... Het begint met enkele bruine blaadjes en na een paar maand zijn ze helemaal niet meer aan te zien. Wat kan ik hier tegen doen?
  Donderdag 28 Maart 2013 om 21:48

6 reacties

 • Het lijkt op een vroeg stadium van aantasting door de schimmel volutella buxi, Marleen.
  Het is niet vreemd dat nu alleen je planten in pot zijn aangetast, in een pot ontstaan gemakkelijk tekorten en dan wordt zo'n plant kwetsbaarder voor ziektes.
  Google eens op 'buxusschimmels' om te zien of het deze schimmel is of een andere. In ieder geval zul je moeten bestrijden als je je buxus wilt houden. Ook de andere buxussen zul je preventief moeten behandelen. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen in de handel, afhankelijk van de schimmel, dat vind je ook op internet.
  Succes!!
  Vrijdag 29 Maart 2013 om 00:05
 • Als je je buxus in pot wilt behouden is het, naast bestrijden van de schimmelaantasting uiteraard, ook een goed idee om de plant eens lekker te pamperen:
  haal 'm uit de pot als het kan, krab zoveel mogelijk oude grond weg, schud eens flink ermee, zodat zoveel mogelijk bruin blad eraf valt (niet op de composthoop gooien!!) en knip de bruine en kale takjes eruit.
  Geef 'm liefst een iets grotere pot met verse potgrond en een handje kalk. Goed water geven en het blad royaal spuiten met Eminent of Sporgon afhankelijk van de aantasting. Dit allemaal als het niet meer vriest.
  Vervolgens iedere week royaal bespuiten met bladvoeding voor buxus.
  En vervolgbehandeling tegen de schimmels volgens de verpakking.
  Voldoende water geven, zeker als het warm wordt.
  Succes!!
  Vrijdag 29 Maart 2013 om 00:14
 • Roger W. Roger W. Ik heb dat ook eens gehad met deze plant op balkon. De plant in de pot was geen redden meer aan, wat ik ook deed. De hulp hiervoor was misschien al te laat. Vrijdag 29 Maart 2013 om 06:58
 • Hubert H. Hubert H. Beste, het is waarschijnlijk een aantasting van de buxuskever  s
  Zaterdag 17 Maart 2018 om 10:32
 • Kiki B. Kiki B. Wat een flauwekul! Buxusmot zou nog kunnen, maar Buxuskever is nieuw dan??? Zondag 25 Maart 2018 om 23:32
 • Kiki B. Kiki B. Overigens had ik heel positieve ervaringen met Buxusmot dmv zeepsop-spiritus oplossing te spuiten. 2 x herhalen. Zondag 25 Maart 2018 om 23:33