MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Pluktuin D.Het is weer heerlijk op de tuin, en wat groeit alles hard! De asperges groeien nu zo goed, dat er volop van gegeten kan worden. Voor wie geen raad weet met asperges is er volgende week, 17 mei, een kookworkshop met gastronoom Arie Kaal.

  Met de raapstelen in de kas is het bijna gedaan. Ze zijn allemaal in bloei geschoten. Het en der is er nog wel wat uit te plukken, maar geen dikke bossen meer. De sla in de kas groeit mooi door, en ook de rode bietjes in de platte bak hebben er duidelijk zin in. In de serre kweken we intussen tomaten- en komkommerplanten op voor in de kas.

  Andere zomergroenten die we deze week zaaien zijn de pompoenen en sperzieboontjes. Dit zijn groenten die niet tegen een nachtvorstje kunnen, dus die kunnen we pas zaaien als we zeker weten dat het met de nachtvorst gedaan is. Zeker weten is natuurlijk wel veel gevraagd, maar vanouds hield men daarvoor de "ijsheiligen" aan: drie dagen eind mei, waarin de allerlaatste nachtvorsten mogelijk zijn. Daarna mogen de pompoenen en sperzieboontjes dus boven de grond komen. Voordat het zo ver is, kunnen we van het sperziebonenbed deze week wat jonge snijsla oogsten. Er staan een paar kleine rijtjes jonge slaplantjes, in verschillende tinten. Direct boven de grond afsnijden of helemaal uittrekken, even wassen en zó in de slakom. Lekker met bieslook, die er ook volop is. En de jonge spinazie is prachtig volgroeid en wil graag met u mee naar huis!

  Terwijl we zo langzaam naar de zomer toe werken, zijn we ook al weer bezig met de volgende winter: de typische wintergroenten pastinaak, schorseneer en rode biet zijn ook alweer gezaaid!
  Vrijdag 10 Mei 2013 om 11:37

2 tuiniers vinden dit leuk

 • Dieter D. Dieter D. Vrijdag 10 Mei 2013 om 12:03
 • Wim d. Wim d. Vrijdag 10 Mei 2013 om 20:22