MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • PaulIk heb een 10 jaar oude coniferenhaag (voor de privacy)die er ineens heel slecht uitziet. Was mooi compact en erg gesloten, naar nu met gaten. Heb wel delen vorig najaar wellicht te ver terugesnoeid, maar dit is niet op alle plekken het geval. Zou het zonde vinden om weer helemaal opnieuw te moeten beginnen want begrijp dat als een conifeer door is op die plek niet weer groen zal terugkomen. Nog suggesties voor een reddingsplan?
  Zondag 16 Maart 2014 om 07:35

10 reacties

 • Plantadvies Plantadvies Geef in ieder geval organische mest, want een haag wil men nog wel eens vergeten. Wacht een zomer af. Soms willen takken die nog wel groen zijn uitlopen in de richting van de gaten. Als het na de zomer niet naar uw zin is, dan zit er niets anders op dan een nieuwe haag te planten. Zondag 16 Maart 2014 om 09:29
 • Kiki B. Kiki B. Welke haag is het en kan je een goede foto plaatsen? Zondag 16 Maart 2014 om 10:17
 • Plantadvies Plantadvies Staat er kiki....Paul beschreef coniferenhaag
  Zondag 16 Maart 2014 om 17:15
 • Kiki B. Kiki B. Ja, welke coniferen? Zondag 16 Maart 2014 om 20:02
 • Paul Paul Hallo Kiki. Ik heb foto's geupload. Staan in map Coniferenhaag. Moet alleen nog even uitvogelen of je die nu ook te zien krijgt.
  Als ik het goed heb betreft het hier de "Thuya occidentalis smaragd"
  Maandag 17 Maart 2014 om 09:15
 • Kiki B. Kiki B. Paul, goed dat je even foto's hebt geupload. Er zijn gelukkig nog niet grote bruine plekken zichtbaar. De Thuja occidentalis is op zich een sterke conifeer. Toch zou het kunnen dat dit het begin is van een aantasting van een schimmel die taksterfte veroorzaakt. Komt vaker voor bij deze Thuja. Een andere mogelijkheid is een aantasting van de Thujabastkever. Ik zou je aanraden om er een expert uit jouw omgeving naar te laten kijken. Wanneer bovengenoemde aantastingen geconstateerd worden kan de haag in dit stadium waarschijnlijk nog goed behandeld worden. Maandag 17 Maart 2014 om 21:14
 • Paul Paul Kiki. Er langs kijkend valt het wel mee, maar frontaal zitten er toch al grote gaten in. Kever heb ik nog niet opgemerkt, maar ik zal er eens beter op letten.
  Bij mij in het dorp heb ik de een na de andere coniferenhaag zien sneuvelen (vooral dit type conifeer) dus zou mij goed kunnen voorstellen dat het een schimmel is. Zal er door de hovenier naar laten kijken. Bedankt voor de info.
  Maandag 17 Maart 2014 om 22:16
 • Kiki B. Kiki B. De Thujabastkever zie je niet zomaar met het blote oog. Het betreft eigenlijk de larve die kwaad doet en onder de bast zit. In de bast zie je dan hooguit kleine gaatjes. De larven zijn een soort van stamboorders die onder de bast de boom stuk maken. Biologisch preventief behandelen is mogelijk. Maandag 17 Maart 2014 om 22:54
 • Plantadvies Plantadvies Als dit alles niet aan de hand is geef je dus in het voorjaar coniferenmest. Men wil dit namelijk wel eens vergeten. Je kunt zelf ook even er naar kijken. In de stam zit allemaal kleine gaatjes, een wirwar van gangen. Als je dat al ziet, dan weet je genoeg. Woensdag 19 Maart 2014 om 16:48
 • Paul Paul De Thuya is op plaatsen waar deze vrijwel geheel dood was verwijderd door de hovenier. Hier was de gedachte dat het aan de taxuskever of aan droogte heeft gelegen. Bij verwijdering geen sporen van de taxuskever (die overigens in de rest van de tuin wel goed zijn best doet) Nieuwe aanplant op 1 plek zonder probleem en alweer vrijwel geheel dichtgegroeid na een zomer met veel regen. Op een andere plek lijkt het alsof er een paar coniferen niet aanslaan. Kan dit keer niet aan de droogte hebben gelegen likt mij. Dus nog steeds een raadsel.
  Coniferen zijn wel net aan het einde van de aanbevolen planttijd geplaatst, dus wellicht heeft het daaraan gelegen. Ga nu in het najaar overige ontstane gaten vervangen door nieuwe dus dan nog eens kijken in het voorjaar of dit bevredigend resultaat oplevert.
  Vrijdag 25 September 2015 om 14:14