MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Ineke D.

4 reacties

 • Rita v. Rita v.

  Een veelgewaardeerde afwijking is die van het vingerhoedskruid, waarbij een grote klokvormige bloem ontstaat aan de top van de bloemstengel. Zo’n a-typische bloem heet een pelorische bloem. Het voorkomen van pelorische bloemen hangtaf van het voorkomen van steenhommels. Tuinhommels, die groter zijn dan steenhommels, hebben een lange tong waarmee ze de nectar uit de gewone buisvormige bloemen van het vingerhoedskruid kunnen zuigen. Maar de steenhommel heeft een korte tong en kan de nectar niet bereiken. Daarom haalt de steenhommel uitsluitend nectar uit de veel wijdere, makkelijk toegankelijke, pelorische bloemen waar zijn korte tong geen handicap betekent. En doordat de steenhommels uitsluitend pelorische bloemen bezoeken, worden die bloemen ook relatief vaak met stuifmeel van andere pelorische bloemen bestoven.
  Maandag 2 September 2013 om 21:16
 • Frank L. Frank L. Nooit gezien of van gehoord en ik kan je vertellen dat er in men tuin honderden bloeiende vingerhoedskruiden planten staan.
  Ik heb wel een ander raar verschijnsel bij een vingerhoedsplant gezien. De bladeren waren volledig normaal maar de bloeistengel was ongeveer 1 op 7 cm dik over de volledige lengte.
  Het leek alsof er een stuk of 5 bloeistengels naast elkaar waren vergroeid tot één bloemstengel.
  Wie weet een naam en wat uitleg over dit verschijnsel?
  Woensdag 4 September 2013 om 00:13
 • Johanna H. Johanna H. @Frank Leemans: dat verschijnsel heet 'fasciatie', of 'bandvorming'. Zelf heb ik het weleens bij paardebloemen gezien en had een paar jaar geleden een Primula die dat heel sterk had. Het jaar daarop had de plant weer gewone stengels. Donderdag 5 September 2013 om 13:00
 • Frank L. Frank L. Bedankt Johanna ik heb weer wat bijgeleerd.
  Ik kan er nog bij vertellen dat het verschijnsel bandvorming ook wel eens te zien is bij Forsythia.
  Donderdag 5 September 2013 om 14:18