MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Peggy G.Ga vandaag of morgen bloemenweide inzaaien met akkerbloemen. Heb gehoord dat t makkelijker zaaien is als je de zaadjes mengt met zand. Kan dit ook met wit zand ? Zaterdag 18 Mei 2013 om 10:07

4 reacties

 • Willem v. Willem v. wel droog zand en ik denk ook beter van droog rivier zand , verdeelt een stuk makkelijker
  Zaterdag 18 Mei 2013 om 15:03
 • Ann V. Ann V. Droog wit zand is prima...
  En inderdaad is het heel erg zinvol je zaden met (veel) zand te mengen.
  Op die manier kan je het zaad immers veel gelijkmatiger verdelen. Bovendien kan je op die manier ook vermijden dat je nadat je de helft van de oppervlakte hebt ingezaaid, je nog maar 10% van je zaad overhebt.
  Als je wit zand gebruikt, zie je bovendien goed waar je al gezaaid hebt.

  Je schrijft: 'bloemenweide' en 'akker'bloemen...
  Als het je bedoeling is om echt een bloemenweide aan te leggen - die dus als onderhoud enkel één of twee keer per jaar een maaibeurt krijgt - is het zinvol dat je naast akkerbloemen ook een mengsel voor weidebloemen aann je zaaimengsel toevoegt.
  (vervolg hierna)
  Zaterdag 18 Mei 2013 om 15:54
 • Ann V. Ann V. Vervolg:
  Akkerbloemen zijn eenjarig, en die zaaien zichzelf wel uit, maar die kiemen hoofdzakelijk in verstoorde grond. Een bloemenakker moet daarom eigenlijk elk jaar omgewoeld worden om jaar na jaar bloemen te blijven geven. Bij de aanleg van een bloemenweide wordt wel vaak gekozen om de (meerjarige) weidebloemen in het eerste jaar aan te vullen met akkerbloemen, omdat de weidebloemen in de eerste zomer nog niet zoveel bloem zullen geven.
  Zaterdag 18 Mei 2013 om 15:55
 • Peggy G. Peggy G. Allemaal bedankt vr de reacties ! T is gebeurd, de zaadjes zitten in de grond :-) Nu hopen dat het allemaal lukt. Mag wel na zoveel moeite : afgraven gras, alle wortels eruit halen, netjes harken, inzaaien en inharken.
  @ Anne : Het is eigenlijk dat het met der tijd een bloemenweide wordt met vaste bloemen. Heb er nu trouwens al 20-tal vaste planten ingeplant. Maar omdat dit veel te weinig is voor het stuk dat ik voorzien heb en idd omdat ze het eerste jaar nog niet zo fantastisch gaan bloeien, heb ik er nu ook eenjarige akkerbloemen tss gezaaid om toch wat effect te hebben het eerste jaar en omdat ik die eenjarige akkerbloemen eigenlijk wel heel mooi vind ;-)
  Zondag 19 Mei 2013 om 09:04