Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Daniel   Roos (algemeen) (Rosa (algemeen))

  • Daniel C.Goedemiddag,

    kan iemand mij helpen hoe ik een roos kan stekken? Of is het gewoon een kwestie van een rozenbottel in de grond stoppen ?
    We zijn nog beginners dus vergeef me als ik nu een heule domme vraag stel.
    Woensdag 12 Juni 2013 om 19:16

10 reacties

  • Rozen vermeerderen is werk voor specialisten. Veel soorten worden geocculeerd, dat is moeilijk en lukt niet altijd. Er is één uitzondering: Een roos OP EIGEN WORTEL (dus niet geocculeerd op een onderstam), met lange soepele takken, kan je afleggen.
    Zaaien levert meestal, door kruising, een andere roos op dan waarvan je de bottel hebt genomen. Dat zie je dan pas na jaren, als de nieuwe plant begint te bloeien.
    Als beginnend tuinier kan je je rozen het beste bij een goede rozenkweker kopen.
    Veel succes!!
    Woensdag 12 Juni 2013 om 21:18
  • Daniel C. Daniel C. Hmmm dat klinkt lastig... Gewoon naar de kweker dus...
    Woensdag 12 Juni 2013 om 21:50
  • Rosette B. Rosette B. Een roos wordt geocculeerd op een onderstam die sterker is. Een roos op eigen wortel is meestal zwakker maar zelf stekken kan. Het is dezelfde werkwijze als het stekken van struiken. Zelfs met klimrozen lukt het.
    Donderdag 13 Juni 2013 om 08:31
  • Mia V. Mia V. Wel Daniel, ik heb al heel veel rozen gestekt met goed resultaat, alle soorten!
    héél eenvoudig: je neemt een uitgebloeide rechte twijg en knipt die af op ongeveer 30 cm., knip de uitgebloeide bloem eraf en verwijder alle bladeren volledig.
    steek die twijg 2/3 in de grond op een beschaduwde plek en hou goed vochtig. na een 14 tal dagen verschijnen de eerste blaadjes reeds! Je moet wel een jaartje wachten om die stek te verplanten want die heeft nog héél tere worteltjes. ( juni - juli is de beste periode ervoor. Kan zelfs reeds het eerste jaar een bloem geven...het kost je niets en hebt er wel plezier aan!
    Donderdag 13 Juni 2013 om 20:46
  • @Mia VH...Ik heb wel al rozen afgelegd, maar nog niet gestekt. Welk resultaat krijg je dan van stekken van geocculeerde rozen, Mia?
    Donderdag 13 Juni 2013 om 22:57
  • Mia V. Mia V. @Wilma...ik heb altijd de identieke rozen bekomen van de bloem op het twijgje die ik gebruikte, zelfs doornloze klimroos heeft ook geen stekels, wonderbaar hoe dat zo vlug kan, en ik krijg toch stevige groeizame planten.
    Vrijdag 14 Juni 2013 om 00:09
  • Mia V. Mia V. @Wilma...ik maak er een beetje mijn hobby van, stek telkens opnieuw en breng die mee naar onze jaarlijkse ruilbeurs,(meer uitdeelbeurs, want wij hoeven niet altijd iets terug te krijgen!)mijn eerste aangekochte is altijd geocculeerd!
    Vrijdag 14 Juni 2013 om 00:14
  • Rosette B. Rosette B. Op zware grond is het resultaat minder maar dan kun je een gleuf maken, wat zand in doen en daar de stekken in steken.
    Vrijdag 14 Juni 2013 om 08:17
  • Ann V. Ann V. Wij hebben inderdaad (weliswaar op zandgrond) al een aantal keren rozen afgelegd, met goed resultaat. En botanische rozen (Rosa canina, R. multiflora...) zijn ook vlot uit zaad te vermeerderen. Overigens is niet de bottel het zaad, maar de inhoud van de bottel. Dus een bottel opensnijden en de zaadjes er uit halen.
    In onze tuin staan tientallen zaailingen van hondsroos en veelbloemige roos (lees http://annetanne.be/kruidenkle... )
    Vrijdag 14 Juni 2013 om 16:06
  • Daniel C. Daniel C. Wow, zoveel reacties. Daar worden we blij van. We gaan de diverse opties uitproberen.
    Vrijdag 14 Juni 2013 om 20:24