Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Sarah V.ik zoek een winterharde (klim)plant die ideaal is om een natuurlijjke carport mee te maken.
    Kan iemand me hier advies over geven?
    Alvast bedankt
    Vrijdag 8 November 2013 om 21:32

10 reacties

  • Heidi Heidi De vraag is of je ook wintergroen wilt. Druiven (Vitis vinifera) zijn mooi en geven een dicht bladerdak in de zomer, maar laten in de herfst hun blad vallen. Ook hop (Humulus lupulus) erg mooi maar doet hetzelfde. Akebia quinata is wat ze noemen half wintergroen. Dat betekent dat ze in milde winters het meeste blad houden. Een van de weinige wintergroene en sterke klimmers is klimop (Hedera hibernica). Daar doorheen kan in de zomer natuurlijk een bloeiende klimplant groeien als Clematis. Succes!
    Vrijdag 8 November 2013 om 21:54
  • Johanna H. Johanna H. Lonicera (Kamperfoelie) is wintergroen. Ze zijn er in diverse soorten.
    Zaterdag 9 November 2013 om 10:15
  • Plantadvies Plantadvies Vertelt u eerst eens wat de grondsoort is en wat de zonstand is.
    Zaterdag 9 November 2013 om 10:26
  • Heidi Heidi Er zijn inderdaad Lonicera's die wintergroen zijn, maar misschien iets lastiger te leiden voor het doel waarvoor het gebruikt moet worden.
    Zaterdag 9 November 2013 om 10:29
  • Sarah V. Sarah V. Alvast bedankt voor jullie advies.

    @ plantadvies:
    we hebben een zuidgerichte tuin, ondergrond is zandgrond en daaronder zavel.
    Dinsdag 12 November 2013 om 21:24
  • Lieve V. Lieve V. Clematis montana bloeit uitbundig en is zeer mooi. Of jullie ondergrond geschikt is, dat weet ik niet.
    Dinsdag 12 November 2013 om 22:05
  • Plantadvies Plantadvies Akebia quinata, Campsis radicans, Clematis montana, Humulus lupulus, Parthenocissus quinquefolia
    Woensdag 13 November 2013 om 17:43
  • Heidi Heidi Van de opbouw van de carport (pergola's?) zal afhangen welke planten geschikt zijn. Parthenocissus quinquefolia (wilde wingerd) laat zich daarop niet makkelijk leiden en een dak vormen, want hechten zich met 'zuignapjes' aan bij voorkeur muren. De Humulus lupus (hop) kan, maar maakt veel vanuit de grond komende uitlopers en kan woekeren. Als de carport van de tuin gescheiden is vormt dat geen probleem. Beide bovenstaande klimmers zijn evenwel niet wintergroen en laten in de herfst al hun blad vallen. Aan alle suggesties zal redelijk wat werk zitten om ze in toom te houden en niet een enorme 'muts' op het dak te vormen. Opnieuw: succes met je keuze! ;-)
    Woensdag 13 November 2013 om 18:06
  • Sarah V. Sarah V. Bedankt, ik denk dat ik voor een combinatie ga van klimop en akebia quinata. Dan moet ik enkel nog bij het maken van de carport bedenken hoe ik dit dan op termijn ga snoeien.
    Donderdag 14 November 2013 om 20:08
  • Plantadvies Plantadvies Dit wordt gesnoeid door een trap te plaatsen en een lange snoeischaar op een steel. Verkrijgbaar in het tuincentrum.
    Donderdag 14 November 2013 om 20:17