MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Kate C.Hallo aan alle tuinliefhebbers,
  wie heeft ervaringen met braambes in zijn tuin?
  Bij ons schiet die nu op 2 plaatsen uit de grond,
  Heeft iemand van jullie (met succes) al geprobeerd deze te leiden via draad, zonder dat die (toch zo overheerlijke) braambes de hele tuin overneemt?
  Dinsdag 20 Augustus 2013 om 16:09

5 reacties

 • Eddy C. Eddy C. Kate, ik heb 1 doornloze braam staan tegen een houten schutting waar ik de takken tegen opbind en heb nog nooit problemen gehad met scheuten die uit de grond schieten. Na de oogst knip ik de takken die gedragen hebben volledig weg en bind ik de jonge takken tegen de schutting om vruchten te hebben voor volgend jaar. Dinsdag 20 Augustus 2013 om 17:37
 • Johanna H. Johanna H. Ik ben hier ooit ook begonnen met een doornloze braam, maar op een gegeven moment schoten er allerlei wilde scheuten uit de grond, die helaas niet meer doornloos waren. Ben al jaren bezig om ze definitief te verwijderen, maar ieder jaar komen er wel weer een paar op. Duidelijk een geval van pech hebben.
  Toen ik nog in Nederland woonde, had ik ook een doornloze braam, die nooit problemen had met wilde uitschieters.
  Dinsdag 20 Augustus 2013 om 18:15
 • Wim d. Wim d. Ik heb ook een doorn loze braam en de nieuwe scheuten kunnen 2 à 3 meter verder opkomen.deze haal ik weg en plant ik op een plek die ik wil. Dinsdag 20 Augustus 2013 om 19:30
 • Frank L. Frank L. Ik heb doornloze bramen in men tuin. en die groeien (aangebonden) op een gewone tuinafsluiting met betonpalen.
  De ranken groeien langs beide zijden ongeveer 4m ver.
  De besdragende takken zijn helemaal boven op de draad op 1,20cm hoogte vastgemaakt. Nieuwe scheuten die volgend jaar dragen maak ik tijdelijk horizontaal op 90 cm boven de grond vast. In de winter moeten de afgedragen takken volledig verwijderd worden. De jonge scheuten die overblijven bind ik dan weer hoger op 120 cm hoogte aan. Dit systeem werkt goed als je draad stevig genoeg is.
  Op een andere plaats in men tuin heb ik een eenvoudig klimrek gemaakt met boompalen en 3 stevige horizontale pannelatten. Bramentakken wortelen snel als ze de grond raken. Regelmatig aanbinden van de takken geeft de plant geen kans om te wortelen en maakt dat de plant minder plaats inneemt. De bessen zijn op deze manier ook gemakkelijker te plukken.
  Dinsdag 20 Augustus 2013 om 23:38
 • Kate C. Kate C. Dankje allemaal voor de reacties,
  nu bij mij is het wel een (wilde)braam met doornen. In de buurt groeien hier overal bramen met hopen, dus in onze tuin zal die zich ook wel zonder al te veel zorgen thuis voelen...
  En wat ik daarnet ook bemerkte, dat op enkele plaatsen jonge eikeboompjes opkomen, als ik dat allemaal zijn gangetje laat gaan, zal het hier binnen een paar jaar een bos worden...misschien toch maar eerst met de buren overleggen :)
  Woensdag 21 Augustus 2013 om 13:09