MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Net heb ik de Reuzenklaproos toegevoegd aan de planten in mijn tuin. Het is een pracht bloem en laat me denken aan mijn geliefde Engeland waar ik veel vakantie's doorbreng.
  Een leuke wetenswaardigheid over deze prachtige "roos";
  Engelse Poppies: symbool van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. De onwetende Hollander die eind oktober, begin november langs de BBC zapt of een bezoek brengt aan Engeland zal wellicht paf staan door de plastic- en papieren klaproosjes die de dure maatpakken van komieken, nieuwslezers en politici sieren en in kransen gedenkstenen opfleuren.Wel:
  Een Canadese luitenant schreef ooit de volgende regels:
  In Flanders fields the poppies blow
  Between the crosses, row on row.
  Graf na graf na graf van gevallenen in de Great War (ons beter bekend als de Eerste Wereldoorlog) werd destijds gesierd door deze treurige, kortstondige bloempjes, en vandaar dat Brit na Brit na Brit nog steeds elk jaar een week of twee een poppy op zijn of haar jas spelt.Wat is nu de betekenis van de herinneringsklaproos? De roos is voor alle veteranen: van 1918 tot 2009.
  Maar de klaproos betuigt niet alleen respect voor lang geleden maar toont ook verering van de daden van het heden.
  Waarom klaprozen als symbool? Door het geweld van de kanonnen werd de grond omgewoeld en elk jaar opnieuw kwamen de klaprozen tevoorschijn op het slagveld. Het was de enige plant die na 1918 nog op de totaal verwoeste grond kon groeien. De soldaten maakten al vlug de verbinding tussen het bloed van de gesneuvelden en de kleur van deze bloem.
  Woensdag 29 Januari 2014 om 13:47

2 reacties

 • Rosette B. Rosette B. De groep Het zesde metaal heeft van dit gedicht een lied gemaakt. Het is geen letterlijke vertaling geworden en gezongen in het West-Vlaams maar zo ontroerend. Zij hebben dit gedaan naar aanleiding van de tv serie: In Vlaamse velden die het leven van een familie volgt tijdens de 1e w.oorlog. Woensdag 29 Januari 2014 om 16:21
 • Marjo V. Marjo V. Prachtig stukje geschiedenis en wetenswaardigheden over deze bloem Woensdag 29 Januari 2014 om 18:06

3 tuiniers vinden dit leuk

 • Eco t. Eco t. Woensdag 29 Januari 2014 om 18:43
 • Marcus d. Marcus d. Woensdag 29 Januari 2014 om 19:17
 • Jolanda v. Jolanda v. Woensdag 29 Januari 2014 om 21:49