MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Wat zou de mooiste en beste combinatie zijn (gelet op hoogte en breedte van beide planten)
  Vrouwenmantel met Parelzaad, of Vrouwenmantel met Maagdenpalm ??
  Zaterdag 4 Mei 2013 om 15:52

4 reacties

 • Ann V. Ann V. De mooiste? Tja, over smaak valt niet te twisten, dus dat is ook een stukje persoonlijke voorkeur.
  Ikzelf zou niet snel opteren voor de combinatie vrouwenmantel/maagdenpalm, tenzij je heel veel tijd aan tuinwerkzaamheden kan besteden:
  Vrouwenmantel verdwijnt bovengronds in de winter bijna volledig. Maagdenpalm daarentegen is wintergroen en durft nogal te woekeren (en wat mij betreft is dat een understatement).
  Dit betekent, dat maagdenpalm met de jaren een steeds dichter bladdek gaat vormen, en de maagdenpalm toch steeds meer moeite moet doen om zich daar doorheen te wringen...
  Zaterdag 4 Mei 2013 om 16:44
 • Ann, dank voor je antwoord.
  Met 'mooiste' bedoelde ik niet echt de schoonheid van de plant maar meer het totaalplaatje van beide planten.
  Als ik dan lees dat de maagdenpalm lekker gaat woekeren waardoor de vrouwenmantel verdrukt zou kunnen worden als je het niet bijhoudt, is dus de combinatie geen mooi gezicht meer..
  Het zal dus vrouwenmantel met Parelzaad gaan worden. De vrouwenmantel heb je meen ik ook een soort die wat kleiner blijft en dan redelijk bij de hoogte van het Parelzaad blijft hangen, een cm of 20 ongeveer..
  Zaterdag 4 Mei 2013 om 17:01
 • Ann V. Ann V. Dan heb je het wellicht over een van de vele 'wilde vrouwenmantels'...
  Die vind je onder de botanische namen Alchemilla vulgaris, A. xanthochlora.
  (A. mollis heeft als officiële nederlandse naam fraaie vrouwenmantel).
  De kleinere soorten zijn niet zo fijntjes behaard als de A. mollis (die heeft niet voor niks 'mollis', zacht). maar je hebt er die bv weer opvallen door een wat rode schijn in de stengeltjes...
  Er zijn botanisch gezien oneindig veel verschillende 'wilde vrouwenmantels' (men sprak daarom vaak over 'A. vulgaris s.l. - sensu latu of 'in de brede zin'). Uitleg daarover vind je hier:
  http://annetanne.be/kruidenkle...
  Zaterdag 4 Mei 2013 om 17:07
 • Nee, hoeft niet perse een van deze twee te zijn. Geraniums heb ik inderdaad ook naar gekeken maar de maagdenpalm en parelzaad blijven in de winter groen en dat vind ik ook erg prettig, anders is het te kaal in de winter als er bijna niets meer zichtbaar is Zaterdag 4 Mei 2013 om 19:43