MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Rony H.Catalpa zou 3 meter groot worden? Is hij daarmee hoogstammig? Of toch laagstammig? Voor hoogstammig moet je 2 meter van perceelgrens blijven.. Laagstammig 50 cm.
  Gelet mijn kleine tuin.. Wat zou ideaal zijn.. Ca 1 meter?
  De kruin van de catalpa is nu ook weer niet zo groot..
  Woensdag 1 Mei 2013 om 10:56

9 reacties

 • Ann V. Ann V. Als je heel erg optimistisch bent wordt de kleinste Catalpa (Catalpa bignoniodes 'nana' - Bolcatalpa) niet hoger dan 3 meter, maar dat is echt minimaal. En met laagstammig wordt - in verband met afstanden tot perceelgrens - bedoelt bomen met een maximale hoogte van 3 meter. Als je inderdaad die bolcatalpa bedoelt, en je bent van plan hem jaarlijks te snoeien, dan kan je hem volgens mij als laagstam beschouwen. Wil je hem laten uitgroeien, dan moet je er van uitgaan dat hij toch wel een meter of 5 hoog kan worden... Woensdag 1 Mei 2013 om 11:18
 • Zelfs een (geënte) bolcatalpa wordt na een aantal jaren hoger dan 3 meter. Dat zie ik hier in de straat in enkele voortuintjes.
  Wat wil je met een boom in je kleine tuin precies bereiken, Rony?
  Schaduw? Inkijkbeperking? Het groen omhoog brengen d.w.z. de tuin verticaal groter maken?
  Er zijn misschien betere alternatieven dan een Catalpa. :-)
  Woensdag 1 Mei 2013 om 13:16
 • Rony H. Rony H. Dag Wilma en Ann, Groen omhoogbrengen.. Toch ook een iets groter 'object' in de tuin terwijl daaronder de tuin beschikbaar blijft.. Zou ook iets vooraan in de tuin komen zodat die visueel iets groter lijkt..
  De tuinmuur zelf is zeker 3 meter hoog, dus op zich misschien geen probleem..
  Sta zeker open voor suggesties..
  Woensdag 1 Mei 2013 om 13:27
 • Ooit zag ik in een tuin een 'heg-op-pootjes'van blauwe regen.Dat is een constructie van palen (ijzeren zijn het slankste) van 4-5 m. hoog, met daartussen draden gespannen, waarover blauwe regen werd geleid en gesnoeid. Een sprookje als het bloei, een heg op poten na de bloei. Ideaal tegen inkijk, tamelijk smal te houden, je kunt eronderdoor kijken en/of lopen. Werkt volgens mij het beste aan het einde of aan de zijkant van de tuin.
  Voor de z.g. coulissenwerking (om de tuin groter en dieper te laten lijken) zou je meer naar het midden of op eenderde iets hoogs kunnen zetten. Dat kan vanalles zijn: een constructie met klimplanten, een pergola,een hoge smalle boom, misschien wel een mooi kunstwerk?
  Woensdag 1 Mei 2013 om 13:41
 • Water in de tuin is ook altijd heel leuk. Zelf hebben we veel plezier van een vogeldrinkschaal (bronzen kunstwerkje) op een sokkel van 1 m., waar voortdurend water opborrelt en langs de sokkel afloopt. Eronder een ingegraven kuip van 200 liter en een ciculatiepompje.
  Hier komen het hele jaar door allerlei vogels drinken en dat geeft veel kijkplezier.
  Aangezien jij een echte put hebt, valt het water dieper en dan hoor je een gezellig geklater.
  Woensdag 1 Mei 2013 om 21:27
 • Rony H. Rony H. Txs om mee te denken Wilma.. Water vind ik leuk.. Mijn vrouw denkt er anders over.. Woensdag 1 Mei 2013 om 22:12
 • Laat haar eens mijn prikbordfoto zien:
  http://www.mijntuin.org/users/...
  Zie je in het midden van het rechthoekige perk het bronzen vogeltje staan, met een drinkschaal in zijn rug?
  Ik zal nog een andere foto plaatsen.
  Donderdag 2 Mei 2013 om 10:16
 • Ann V. Ann V. Jarenlang heb ik ook gedacht dat water geen noodzakelijke toevoeging was aan onze tuin... Maar eigenlijk is dat absoluut onterecht.
  Alleen een simpele vogeldrinkschaal geeft al enorm veel kijkplezier, en een vijvertje, hoe bescheiden van afmetingen ook, geeft uren entertainment. (gisteren onze vijver zitten afspeuren op zoek naar alle verschillende kokerjuffers, en larven van libellen en juffers die er rondzwommen... en dikkopjes ontdekt, waarschijnlijk van padden)
  En zo zitten we al heel ver van je Catalpa af, nietwaar? ;-)
  Donderdag 2 Mei 2013 om 10:36
 • Eigenlijk is het sowieso beter om eerst op een rij te zetten wat voor functies je graag in de tuin wil, voordat je dat begint in te vullen met specifieke planten en objecten. Met functies bedoel ik: in de zon zitten, schaduwplek, kijkplezier, vogeltjes, geur, beleven van de seizoenen,plek om te eten, met veel mensen in de tuin, speelplekken voor de kinderen, moestuintje, etc. etc. Donderdag 2 Mei 2013 om 10:52