Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • Wilde T.Waarom moet je voorjaarsbollen eigenlijk planten vóór de vorst? Wij kregen in januari een grote doos met bollen van een klant van ons. Maar ja, verkeerde tijd natuurlijk. Dus eerst maar weggezet. Helaas niet goed gedaan, want later bleken veel bollen verschimmeld. Omdat we het zonde vonden om alles weg te gooien, hebben we de zakjes bollen die nog goed waren op goed gelukna de vorst (eind maart? begin april) toch maar geplant, en tot mijn verbazing is alles opgekomen! Dus nu vraag ik mij af waarom je de bollen eigenlijk VOOR de winter moet planten... want in het voorjaar planten werkt zo te zien ook?!
    Vrijdag 3 Mei 2013 om 12:14

5 reacties

  • Ann V. Ann V. Tja, in tuindersland is moeten vaak relatief... Veel 'moetjes' zijn ontstaan uit ervaring of uit 'ik heb het altijd zo al gedaan, dus zo zal het wel moeten', en er is gelukkig nog geen tuinderspolitie die komt controleren of je je bollen echt wel voor de vorst geplant hebt.
    Een deel van het antwoord heb je zelf al gegeven: Voor veel voorjaarsbollen is het vaak niet zo goed om 'buitengronds' te overwinteren. Als je de nu beschimmelde bollen al voor de winter had geplant, hadden die waarschijnlijk ook gebloeid.
    En behalve schimmelen kunnen bollen ook gaan uitdrogen...
    Bovendien is het zo dat bij gelijkblijvende luchttemperatuur de aardetemperatuur in de herfst vaak nog iets hoger is dan in de lente (15 graden in oktober in vergelijking met 15 graden in april is in principe even warm, maar in oktober is de aarde vaak nog warmer dan ze in april al is.) Als je dus in de (vroege) herfst je bollen plant, voelen ze zich al meteen prettig, en beginnen ze al wat worteltjes te vormen die erv
    Vrijdag 3 Mei 2013 om 12:30
  • Rosette B. Rosette B. Voorjaarsbollen hebben een koude periode nodig om bloemen te vormen. Ze worden geplant in de herfst om nog goed wortels te vormen voordat de vorst eraan komt. Bollenkwekers bewaren hun voorraad in koelcellen vandaar dat uw bollen al een koude periode gekregen hadden en nog bloemen vormen.
    Vrijdag 3 Mei 2013 om 12:33
  • Als je je bollen vergeet te planten in het najaar of als je (goedkoop) een partijtje krijgt terwijl het al vriest, kan je ze ook oppotten in manden, (sinaasappel)kistjes, potten en wat je maar leuk vindt. Je kunt ze dan in laagjes, zoals bij lasagne, dicht bij elkaar planten. Bij strenge vorst zet je de opgepotte bollen dan in de schuur totdat de ergste vorstperiode voorbij is. Dan kunnen je manden, kistjes, etc. naar buiten. Enkele graden vorst kunnen die bollen dan wel verdragen.
    In het voorjaar heb je op die manier prachtige bloemstukken die je op strategische plekken kan neerzetten.
    Na de bloei laat je het loof afsterven en dan kun je de bollen in oktober/november in de volle grond zetten voor bloei in het volgende voorjaar.
    Vrijdag 3 Mei 2013 om 12:39
  • Ann V. Ann V. Neen, dat klopt niet...
    De bloemknop van een bol (niet van een knol) wordt al in de loop van de vorige zomer aangelegd.
    Het bewaren in koelcellen (op ideale temperatuur en vochtigheid) heeft niet to doel de bloemknop in de bol aan te leggen, die zit daar al maanden. Doel is tweeërlei: enerzijds zijn de omstandigheden in die koelcel zo gecontroleerd, dat uitdrogen en schimmelen niet voorkomt,. Bovendien is de temperatuur in de koelcel wel laag genoeg opdat de plant zou denken dat het winter is. Zogauw de temperatuur weer toeneemt 'is de winter over' en gaat de plant zijn bloeiknop naar buiten duwen. Met andere woorden: de teler kan hierdoor het tijdstip van bloeien ook weer beter onder controle houden, want hij kan de winter zo lang laten duren als hij wil (ik schreef bijna 'zo lang of zo kort' maar dat tweede was dit jaar niet echt het geval ;-)...
    Vrijdag 3 Mei 2013 om 12:45
  • Frank en Saskia D. Frank en Saskia D. Interessant! 😊
    Zondag 6 Maart 2022 om 13:14