MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Boer ThomasVlinderlokkers in mei?
  Nu de vlinderstruiken en Verbena nog niet in bloei staan sluiten we al 2 hele goede vlinderlokkers uit. Vandaar m'n vraag; zijn er mensen die nu reeds vlinderlokkende planten hebben in hun tuin, en waar ze, meer dan eens, vlinders op zien?
  Op dit moment (uiteraard ook door de regen) zitten er nog bijna geen vlinders in m'n tuin terwijl ik ze toch al zou willen lokken.
  Zijn er mensen die wél al vlinders in de tuin hebben, en zoja, op welke planten?
  Donderdag 23 Mei 2013 om 12:39

8 reacties

 • Ulrike B. Ulrike B. wij hebben onze voortuin nog niet zo lang 'ingericht' maar het viel ons meteen op dat er bij de Steenbreek vlinders kwamen kijken. Donderdag 23 Mei 2013 om 14:21
 • Johanna H. Johanna H. Bij mij bij de Pulsatilla vulgaris, de Bergenia, de Myrrhis odorata, Tulipa tarda en Tulipa polychroma. Donderdag 23 Mei 2013 om 15:58
 • Ann V. Ann V. Op de look-zonder-look (intussen al wel zo goed als uitgebloeid) heb ik regelmatig oranjetipjes gezien, en zeker niet alleen de vrouwtjes.
  En op de puinslinger staat al Origanum vulgaris 'compactum' in bloei, en daar zag ik gisteren een landkaartje en een dagpauwoog.
  Op een Geranium macrorrhizum zag ik gisteren een bont zandoogje.
  Zondag 26 Mei 2013 om 13:16
 • Boer Thomas Boer Thomas Ik ga eens op zoek naar deze planten, bedankt!!
  Ann, bloeit die 'compactum' versie steeds zo vroeg? Hier staat de 'gewone' wilde marjolein nog lang niet in bloei.
  Zondag 26 Mei 2013 om 17:46
 • Ann V. Ann V. Ik weet niet of het aan de variëteit of aan de standplaats ligt.
  In 2011 maakte ik eind april, begin mei al een aantal foto's van insecten op die Origanum 'compactum'. Maar hij groeit dus op de zuidflank van een puinhoop, dus dat speelt wellicht ook een rol.
  http://annetanne.smugmug.com/C...
  (Je ziet op die pagina trouwens ook dat er toen vlinders op boterbloemen en op margrieten kwamen...)
  Zondag 26 Mei 2013 om 18:15
 • Mia V. Mia V. nu bloeit de judaspenning volop en ik zag er vandaag heel wat vlinders op, vooral het oranjetipje,( lijkt op een koolwitje maar heeft fel oranje stippen op de vleugeltoppen)judaspenning is tweejarig en zaait zich gemakkelijk zelf uit. Zondag 26 Mei 2013 om 22:05
 • Ann V. Ann V. Judaspenning is inderdaad (naast Look-zonder-look en pinksterbloem) een waardplant voor de oranjetip. Omdat het een lid is van de Brassicaceae (kruisbloemigen) zijn ook de 'gewone' witjes er niet afkerig van.
  (Het vrouwelijke oranjetipje heeft overigens geen oranje vleugeltippen, maar wel de typische groene 'peterselietekening' op de onderzijde van de vleugels).
  (Op de bovenste foto op deze pagina zie je die tekening goed - weliswaar bij een mannetje, en inderdaad, op judaspenning!)
  http://annetanne.be/kruidenkle...
  Zondag 26 Mei 2013 om 22:11
 • Boer Thomas Boer Thomas Inderdaad, Judaspenning moet ik dringend eens zaaien. Had dat reeds gedaan, maar dit jaar zijn er zodanig veel planten weg door het nr1 'onkruid', gras ... .
  Look-zonder-look is nog zo eentje die ik ook eens in de tuin moet halen.
  Maandag 27 Mei 2013 om 08:10