MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Grietje B.Wel, slakkeninvasie in de tuin.

  Eerste regenbuitje na een droge periode is een feit. Handenvol van die mooie, lekkere beestjes in de kliko gekiept.
  Binnen 2 dagen een explosie buiten, er komen o.a.allemaal jonge blaadjes aan de eikeboom, vijg, okkernoot en het kastanjeboompje laat veel knoppen zien.
  Passiflora lijkt verledentijd...
  Woensdag 8 Mei 2013 om 21:49

43 reacties

 • Kruipen de slakken niet uit je kliko, Grietje?
  Woensdag 8 Mei 2013 om 23:21

 • Slakken laten zien, dat je planten een voedings tekort hebben. Slakken eten alleen zieke en uitgeputte planten.
  Waarschijnlijk lavameel toedienen aan de planten.
  Dat heb ik ook eens tegen luis gedaan.
  Ze waren binnen 'no time' weg.
  Donderdag 9 Mei 2013 om 10:15
 • O, dan ben ik erg benieuwd, @Coby, want dit jaar heb ik voor het eerst lavameel gebruikt. :-)
  Donderdag 9 Mei 2013 om 11:20
 • Marcus G. Marcus G. De slakken klimmen tot onder het deksel van de kliko. Er uit kunnen ze pas als ik de kliko open zet. Vind ik heel onlogisch want in de kliko is het lekker donker, vochtig, er zijn geen vijanden en er is volop rottend groen :-? Nu nog niet veel slakken gezien, al wel een aantal keer met de eco korrels rond gegaan.
  Donderdag 9 Mei 2013 om 15:13
 • Grietje B. Grietje B. Eerst even wat recht zetten Coby, ik ben het totaal niet met je eens.
  En dat gebeurd me niet zo vaak op mijntuin.org.
  Slakken eten de jonge plantjes hier op en geen afval of zieke planten.
  Gisteren na dat kleine regenbuitje was het of ze allemaal tegelijk uit het niets oprukten. Het leek wel een wedstrijd!Invasie, nu lekker samen onder het klikodeksellllll.
  Donderdag 9 Mei 2013 om 15:43
 • Els M. Els M. Gelezen via Velt: meeste slakken eten plantaardig materiaal, dood of levend en dood diermateriaal, dus niet enkel zieke planten ;-) De lookglansslakjes eten geen groene plantendelen maar heel graag slakkeneieren!Die moet je dus zeker laten leven! Het 1ste legsel van een slak in april is 400 eitjes en 2 maand later zijn die volwassen... kan je tellen?
  Donderdag 9 Mei 2013 om 19:46
 • An K. An K. Wij hebben ook een biel slakken hier. Eigelijk vind ik dat de tuin zo nartuurlijk moglijk moet zijn dus ook slakken.maar ik heb de zonnebloemen toch beschermt door er kippe gaas er over heen gezet. Want ze ete ook jonge planjes.
  Donderdag 9 Mei 2013 om 20:09
 • Aggie V. Aggie V. Bij mij ook veel slakken. Ze irriteren mij als ik gaatjes in de planten zie, maar voel me iedere keer schuldig als ik er dood doe. ik geef ze aan de kippen. ze zijn wel lief eigenlijk
  Donderdag 9 Mei 2013 om 20:21

 • Wauw, 400 eitjes!
  Dat wist ik niet.
  Donderdag 9 Mei 2013 om 20:38
 • Heidi Heidi Kan iedereen opnieuw jaloers maken: heb geen slakken tot nu toe. Maar het is hier dan ook erg droog. De halve mm zet geen zoden aan de dijk. Zou erg graag regen hebben. En dan neem ik die slakken op de koop toe. En geloof me, ondanks dat ze alles hebben wat Els noemt, ze knabbelen binnenkort ook aan alles wat kerngezond is. En dat zijn mijn planten over het algemeen. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en laat het de tuin zelf uitvechten. En ziet het er dan uit als een kale vlakte? Welnee!
  Donderdag 9 Mei 2013 om 20:41
 • Heidi Heidi Maar met een lepel slakkeneitjes die je tegenkomt weghalen is natuurlijk geen enkel probleem. ;-)
  Donderdag 9 Mei 2013 om 20:43
 • Zouden die smaken als kaviaar? ;-)
  Donderdag 9 Mei 2013 om 23:09
 • Knappe foto trouwens, Grietje, had ik dát nog niet gezegd?
  Donderdag 9 Mei 2013 om 23:12

 • Bij deze reageer ik nog even.
  Gisteren viel mij dit op wat betreft de slakken;
  Ik heb achter ons huis twee perken gemaakt.
  Een perk heb ik met goedkope potgrond (1 euro per zak) van de Hoogvlietgevuld, het andere perk met biologische compost.
  Op de beide perken heb ik welliswaar de hele winter groente en fruitafval van de keuken gegooit.
  Beide perken hebben veel wormen, alleen die met biologische compost heeft meer wormen.
  Ik kom er toch achter dat op mijn perk met de goedkope potgrond slakken aan het werk zijn bij de planten, terwijk op de perk met dure biologische compost niet; geen enkele slak.
  Ook slaan de slaplantjes in de biologische compost eerder aan en groeien eerder.
  Zo zie je maar dat slakken alleen het zwakke pakken om op te eten.
  Ik zie het voor mijn ogen gebeuren!
  Vrijdag 10 Mei 2013 om 09:25
 • Ik sluit me hier even aan bij Coby. Ik heb overigens ook een slakkenexplosie hier. Ik raap ze en zet ze ergens anders weer uit. Maar ik praat ook met ze. Ik vraag of ze echt alleen het blad wat ik in de tuin heb liggen om op te ruimen willen gebruiken. Klinkt misschien raar, maar op een bepaald bewustzijnsniveau kun je gewoon communiceren net als met planten. Het is nl idd zo dat slakken de minst sterke planten pakken en aangezien onze gronden vaak niet zo heel voedzaam zijn, zullen er dus veel eigenlijk zwakke planten zijn. Ook de energetische waarde is niet hoog. Dat zal pas na een aantal jaren (bij mij dan) beter worden als je meer biologischer werkt en meer kunt overlaten aan de natuur zelf. Ik zet zelf ook wel bakjes zonder bodem om de jonge plantjes heen, dat helpt wel wat. Verder ook materiaal op de grond die slakken niet fijn vinden zoals eierschalen en zo zijn er nog meer oplossingen die vriendelijk zijn voor dieren en aarde, dus voor je tuin en voor jezelf. O ja, ik nodig ook
  Vrijdag 10 Mei 2013 om 09:57

 • Hoi Petra! Ik praat dan wel niet met planten en dieren, maar ik probeer goed naar alles te kijken en te kijken of de planten zich prettig voelen en te kijken wat er aan scheelt.
  Iedereen en alles wordt ziek, wanneer het niet de goede voeding krijgt.
  Ook worden er in de natuur alleen op datgene gejaagd wat zwak is.
  Onze bodem is schraal en ook in Nederland is een grote erosie gaande.
  Als tuinders kunnen wij er in het klein wat aan doen en als we van de natuur willen genieten en eten, dan zullen we moeten gaan investeren i.p.v. lapmiddeltjes gebruiken.
  Op de lange duur heb je daar veel profijt van en hoef je dan veel minder te doen in je tuin, omdat je een goede basis hebt gelegd.
  Trouwens ik zing wel regelmatig in de tuin, dat werkt ook heel goed!

  Met vriendelijke groeten,

  Coby
  Vrijdag 10 Mei 2013 om 10:33
 • Ja eens Coby.. en dat zingen.. ja!
  Vrijdag 10 Mei 2013 om 10:40
 • Grietje B. Grietje B. Je overtuigd me niet Coby.
  Vrijdag 10 Mei 2013 om 21:39
 • Grietje B. Grietje B. Foto is van vorig jaar Wilma, toen waren er echt zulke dikke naaktslakken, nu zijn het tot nu toe gelukkig maar kleintjes.
  Slak zat hier op de akelei, hiervan wordt gezegd dat ze niet van deze plant houden..??
  Vrijdag 10 Mei 2013 om 21:47
 • Floor v. Floor v. Kleine slakjes worden groot.Ik heb ze eergisteren in de tuin met massa's gezien en geraapt nog voor ze maxi zijn!
  Vrijdag 10 Mei 2013 om 22:41
 • Jan F. Jan F. Hallo slakkenvrienden- en mindere slakkenvrienden!
  Ik wou me even mengen in het 'wat eet de slak gesprek'. Volgens mij eten de verschillende soorten slakken ander voedsel. Sommige huisjesslakken eten vooral dood plantenmateriaal, en naaktslakken eten liever levende planten (onze sla enzo:-(). Volgens mij eten ze in de verschillende fasen van hun leven ook ander voedsel. Ik zag al een tiental fel gekleurde tuinslakjes de schors van een dode vijgenboom helemaal afeten en ik zag ze nog nooit in mijn moestuin. De andere grote huisjesslakken die ik vaak op mijn composthoop tegenkom lusten helaas ook mijn hostabladeren. En dan zijn er waarschijnlijk nog de rebellerende slakken die niet naar hun ouders luisteren en die eten wat ze niet mogen eten! Één van die laatste at zich vorige nacht een weg door de stengel van één van onze meloenplantjes! Ik heb hem wel gevonden vanmorgen...
  Vrijdag 10 Mei 2013 om 23:05
 • Ted Ted Arme slakjes in de kliko is niks aan voor hunnie!
  Zaterdag 11 Mei 2013 om 07:13
 • Floor v. Floor v. Misschien is de oplossing wel houtsnippers op de aarde,dan blijft het daaronder wel vochtig,maar de slakken houden niet van droge snippers.
  Zaterdag 11 Mei 2013 om 11:15

 • Nou, daar heb ik ervaring mee Floor en zag, dat die vlieger niet opging.
  Wel is het zo, dat door jarenlang houtsnippers op de tuin te gooien, de grond steeds vruchtbaarder wordt, waardoor planten sterker worden en daardoor blijven dan de slakken weg, omdat ze dan niet meer nodig zijn.
  Zaterdag 11 Mei 2013 om 11:40
 • Floor v. Floor v. Oke,Coby,ik heb er geen ervaring mee,maar neem het zo van je aan.Ondanks hun trage aard,kunnen slakken erg "plagerig" zijn.
  Zaterdag 11 Mei 2013 om 19:44
 • Ted Ted Mijn slakken zijn voor de Merels en egels, verder zijn ze welkom.
  Dinsdag 14 Mei 2013 om 22:47
 • Sebastiaan W. Sebastiaan W. Ik vang mijn slakken met bier! Een pannetje gevuld met kleikorrels, bier er bij? Slakken komen er op af, doen zich te goed aan de pils. Ik pak ze op of een vogel! Bescherm mijn groente, door de bodem te bedekken met naalden van mijn afgedankte kerstboom!
  Ga overigens wel even lavameel kopen en gebruiken, en meer aandacht schenken aan de kwaliteit van mijn potgrond!
  Woensdag 15 Mei 2013 om 07:57
 • Boer Thomas Boer Thomas De beste manier (behalve bio korrels) is savonds, of direct na een regenbui een toerke te doen in je tuin. Gisteren na de hevige regen had ik ze maar van de planten te plukken.
  Slakken kan je zowel vinden op rottende plantendelen als 'sterke' planten. In mijn tuin zijn ze gek van de volgende planten: 7-blad, courgetten/komkommer & familie, aardpeer, radijzen, ... . Ik verzamel ze in een potje en geef ze aan de kippen (alhoewel kipper er niet echt gek v zijn).
  Woensdag 15 Mei 2013 om 08:43
 • Eveline M. Eveline M. onze eenden zijn ook niet echt geïnteresseerd. Wat kan je nog doen met des ongewenste beestjes?
  Woensdag 15 Mei 2013 om 10:44
 • Sebastiaan W. Sebastiaan W. Ik heb de indruk dat de padden en kikkers die vanuit de vijver/tuin van de buren langs wippen, zich geregeld vergrijpen (idzv op eten) aan mij tuin slakken!
  Woensdag 15 Mei 2013 om 12:50
 • Aggie V. Aggie V. Padden kikkers in je tuin is de beste remedie tegen slakken
  Donderdag 16 Mei 2013 om 19:28
 • Ted Ted Je. Kan ook een knopje in je hoofd omzetten zodat ze vvrtaan gewenst zijn. :-)
  Donderdag 16 Mei 2013 om 20:00
 • Grietje B. Grietje B. Wat knopje omzetten, trof vanmorgen een geknakte zonnebloem aan en de slakken zaten nog lekker te peuzelen, daar doe ik het NIET voor hoor!
  Donderdag 16 Mei 2013 om 22:37
 • Jan F. Jan F. Ik trof vanmorgen mijn butternut- pompoenplant onthoofd aan op mijn composthoop waar hij zo lekker groeide! Moeilijk dus om de slijmerds graag te zien!
  Donderdag 16 Mei 2013 om 22:47
 • Grietje B. Grietje B. Balen Jan Franck...
  Donderdag 16 Mei 2013 om 22:48
 • Herken ik @Grietje en @Jan....doe je moeite om iets voor te zaaien, zet je een stevig sappig plantje uit, gaan zíj 't 'ns even oppeuzelen. Voor een enkele: koper! Voor velen: 'knip' c.q. 'hamertje-tik' en naar het vogelplekje ermee!
  Vrijdag 17 Mei 2013 om 00:35
 • Aggie V. Aggie V. ja ze zijn irritant inderdaad maar ik begrijp Ted wel
  Vrijdag 17 Mei 2013 om 17:05
 • Henk L. Henk L. Heb alle begrip voor jullie furstaties (hoe schrijf je dat nou)Denk toch dat houtsnippers op de paden goed helpen
  Vrijdag 17 Mei 2013 om 20:43
 • Grietje B. Grietje B. Frustraties? Henk?, maar ook leuk hoor! Gisteren met de kleinkids nog een slakkenrace gehouden, SUPER!
  Vrijdag 17 Mei 2013 om 21:41
 • Henk L. Henk L. En wie heeft er gewonnen?
  Je kunt er ook een leuke draai aan geven zo moet je maar denken
  Vrijdag 17 Mei 2013 om 22:27
 • Grietje B. Grietje B. Jazeker, ze zaten zonet(de naakt en segrijnslakken gezellig aan de rosebier (lust ik toch niet).
  Vrijdag 17 Mei 2013 om 22:35
 • Henk L. Henk L. Weet je wat ik nou zo jammer vindt dat wij geen diervriendelijke oplossing weten voor het slakkenprobleem,met al ons vernuft niet,spijtig toch?
  Vrijdag 17 Mei 2013 om 22:39
 • Ted Ted Jing jang.
  Vrijdag 17 Mei 2013 om 23:00

3 tuiniers vinden dit leuk