MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Willem   Leeuwenoor (Leonotis leonurus)

 • Willem v.Leonotis leonurus is ook bekend onder de naam leeuwenoor. Deze vaste plant is familie van de Lamiaceae net als mint en salie. De plant is van origine afkomstig uit het zuiden van Afrika.

  Vroeger werd de plant door Afrikaanse stammen gebruikt voor zijn heilzame werking toegepast bij o.a. slangenbeten, hoofdpijn, koorts, hoesten, diarree etc.
  Het langwerpige blad heeft wat weg van cannabis en wordt ook wild dagga (wilde cannabis) genoemd.
  In Leonotis leonurus zit een werkzame stof genaamd leonurine. Door het het roken van het gedroogde blad en vooral de bloemen, schijnt een kalmerend en licht euforisch gevoel op te roepen.
  Kan als thee gedronken worden, maar roken geeft een sterker effect. De Leonotis leonurus is legaal en niet verwant of vergelijkbaar met cannabis.

  Wat ook euforisch genoemd mag worden is de krachtige groei en bloei van deze schitterende vaste plant.
  De plant kan tot tot 150/200 cm hoog worden en 1 meter breed. In de zomer verschijnen er fraaie oranje kleurige bloemclusters met een doorsnede van 10/12 cm. De lange bloeiperiode gaat door tot in oktober en trekt bovendien veel vlinders aan.
  Graag staat de leeuwenoor op een zonnige warme plaats en tevens is hij goed droogte tolerant.
  Een plaats als blikvanger in uw border is een aanrader, plaats hem iets naar achteren, want door zijn snelle groei steekt hij zo boven de rest van de planten uit.
  In de winter staat de Leonotis leonurus het liefst niet op een te natte plek.

  De winterhardheid van de Leonotis is matig indien onbeschermd, maar zone 8a is geen probleem voor de plant. Indien de plant boven het vriespunt overwintert dan verliest ze geen blad en is groenblijvend.
  Indien kouder dan kan extra bescherming bij de onderstam en op de grond voldoende zijn.
  Na de winter terug snoeien tot op het levende verhoute deel en vandaar schiet deze opnieuw uit met verse nieuwe uitlopers.
  Winterhardheid zone 8a (-12ºC).

  Voor beschikbaarheid en verkoop Leonotis leonurus of Leeuwenoor bekijk de webwinkel.
  Dinsdag 7 Mei 2013 om 10:08