Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Ann V.Vorig jaar beschreef ik op mijn blog een probleempje met mijn tomatenplanten: Op één plek in mijn serre ging de ene na de andere tomatenplant kwakkelen, en telkens bleek de wortel aangetast door 'iets'. Er werden mij allerlei oorzaken gesuggereerd: Aaltjes, maar waarom bleef het probleem dan niet beperkt tot tomaten, maar kreeg ook komkommerkruid en een meloen dezelfde aantasting? Engerlingen? Maar die zou ik zelf echt wel met het blote oog hebben gezien? Pissebedden? maar alle pogingen die te vangen leverden niet één pissebed op.

    Na de in de blogpost beschreven soorten is ook nog een bladkooltje dat toevallig vlak bij de probleemplek gekiemd was aan dezelfde oorzaak bezweken. En dit jaar doen de tomaten op 30 cm van de probleemplek het prima, maar de basilicum pal op de probleemplek sukkelt... inderdaad... met geschilde wortels. Wie weet wat hier aan de hand is?
    Zondag 26 Mei 2013 om 15:39

3 reacties

  • Mia V. Mia V. Welke meststof heb je gebruikt? ik heb eens gedroogde mest gebruikt op de plaats waar ik mijn tomaten uitplantte, en ik had juist hetzelfde verschijnsel, die kwijnden echt weg, en die hele zomer wilde niets behoorlijk groeien daar. Heb je geen kompost gebruikt waar resten van sproeistoffen kunnen inzitten, ik had dit reeds met aangekochte potgrond, laat je je serre overvloedig doorspoelen tijdens de winter voor de zouten?
    Zondag 26 Mei 2013 om 22:33
  • Ann V. Ann V. Ik gebruik alleen compost. En die gebruik ik doorheen de hele serre...
    Ook spoelen doe ik elke winter.
    Bovendien: als het aan dit soort zaken lag, zou het probleem zich overal in de serre voordoen.
    Ik zie het echter slechts op een plek van amper 1m x 50 cm, en dat nu al drie jaar na elkaar.

    Zondag 26 Mei 2013 om 22:37
  • Mia V. Mia V. vreemd Ann, ik zou die grond toch uitgraven (en ergens buiten op een hoopje een jaar goed laten doorspoelen een winter laten overgaan) en dat stukje bovenlaag vervangen door andere grond, toch jammer van al je werk en je plantjes!
    Zondag 26 Mei 2013 om 22:45