MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Willem   Aardbei 'Elsanta' (Fragaria x ananassa 'Elsanta')

 • Willem v.Aardbeienras Elsanta

  Elsanta: één van de meest geteelde rassen
  Elsanta is een stevig aardbeiras met een goede houdbaarheid. Door de hoge productie, de stevigheid en de lange houdbaarheid van de vrucht is Elsanta uitermate geschikt voor zowel de teler als de handel. De grote vrucht heeft een goede smaak met een sterk aardbeiaroma. Elsanta wordt in grote delen van Europa op grote schaal geteeld.

  Vruchtkwaliteit
  Elsanta heeft een goede smaak en een sterk aardbeiaroma. De vruchten zijn stevig en conisch van vorm en hebben een glanzende, rode kleur. Inwendig is de vrucht rood maar de kern blijft wit. Het kroontje zit stevig op de vrucht. Elsanta heeft een sterke vruchthuid waardoor ze niet gevoelig is voor drukplekken en is daarom zeer geschikt voor verse consumptie.


  Bloei- en plukperiode
  Elsanta kenmerkt zich door haar forse en brede vruchten met lange, stevige vruchttrossen. Elsanta maakt redelijk grote bloemen. De meeldraden van de eerste bloemen zijn vaak minder goed. De overige bloemen hebben vaak redelijk tot goed ontwikkelde meeldraden. Elsanta is een middentijds afrijpende aardbei. In de doorteelt is Elsanta gemiddeld twee dagen eerder dan Sonata. In de vollegrond is Elsanta doorgaans één à twee dagen vroeger dan Sonata. In de gekoelde teelt is de oogst geconcentreerder dan Sonata. Hierdoor worden de vruchten snel kleiner.

  Productiviteit
  De opbrengst van Elsanta is hoog tot zeer hoog en vergelijkbaar met de opbrengst van Sonata. De vruchten zijn makkelijk te plukken, omdat de vruchten fors zijn en de planten lange, stevige vruchttrossen hebben. Kenmerkend zijn de kleine kelkbladeren. Het percentage misvormde vruchten ligt hoger dan bij Sonata, vooral bij een vroege voorjaarsteelt. Ook is het aandeel klasse I bij Sonata hoger dan bij Elsanta.

  Ziektegevoeligheid
  Elsanta is gevoelig voor de volgende ziektes:
  - verwelkingsziekte (Verticillium)
  - stengelbasisrot (Phytophthora cactorum)
  - roodwortelrot (Phytophthora fragariae)
  - vruchtrot (Colletotrichum)
  Elsanta is iets gevoelig voor meeldauw (Sphaerotheca mac.).

  Teeltervaringen
  Elsanta kan gebruikt worden voor allerlei teelten zowel binnen als buiten en van vroeg tot tamelijk laat. Het ras is ook goed bruikbaar voor de moestuin. Elsanta wordt in grote delen van Europa geteeld. Elsanta is echter in tegenstelling tot Sonata, Polka en Korona wel gevoelig voor wintervorst. Elsanta is vanwege zijn gevoeligheid voor verwelkingsziekte minder geschikt voor teelt op gronden waarop aardappelen en aardbeien zijn geteeld.

  Elsanta is kwekersrechtelijk beschermd en onder licentie in de handel.
  Woensdag 15 Mei 2013 om 22:03