Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Madelon N.

  • Madelon N.Ik ben van plan om een aantal vierkante meter tuintjes op een plat dak te plaatsen en ben daarvoor op zoek naar een geschikt drainage mat/materiaal. Heeft iemand een tip?
    Vrijdag 7 Maart 2014 om 10:40

3 reacties

  • Joachim D. Joachim D. Voldoende draagkracht vereist
    Een moestuin op een plat dak aanleggen begint uiteraard met het bestuderen van de draagkracht van het dak. Voor een moestuin is immers een grondlaag nodig van een bepaalde dikte. Als een bouwkundige, die daar verstand van heeft, eenmaal groen licht heeft gegeven voor het opbouwen kan met voldoende creativiteit grond worden aangebracht. Desnoods moet een uurtje een hijskraan of andere liftmogelijkheid worden ingehuurd om de last boven te krijgen in plaats van dagenlang met emmers over de trap te sjouwen.

    Voordelen van een moestuin op een plat dak
    Een moestuin op een plat dak heeft een aantal voordelen:
    De herkomst van de producten is bekend.
    Geen gebruik van bestrijdingsmiddelen.
    Geen toegevoegde stoffen bij zelf gecontroleerde kweek.

    Vrijdag 7 Maart 2014 om 11:26
  • Madelon N. Madelon N. Hartelijk dank voor de input Joachim. De draagkracht is geen issue. Die is dik in orde. Maar voor de afwatering wil ik onder de 1m2 tuinen een afwateringsmat of tegels plaatsen. Ik vroeg me af of er mensen zijn die hier ervaring mee hebben en een economisch interessante oplossing voor hebben gevonden.
    Vrijdag 7 Maart 2014 om 11:53
  • Joachim D. Joachim D. In principe zijn de matten op alle vlakke, schuine en hellende daken tot 40° toe te passen, mits uw dak voorzien is van een afvoer en een degelijke waterdichte dakbedekking heeft. Verder moet het dak bestand zijn tegen een extra belasting van 50 kg tot 110 kg per m² na bijv. een stevige hoosbui.
    Zaterdag 15 Maart 2014 om 20:25