MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

24 reacties

 • Odette v. Odette v. Doe mee en teken de petitie tegenhet monopolie op zaden! bij Avaaz Zondag 28 April 2013 om 11:56
 • Henk L. Henk L. Het is allemaal geld Coby waarom het draait en het is niet van belang dat de wereld om zeep wordt geholpen,wat heb je aan geld als je niet meer kunt leven van de vervuiling en ziek wordt van die troep,domme domme mensen.zijn het die zo denken en doen.Het is nog steeds zo dat de Economie voor het milieu gaat want de centen zin belangrijk.Ga direct de petitie tekenen Vrijdag 3 Mei 2013 om 22:20
 • Petities tekenen is goed om de stem te laten horen, maar laten we niet vergeten dat we zelf het heft in eigen handen moeten nemen en gezond moeten tuinieren/moestuinieren. Dat we zelf onze zaden drogen en bewaren en dat we delen en ruilen met anderen, zodat we niet in het gemanipuleerde zaad terecht komen. Ook heel goed om andere te informeren hierover, zover als dat mogelijk is. En zelf voet bij stuk houden. Natuurlijk hoeft geen geld te kosten, natuurlijk is gezond en dat hebben wij helemaal zelf in de hand. Niet bang laten maken, er zijn genoeg mensen die op de hoogte zijn en er niet aan meewerken en hun gezonde verstand gebruiken. Goed dat het hier ook onder de aandacht komt trouwens.
  Vrijdag 3 Mei 2013 om 23:07
 • Dank je wel voor jullie reacties.
  Ik doe deels aan perma-kultuur en daarnaast pas ik ook de "back to Eden"-methode toe.
  Zie
  http://vimeo.com/28055108
  Een filmpje van mijn tuin;
  http://www.youtube.com/watch?v...
  Gewoon terug gaan naar zoals het hoort, meedoen met de kringloop.
  In mijn kleine achtertuintje (niet mijn volkstuin) heb ik de hele winter op de perken groente- en tuinafval gegooid, ik heb nu zoveel wormen, ècht top!
  Op het moestuinen-comlex hebben wij een imker, daardoor hebben wij de mazzel, dat we ook altijd veel bijen hebben.
  Vandaag heb ik deze petitie ook getekend voor de bijen;
  https://secure.avaaz.org/nl/by...
  Met vriendelijke groeten,


  coby
  Zaterdag 4 Mei 2013 om 00:09
 • Leuk filmpje van je tuin Coby en mooie uitleg over veel. Ik heb daar even wat bijgezet ivm de houtsnippers. Verder heb ik de film Back to Eden tot ongeveer de helft gezien, prachtig ook. Die ga ik later verder kijken. Het is leuk als anderen je kunnen inspireren, zo helpen we elkaar verder. Terug gaan naar zoals het hoort.. ik doe ook mijn best daarin, het is nog wel zoeken, maar komt vast goed. Met alle info op het internet en iedereen die wil delen kan dat gewoon. Dank je wel voor jouw reactie dus. Zaterdag 4 Mei 2013 om 09:44
 • Graag gedaan Petra! Ik doe hetzelfde en geniet ook van de informatie die anderen mij geven en stapje voor stapje verander ik en ontdek ik.
  Het is weer prachtig voorjaarsweer en na zo'n ontzettend koude winter leef ik ook weer helemaal op.
  Ik vond nog een prachtig filmpje, die letterlijk laat zien, wat er met de bodem gebruikt, wanneer je het niet bedekt.
  http://www.youtube.com/watch?v...
  Zaterdag 4 Mei 2013 om 10:21
 • Ja mooi filmpje ook.. ik deel dat ook direct waar ik kan. Ik ben overigens ook 'fan' van Sepp Holzer en Geoff Lawton. Zij hebben ook zoveel natuurlijke oplossingen, ik heb er heel wat van geleerd en als je de principes begrijpt, dan is het een kwestie van kijken wat op je eigen plek kan. Ik ga zelf ook nog wel een beetje uit van het principe 'alles is er al' en ik kom het gewoon ook tegen. Groetjes, Petra Zaterdag 4 Mei 2013 om 11:48
 • Ulrike B. Ulrike B. Leuk filmpje!
  Zijn er in een (klein) tuintje ook zulke dingen die je kunt doen ter verbetering?
  Zaterdag 4 Mei 2013 om 12:00
 • Ulrike, dank je wel voor je vraag.
  Ik heb een grote moestuin en ik heb ook een klein achterplaatsje.
  In het kleine achterplaatsje heb ik borders gemaakt. Vorig jaar had ik daar spekslabonen gezaaid, die langs bamboestokken omhoog groeien.
  Hierdoor had ik een prachtige groene wand en het neemt weinig plaats in. We hebben hier zo'n dertien grote maaltijden afgehaald.
  Zie mijn filmpje;
  http://www.youtube.com/watch?v...
  Het lange perk in het filmpje, waarin je ziet dat er op dat moment boerenkool staat, daar hadden daarvoor de stokslabonen gestaan. Allemaal mogelijk in een klein achterplaatsje.
  Ik probeer dan ook zoveel mogelijk de muurruimte te benutten.
  Juist ook in de perken van mijn achtertuintje laat ik allerlei groenafval liggen, zodat het daar verteerd kan worden, waardoor de grond voedzaam wordt en vocht vasthoudt. Juist daar heb ik veel wormen.
  Ook maak ik compostthee (makkelijk te maken en goedkoop), waardoor ik zelfs in mijn bakken meer microleven krijg, wat d
  Zaterdag 4 Mei 2013 om 12:28
 • Beste Petra,
  In mijn moestuin ben ik nu een hugelkultur aan het bouwen. Het wordt een mooi gezicht en ik krijg steeds meer reliëf in mijn tuin daardoor. Ik ben benieuwd hoe mijn planten het daarop straks gaan doen.
  Ik heb besloten op de hugelkultur lupinen en oostindische kers te zaaien, omdat het dode hout binnenin de heuvel het eerst jaar stikstof gaat opnemen, dus probeer ik er op die manier extra stikstof aan toe te voegen, om het even in balans te houden.
  Vanaf het tweede jaar gaat het dode hout dan weer stikstof juist afgeven.

  Met vriendelijke groeten,

  Coby
  Zaterdag 4 Mei 2013 om 12:32
 • Wat een leuk experiment Coby,

  Ik ben heel benieuwd hoe dat verder gaat en hoe het allemaal gaat groeien. Doe je ook iets met water overigens? Want door het relief kan je daar misschien ook wel iets mee.

  Ik heb zelf heel toevallig zoiets gemaakt als een hugelkultur. Het ontstond doordat ik mijn tuin ging vergroten en een hele bult met takken en struiken tegen kwam in dat stuk, die er al lagen als tuinafval. Daar maakte ik eerst een composthoop bovenop en toen ik daarna weer verder ging met de tuin uitbreiden, moest die composthoop weer verhuizen en nu is er ook zoiets dus. Niet helemaal, zoals het wordt gedaan,maar toch wel grappig. En toen wist ik er ook niets van. Dit jaar heb ik er ook voor het eerst wat gezaaid en geplant en ik hoop dat ik het goed heb gedaan. We zullen zien.

  Groetjes, Petra
  Maandag 6 Mei 2013 om 09:27
 • Wim d. Wim d. hoi Coby wat is hugelkultuur Maandag 6 Mei 2013 om 20:22
 • Wim d. Wim d. je kunt het ook naar mij mailen vanveen4wvv@gmail.com Maandag 6 Mei 2013 om 20:23
 • Beste Wim, op deze pagina vindt je alles over hugelkultur; http://www.richsoil.com/hugelk...
  Ook de filmpjes maken veel duidelijk.
  Wat ik dus doe, is eerst dikke stammen op de grond leggen(daar waar ik de heuvel wil maken), dan steeds dunnere takken, grond erover heen, compost en planten maar.
  Ik heb pas over de takken paardenmest gebruikt, vanwege de structuur ervan, omdat gewoon grond bleek af te glijden en dan werd de heuvel zo'n puntvorm en dat wilde ik niet.
  Met de paardenmest werd alles ronder, waardoor ik denk, dat straks de compost ook beter zal blijven liggen.
  Maandag 6 Mei 2013 om 23:29
 • Beste Petra, Persoonlijk heb ik een hekel aan veel besproeien van m'n tuin.
  Daarom gebruik ik houtsnippers, dat houdt water vast en werkt als een spons, die later weer water afgeeft.
  Door de heuvels in de tuin, loopt het water een langere weg, wanneer het regent. Het hout in de heuvel houdt ook weer vocht vast en geeft het langzaamaan weer af. Zie ook maar de filmpjes die op de website hierboven staat aangegeven, je ziet daar al resultaat.
  Natuurlijk giet ik wel eens bij, maar doe dit toch zo min mogelijk. Ik hoop dat wanneer ik een aantal jaar met houtsnippers werk, waardoor er een dikke donkere compostlaag ontstaat, dat ik alleen nog maar de net gepote jonge plantjes water hoef te geven.
  Maandag 6 Mei 2013 om 23:35
 • JA dat is ook het mooiste Coby, dat de natuur zelf helemaal zorgt voor alles. Liefst gieter ik ook niet bij, maar moet nu nog wel. Mijn tuin is helemaal op de kop gegaan sinds afgelopen jaar en alles opnieuw ingericht, maar ik wil ook heel graag dat het natuurlijke het zoveel mogelijk zelf doet. Beter voor alles. En wij kunnen het zelf lang niet zo goed eigenlijk. Dinsdag 7 Mei 2013 om 16:29
 • Wel spannend hoe je tuin het nu gaat doen met die hele verandering! Dinsdag 7 Mei 2013 om 17:11
 • Ja dat vind ik ook heel spannend.. doe ik het goed, heb ik voldoende vertrouwen in de natuur.. allemaal weer lessen in wijsheid en mijn eigen-wijsheid weer wat afleggen :) Dinsdag 7 Mei 2013 om 18:21
 • Henk L. Henk L. Het is altijd weer een samenwerken met de natuur. Dinsdag 7 Mei 2013 om 18:23
 • Ja mooi he.. vind ik tenminste. Dinsdag 7 Mei 2013 om 18:59
 • Wim d. Wim d. Dank voor je informatie Dinsdag 7 Mei 2013 om 19:27
 • Hoe hebben wij leren vliegen?
  Door naar de vogels te kijken.
  Dus als wij goed kijken,
  hoe God dingen heeft gemaakt
  en wanneer wij dat nadoen,
  dan komen we goed uit.
  Leren door vallen en opstaan
  en doorgaan,
  want de aanhouder wint altijd.
  :-)
  Woensdag 8 Mei 2013 om 01:46
 • Christa b. Christa b. Hihi deze had ik al getekend natuurlijk Woensdag 30 Oktober 2013 om 14:02
 • Henk L. Henk L. Had de petitie reeds ondertekend,fijn dat er zo veel mensen toch nog om de pure natuur geven. Woensdag 30 Oktober 2013 om 14:50

6 tuiniers vinden dit leuk

 • Piet F. Piet F. Vrijdag 3 Mei 2013 om 22:17
 • Jo V. Jo V. Vrijdag 3 Mei 2013 om 22:52
 • C F. C F. Maandag 6 Mei 2013 om 09:34
 • Jan F. Jan F. Maandag 6 Mei 2013 om 20:49
 • Kiki B. Kiki B. Donderdag 6 Maart 2014 om 12:40
 • Sven S. Sven S. Zaterdag 25 Juli 2015 om 10:12