MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Nathalie v.Weer een verhoogd vak in de moestuin gemaakt! Gezaaid, geplant en verplant.
  Ik heb ook een bloemknop van de rabarber verwijderd; heet zou een delicatesse zijn las ik in het blad van Ekoplaza 'Lekker w(e)eten.Iemand een recept hiervan, want dat stond er niet bij?
  Woensdag 1 Mei 2013 om 17:37

13 reacties

 • Ann V. Ann V. Ik vond in elk geval een blogpost van iemand die ze gestoofd heeft: http://33barefootlane.wordpres...
  Toch weet ik niet of ik ze zou eten... Hoewel rabarberstengels eetbaar zijn, zijn de bladeren zeker giftig. Hoe het met de bloemen staat kan ik nergens terugvinden.
  Woensdag 1 Mei 2013 om 19:11
 • Wim d. Wim d. heb nog nooit bloemen gehad in mij rabarber weet ook niet of ze eetbaar zijn,doe er voorzichtig mee want het blad is ook giftig Woensdag 1 Mei 2013 om 19:34
 • Nathalie v. Nathalie v. Dank voor jullie zorgzame opmerkingen! Ben benieuwd wie me een recept kan geven. Zal zeker navragen of hij/zij het overleefd heeft ;-) Woensdag 1 Mei 2013 om 23:29
 • Ann V. Ann V. De schrijfster van de blogpost waarnaar ik verwees heeft het alvast overleefd... Donderdag 2 Mei 2013 om 00:09
 • Nathalie v. Nathalie v. Een artikel-schrijven-lang in elk geval ;-) Donderdag 2 Mei 2013 om 22:30
 • Ann V. Ann V. Je hebt me daar een vraag gesteld hoor....
  Ik ben soms net een fox terrier als mij een vraag is gesteld waar ik het antwoord niet op weet. Dan blijf ik doorzoeken tot ik meer info heb, maar in dit geval is dat voorlopig vergeefs. Overal wel de waarschuwing dat je alleen de bladsteel, niet het blad moet eten. Soms de vermelding dat je 'alleen de bladsteel mag eten, niet het blad want dat is giftig en ook niet de wortels'. Maar geen specifieke vermelding van de bloemen.
  Hier en daar wordt het blad 'deadly poisonous' genoemd, maar dan denk ik dat je al kilo's moeten eten... Als reeds een klein beetje giftig zou zijn, zou uit voorzorg waarschijnlijk de hele plant niet worden gegeten.
  Ik blijf dus verder zoeken, maar of ik echt het ultieme antwoord ga vinden....
  Vrijdag 3 Mei 2013 om 08:59
 • Ann V. Ann V. Op een Frans forum worden de bloemen 'nog giftiger' genoemd dan het blad: http://fr.answers.yahoo.com/qu... ...
  Maar op een andere Franse site http://www.recettesdecuisine.t... vind ik dan weer dat je de bloem kan klaarmaken als bloemkool.
  Het 'recept' waarvan sprake is al even summier als dat ik mijn eerste reactie.
  Vrijdag 3 Mei 2013 om 09:07
 • Ann V. Ann V. En misschien heb ik toch een antwoord gevonden. Op deze pagina http://www.boitearecettes.com/... lees ik: "Seuls les longs pétioles et les hampes florales non ouvertes sont comestibles." Oftewel: "Alleen de bladstelen en de nog niet geopende bloeistengels zijn eetbaar." Hoewel... De definitie van 'hampe' betekent eigenlijke de stengel van de bloeiwijze zonder de bloemen.... Maar je spreekt eigenlijk niet van een ongeopende bloeistengel, dus wellicht bedoelt de auteur 'inflorescences non ouvertes'...
  De tekst vervolgt met 'Aujourd'hui on ne consomme plus les fleurs, mais seulement les pétioles, les tiges.' dus 'Tegenwoordig eet men de bloemen niet meer, enkel de bladstelen, de stengels.
  Vrijdag 3 Mei 2013 om 09:20
 • Nathalie v. Nathalie v. Tjee wel fijn dat je je als een fox terrier in de materie duikt! En dat je dan ook nog in meerdere talen kunt zoeken! Wat een rijkdom in de Mijn Tuin club! Ik geloof dat ik me in elk geval voorlopig nog niet aan de (ongeopende) bloemen waag.

  Overigens, het stond ook niet in mijn kruidenbijbel van Ingrid Kropff, zelfs niet dat het blad giftig zou zijn? Ken je het eigenlijk: "kruidenboek van Ingrid?"
  Vrijdag 3 Mei 2013 om 10:17
 • Ann V. Ann V. Nee... Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik me de laatste jaren wat minder met kruiden bezighoud dan vroeger.
  Ik krijg in elk geval in eerste instantie wel de indruk van een degelijk boekwerk.. Maar niet eentje om eventjes als 'boekje tussendoor' aan te schaffen... Pittig prijskaartje ;-).
  Als de inhoud in verhouding is, dan is dat prima, want er zijn wat te veel kruidenboeken op de markt waar ik mijn bedenkingen bij heb...
  Vrijdag 3 Mei 2013 om 12:02
 • Ann V. Ann V. Ik ben uiteindelijk even gaan kijken in de beschrijving van de plant hier op de site... En raad eens wat ik daar lees: "Minder verspreid is het koken van bloempluimen met nog gesloten bloemknoppen, die naar bloemkool smaken. De zure smaak is afkomstig van citroen-, appel- en oxaalzuur. Dit laatste is minder gewenst, omdat het ontkalkend werkt en in grote hoeveelheden giftig is."
  Vrijdag 3 Mei 2013 om 13:03
 • Ann V. Ann V. Overigens: vroeger was het hier en daar de gewoonte om bij het koken van rabarbermoes een stukje krijt (= Calciumcarbonaat) mee te koken. Hierdoor ontstaat in combinatie met het oxaalzuur het onoplosbare Calcium-oxalaat. Hierdoor wordt het oxaalzuur niet in de bloedbaan opgenomen, en vermindert de (zeer zwakke) giftigheid van rabarber verder. Vrijdag 3 Mei 2013 om 13:04
 • Nathalie v. Nathalie v. Ik gebruik ook altijd 'krijt' in de rabarber vanwege dat oxaalzuur. Zonder krijt krijg ik sleeë tanden, een raar gevoel aan mijn tanden. Bij spinazie trouwens ook.
  Het Kruidenboek van Ingrid is zeer de moeite waard. Per plant staan alle feiten van homeo-, fyto- en bloesemtherapie, signatuur, legendes, citaten, voor mens en dier, toepassingen beschreven. Het is echt onbeeschrijfelijk uitgebreid, wel in zwart wit, maar is geen bezwaar vind ik.
  Zaterdag 4 Mei 2013 om 23:12

1 tuinier vindt dit leuk

 • Wim d. Wim d. Woensdag 1 Mei 2013 om 19:18