MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Esther R.Ik ben een thuiscursus Perma cultuur aan het volgen en van daaruit een ontwerp aan het maken voor mijn tuin. Heeft iemand ervaring met Perma cultuur en zou je deze willen delen? Maandag 1 April 2013 om 20:25

21 reacties

 • Maarten C. Maarten C. Mijn vriendin is daar ook volop informatie over aan het opzoeken voor een project, dus zij heeft ook wel interesse in die thuiscursus.
  Een interessante site met veel info is http://www.permaculture.org
  Onder de pagina Key concepts kan je een reeks documenten downloaden van Bill Mollison, de grondlegger van permaculture.
  Maandag 1 April 2013 om 21:39
 • Esther R. Esther R. @ Juliette, die cursus doe ik gewoon thuis. Er is hier ook een cursus geboden: vlak bij Delft dacht ik maar die is al bijna afgelopen: bij evenementen zie ik m nu staan.
  Het boek is op zich gratis maar de makers vragen een donatie zodat ze gratis boeken kunnen blijven produceren en ook zaden.
  In dit boek worden ook andere boeken aangeraden: idd ook van Bill Mollison. In Engeland zijn ze veel verder hiermee. Er is ook een nederlandse site met veel info.
  Als ik dit boek door wil mailen kan ik dit denk ik het best naar prive-adressen doen.. (Dus ook voor Maarten)
  Maandag 1 April 2013 om 21:46
 • Esther R. Esther R. Oh! En via Transition Towns worden ook wel eens cursussen aangeboden. Dan is het zaak om te kijken of er een Transition Town bij jou in de buurt zit om daar contact mee te leggen. Maandag 1 April 2013 om 21:47
 • Maarten C. Maarten C. Je mag me zeker ook die link doorsturen. Maandag 1 April 2013 om 22:03
 • Esther R. Esther R. @ maarten: Link? Daar moet ik even naar kijken volgens mij is het gewoon een document... Maandag 1 April 2013 om 22:05
 • Esther R. Esther R. Ja het gewoon een document.. Een boekje 53 pagina's. Dat zal niet veel ruimte innemen. Ik kan het ook proberen via priveberichten. Maandag 1 April 2013 om 22:07
 • Maarten C. Maarten C. Ik bedoelde de link van de website van de makers (als ze die hebben).
  Maar uiteraard mag dat ook het document zijn :)
  Maandag 1 April 2013 om 22:08
 • Maarten C. Maarten C. Ik heb je een privee berichtje verzonden met mijn email.
  Neen via de privee berichten kan je enkel text berichten sturen, geen files.
  Maandag 1 April 2013 om 22:09
 • Esther R. Esther R. ... ik dacht echt dat ik een keer ergens een knopje priveberichten had gezien maar die zie ik nu niet meer?!
  De link naar de nederlandse site: http://www.permacultuur.org/
  Maandag 1 April 2013 om 22:14
 • Esther R. Esther R. Ah! Dan heb ik het gezien bij de Pluktuin :)
  Vergeten jullie niet te doneren??
  Veel freubel-plezier allebei!
  Maandag 1 April 2013 om 22:22
 • Esther R. Esther R. Hoi Wim, je email adres staat nu waar iedereen m kan zien. Ik heb het over genomen dus als je wilt kun je het bericht verwijderen.
  Groet, Eshter
  Dinsdag 2 April 2013 om 11:40
 • Henk L. Henk L. Neen Esther,heb geen ervaring hiermee,heb indertijd een Permacultuurtuin bezocht in België,zoals ik toen begrepen heb gaat men er vanuit dat planten elkaar kunnen versterken.
  Ik denk dat het gebruik van compost hoog in hun vaandel staat.
  Dinsdag 2 April 2013 om 16:51
 • Esther R. Esther R. Dag Henk, dat heb ik idd ook begrepen. Ze dekken alles af met compost (mulchen noemen ze het..) Ik begin dit jaar wel met een eigen composthoop.
  Was je daar gewoon uit interesse of plannen om er zelf iets mee te doen?
  Ik heb een keer een 2daagse workshop gedaan in Duitsland, erg leuk!
  Dinsdag 2 April 2013 om 16:54
 • Henk L. Henk L. Als je een composthoop wilt opzetten zorg je het beste er voor dat deze in de schaduw komt te liggen en deze gewoon op de kale bodem ligt.
  Verder moet je een zodanig systeem aanwenden dat je gedwongen wordt de hoop regelmatig om te zetten.
  Maak alles kort,handbreedte,dat scheelt heel zwaar werk bij het omzetten.
  Je kunt nu reeds al een hoop opstarten en de compostwormen en al wat zich daarin thuis voelt komt er vanzelf in.
  Je behoeft geen kalk te gebruiken,wel regelmatig nat houden en indien te nat(hoop stinkt dan) dor materiaal(hout-snippers) toevoegen,vocht trekt dan in het dorre hout.
  Geen gekookt keukenafval,daar is de kip voor die eet 50 kg afval per jaar op per kip.Succes met jouw tuin en geniet van alle ontmoetingen in jouw natuurreservaat.
  Dinsdag 2 April 2013 om 17:27
 • Wim d. Wim d. hoi Esther dank voor je informatie ga je zeker op de hoogte houden van mij activiteit omtrent dit onderwerp wil je mij jou e mail toezenden groetjes Wim Dinsdag 2 April 2013 om 19:12
 • Esther R. Esther R. Dag Henk, dank voor deze tips!! Ik wist idd niet zo goed hoe te beginnen en onderhouden :) In de moestuin zat al een 3jaren systeem: omscheppen naar de volgende bak en weer een jaar laten zitten.
  Ik heb een mooie plek onder een laurier, daar is schaduw en weinig wind.
  Mag een kip idd gekookt eten? En komen daar dan niet van die groene vliegen op af die evt. eitjes leggen op de kip? Dit heb ik gehoord en ik weet niet zo goed of ik me daar echt zorgen om moet maken of dat dit iets is wat idd een keer kan gebeuren maar niet veel voor komt. Heb je zelf ook kippen?
  Dank en groet!
  Dinsdag 2 April 2013 om 20:38
 • Esther R. Esther R. @ Wim: als het goed is heb je die omdat ik vanochtend het boek heb gestuurd of bedoel je van hier? Hier heb ik niks aangemaakt als dat kon.. Dinsdag 2 April 2013 om 20:41
 • Henk L. Henk L. Esther,een kip mag gekookte etensresten eten,maar je moet ze ook daarbij hardvoer geven,graankorrels,gebroken mais zonnebloempitten,dit is zo te koop bij een zaak die diervoeders verkoopt(Gebroken graan) heet dat
  Verder moet je ze ook grit geven,dat zijn gebroken schelpen,daar zit kalk in en hebben ze nodig voor de schalen.
  Heb geen zorgen over liegen en eitjes,de kip heeft de etensresten zo op en de vliegen hebben geen kan om er een eitje op te leggen
  Maar je begrijpt wel je moet geen etensresten geven wat al dagen ligt te rotten.
  Wij hebben zelf kippen en ook hanen en als je kuikens wilt hebben moet er natuurlijk ook een haan bij komen.
  Op de kip worden geen eitjes gelegd,alleen als de kip dood is en deze ligt al even ergen dood in een hoek,leggen vliegen eitjes op de kip.
  Dinsdag 2 April 2013 om 21:21
 • Esther R. Esther R. Dag Henk, dat stelt me gerust! Ik heb even op een kippenforum rond gekeken en daar werd het onderwerp groene vliegen die eitjes leggen ronde de cloaca uitgebreid besproken en ook dat je in de zomer je kip elke dag moet controleren.. Dat gaat me niet lukken :) Ik ben kok en werk op een dag 10 tot 12 uur: de buren willen graag meedoen voor een eitje maar elke dag een kip op de kop houden.. zo ver krijg ik ze denk ik niet! Gebroken granen en korrels, grit en schelpen krijgen ze nu ook, alleen tot nu geen gekookte dingen, wel groenafval (geen aardappelschil), appeltjes dat soort dingen.
  Hartelijk dank! Geniet van de voorzichtig aankomende lente!
  Dinsdag 2 April 2013 om 22:39
 • Wim d. Wim d. Hoi Esther het knopje privé berichten krijg je te zien als je iemand volgt Gr Wim Dinsdag 2 April 2013 om 22:47
 • Henk L. Henk L. Esther,weet je ik heb mijn kippen nog nooit gecontroleerd,als de kam mooi rood is is de kip gezond,hebben ze kalknagels dikke kalkbobbels op hun poten dan moet je ze goed insmeren met vaseline en gaat dit weg want de beestjes die dit veroorzaken hebben zuursstof nodig en de vaseline sluit de zuurstof af,wel moeten ze ook steeds vers water hebben.Al met al is het niet zo moeilijk,geef ze maar gerust gekookt voedsel hoor.deden ze vroeger toch ook. Dinsdag 2 April 2013 om 23:26

1 tuinier vindt dit leuk

 • Wim d. Wim d. Maandag 1 April 2013 om 23:32