Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Ilse V.Bij het afmaaien van het gazon merkte ik op verschillende plaatsen een soort mosachtig onkruid
    op(zie foto).Hoe krijgen we dit weg?Op heel wat plaatsen zitten we ook met mos.Een aantal jaar na elkaar hebben we geverticuteerd maar aangezien dit toch een behoorlijke klus is wou ik nu empress gebruiken en na een tweetal weken het dode mos verwijderen.Wie geeft me tips om toch een mooie gazon te krijgen ?We gebruiken ook Myco van Ecostyle op advies van het tuincentrum
    om de wortelgroei te stimuleren.Hier wil ik nog even met afwachten ,eerst de andere problemen aanpakken.....wie weet raad ?
    Donderdag 18 April 2013 om 20:59

29 reacties

  • Tsja hier ook veel mos. toch blijven verticuteren en eventueel beluchten. Gras sterk maken mbv mest. Goed maaien, in de herfst blad eraf, etc etc
    En op sommige stukken het mos maar voor lief nemen..
    Donderdag 18 April 2013 om 21:06
  • Juliette Juliette hoi,. zodra je er 1 ziet gelijk uit de grond trekken en proberen de wortel mee te nemen. zo klein mogelijk weghalen dus en vol blijven houden.. s6 groet
    Vrijdag 19 April 2013 om 02:52
  • Margriet D. Margriet D. Afgelopen zomer ontstonden er in ons gazon overal bergen zand met mieren zodat het gras omhoogkwam en los kwam te liggen en verdorde helaas. Bakingsoda werkte niet. Wie kan ons helpen?
    Maandag 28 November 2016 om 09:53
  • Gunter B. Gunter B. In de herfst niet te kort maaien . Ik maai meestal na begin oktober het gazon niet meer. Het lijkt in de winter wel wat lang, maar teveel mos heb ik in het voorjaar dan niet.
    Maandag 28 November 2016 om 10:46
  • Margriet D. Margriet D. Sorry Gunter maar ik heb geen mos in het gras maar mieren nesten...heb je daar een oplossing voor? (mini-molshopen.) groetjes
    Dinsdag 29 November 2016 om 08:26
  • Kiki B. Kiki B. Margriet, misschien kan je je vraag in een ander topic stellen. De vraag van Ilse betrof onkruid en mos. Ilse, nu het gras beter met rust laten. Het wordt te kwetsbaar door vorst. In het voorjaar onkruid uitsteken, de grasmat beluchten dmv prikken, afstrooien met dunne laag compost of brekerzand ( afhankelijk van de grondsoort). Goede bemesting uitvoeren, regelmatig en niet te kort maaien. Het mos verdwijnt dan meestal vanzelf.
    Dinsdag 29 November 2016 om 13:44
  • Roos T. Roos T. dit lijkt op veronic a filformes,ereprijs.Er bestaat niets meer tegen,het middel dat bestond is er niet meer tegen.Verwijder het steeds goed en zorg dat het niet bloeien kan .Ik heb het heel de zomer bestreden in mijn gazon .het wordt verspreid door het maaien..Bij mijn dochter is het heel erg geworden en ze gaat nieuw gazon leggen dit voorjaar.
    Donderdag 1 December 2016 om 20:13
  • Roos T. Roos T. Dit lijkt me veronica filformes een onkruid dat zich erg uitzaait in het gazon.Er bestaat helaas geen middel meer tegen .Dat was er wel
    Starane combi van Edialux.Het wordt verspreid door grasmaaier en ik snijd alles eruit want het verspreid zich heel erg.
    Donderdag 1 December 2016 om 20:32
  • Hijltje v. Hijltje v. Het lijkt wel Ereprijs. Net als mos zijn deze planten zure grond minnend. Dus veel bekalken. in het voorjaar beginnen met kort t e maaien. Zodat de grond en het gras droger word. Kortom allerlei matregelen nemen waar mos niet van houdt.
    Vrijdag 9 December 2016 om 21:25
  • Hijltje v. Hijltje v. maatregelen nemen waar mos niet van houdt. Ook er op letten dat er zoveel mogelijk licht i. Dus ls het kan ook snoeien.
    Vrijdag 9 December 2016 om 21:26
  • Patrick B. Patrick B. Mijn eerste gedachte is ook ereprijs, heeft mooie blauwe bloempjes. Reinigt de huid van eczeem, reinigt hoofd, verbetert geheugen en verdrijft duizeligheid, geneest ontsteking van blaas en luchtpijp en voert nierstenen af. (bron: ' sterren mensen en kruiden' van Melly Uyldert
    Vrijdag 23 December 2016 om 10:27
  • Roos T. Roos T. Ereprijs is dus Veronica filformes.Kalken helpt helaas niet ,ze zaaien zich heel erg uit.
    Vrijdag 23 December 2016 om 17:29
  • Hijltje v. Hijltje v. het beste is als je onkruid krijgt, te kijken waar deze planten niet van houden. En de planten die je wel wilt maak je sterker door die de voor hen hel gewenste habitat te creëren. De één wordt zwakker en de ander concurreert beter. Het is een traag resultaat. Na een jaar zie je pas resultaten. Er zijn vast ook wel gewasbeschermingsmiddelen. 2- zaadlobbig is volgens mij de Ereprijs. Daarvoor zijn goede chemische middelen. Dit is geen oplossing die ik zoek. Werk behalve bij de buxushaag ziekte hier niet met chemische middelen. Het belang van de Buxus is heel groot, ik heb er 600 m van. Ben wel met de doorplant begonnen van een fijnbladige Ilex.
    Vrijdag 23 December 2016 om 18:21
  • Roos T. Roos T. Succes dan maar.
    Vrijdag 23 December 2016 om 22:00
  • Roos T. Roos T. Ik snijd alles uit en heb nog een beetje middel tegen ereprijs,ook heb Ik honderden meters buxus en bollen en vlakken en snoei nogmaar eens per jaar en spuit daarna met Eminent.Zodra dat op is laat ik het doen door hovenier .Buxus bollen en en masssieven zijn hier heel bepalend.
    Zaterdag 24 December 2016 om 05:38
  • Wilh H. Wilh H. mieren verdwijnen door de hopen te bestrooien met zelfrijzent bloemmeel ze eten het en rijzen hun maag vol en gaan.........................................wilh
    Woensdag 28 December 2016 om 20:33
  • Kris V. Kris V. Ziet er inderdaat uit als draadereprijs. Hiertegen helpt niets. Kleine oppervlaktes kunnen eventueel manueel verwijderd worden, anders,...plaatselijk gazon doodspuiten en herinzaaien. Desnoods ganse gazon heraanleggen. Bij beperken, en als je geen perfectionistisch gazon vereist, manueel verwijderen en content zijn met een groen uitziend grasveld.
    Maandag 16 Januari 2017 om 23:48
  • Annemieke L. Annemieke L. Omarmen en genieten van de bloempjes dus.
    Dinsdag 31 Januari 2017 om 07:50
  • Hetty H. Hetty H. goeie tip over die mierenheuveltjes, bedankt wilh.
    Donderdag 16 Februari 2017 om 00:28
  • Roos T. Roos T. Mijn dochters gazon zit vol ereprijs en denkt er aan het te vernieuwen.Zaaien is dan geen optie want het zaad zit volop in de grond.Ik bestrijd het ook hier ,maar er echt vanaf komen zal moeilijk zijn,maar heb het redelijk onder controle .zodra ik het zie gaat het er uit.
    Maandag 27 Februari 2017 om 12:35
  • Yvonne d. Yvonne d. Mijn 1ste idee was hondsdraf maar is dat eenzelfde naam voor ereprijs?
    Vrijdag 17 Maart 2017 om 15:45
  • Roos T. Roos T. Nee hondsdraf is iets anders.Ereprijs heeft klein blad en bloeit met kleine bloempjes en zaait zich erg uit ook via grasmachine.
    Vrijdag 17 Maart 2017 om 17:41
  • Roos T. Roos T. Als je gazon er vol meezit vind ik dat niet zo mooi meer,maar de bloempjes zijn lief om te zien.
    Donderdag 20 April 2017 om 18:37
  • johan d. johan d. Ik zou er afblijven. Zo hier en daar een beetje onkruid is niet lelijk. Zolang het niet gaat woekeren is er eigenlijk geen probleem. En zo 'n bloemetje helpt de bijtjes en de imkers.
    Donderdag 27 April 2017 om 19:52
  • Roos T. Roos T. Je verspreid het met maaien.Ik snijd het direkt eruit als ik het zie.Altijd aardappelmesje bij me.
    Donderdag 27 April 2017 om 20:06
  • Dora K. Dora K. Ik had ooit bezoek uit Slovenië, die man bleef maar herhalen hoe arm onze grasvelden waren... alleen maar gras, geen kruiden, niets! In Slovenië is het sinds 2001 verboden om vergif te gebruiken. Toen ik later bij hem op bezoek ging was ik verbaasd om groene gazons te zien die bij nadere inspectie vol stonden met allerlei leuke plantjes in harmonie met het gras. Hij zei dat hij in het begin af en toe de overheersende (on)kruiden manueel verwijderde en dat er na een paar jaar een evenwicht ontstond. Wij hebben sindsdien ons gazon niet meer behandeld en ik vind het best ok zo. Er staat klaver tussen voor de konijntjes en andere plantjes, maar nu het bij de buren stilaan bruin wordt, is dat van ons nog mooi groen.
    Maandag 19 Juni 2017 om 12:01
  • Kris D. Kris D. Waarom moet je gazon steriel zijn en glad als een biljarttafel? Willen we niet te perfect zijn? Een tuin moet je beheren . Soms zaken erbij nemen anders heb je nooit gedaan
    Vrijdag 28 Juli 2017 om 12:25
  • Wilh H. Wilh H. tegen mieren schreef ,k zelfrijzend bloem-meel maar dat moet bakmeel zijn............gr wilh
    Zaterdag 29 Juli 2017 om 22:12
  • Wilh H. Wilh H. Wil nu karton proberen tegen dat hardnekkige klaver in mijn grote tuin , per deel beginnen en in een paar lagen?
    groet ......................
    Zaterdag 29 Juli 2017 om 22:16