Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • Kiki B.Ik wil hier toch nog weer eens een discussie aanzwengelen over de nomenclatuur zoals die hier met name in de plantifier gehanteerd wordt, afgeleid uit de benaming in de database. Een Nederlandse naam (of Vlaams) van een plant, boom, struik, vaste plant etc. is een te algemene benaming. Binnen die benaming zijn er heel veel soorten die soms totaal verschillend zijn en ogenschijnlijk totaal niet op elkaar lijken. (Voor algemeen 'onkruid' zou er wat mij betreft een uitzondering gemaakt kunnen worden. )
    Het is beter om Latijnse namen te gebruiken, dan maken we beter onderscheid in de soort. Zeker voor beginnende tuiniers is het dan uiteindelijk duidelijker welke soort zij in hun tuin hebben staan. Maar ook voor het definiƫren van planten in de plantifier zou dit een heleboel misverstanden schelen.
    Hopelijk kunnen we hier een positieve discussie mee in gang zetten met goede oplossingen?
    Dinsdag 1 April 2014 om 23:48

38 reacties

  • Renaud d. Renaud d. Het heeft voordelen van iedereen de mogelijkheid te geven van nieuwe namen (van planten) toe te voegen maar als ik zie dat 'Knotwilg' en 'Conifeer Columnaris' als latijnse namen toegevoegd werden, denk ik dat er toch meer controle uitgevoerd moet worden.
    Woensdag 2 April 2014 om 10:04
  • Kiki B. Kiki B. Daar ben ik het helemaal mee eens.
    Woensdag 2 April 2014 om 10:08
  • Rony H. Rony H. dag Kiki en Renaud, we zijn het daar zeker mee eens.. Is natuurlijk een kwestie van mankracht. Een beperkt aantal communityleden heeft al aangegeven mee te willen werken aan de inhoud van de community alsook de controle op de inhoud. We moeten dit evenwel nog vastpakken/organiseren. Jullie zijn beiden specialisten.. We hopen ook op u te mogen rekenen.. ? @Lieven Gekiere
    Woensdag 2 April 2014 om 14:06
  • Kiki B. Kiki B. Het is goed om te horen dat het opgepakt gaat worden. Ik hoor graag eerst wat het plan van aanpak wordt.
    Woensdag 2 April 2014 om 14:28
  • Rony H. Rony H. We komen nog bij jou terug.. :-)
    Woensdag 2 April 2014 om 14:32
  • Jeannette v. Jeannette v. Goed dat je dit weer aangeeft, Kiki. Het is precies zoals je zegt, wanneer de Latijnse naam gehanteerd wordt is het duidelijker om welke plant het gaat. Er zijn zoveel overlappende streek- of bijnamen dat de verwarring vaak alleen maar groter wordt. En dan zullen we het nog maar niet over de schrijfwijzes hebben ;)
    Woensdag 2 April 2014 om 15:15
  • Rony H. Rony H. @Jolanda
    Inderdaad zou dat een reden kunnen zijn.. Essentie is en blijft dat het een gedeelde database is. Lieven is er vandaag niet.. Die reageert nog wel.
    Woensdag 2 April 2014 om 15:47
  • Kiki B. Kiki B. Ook dat is een deeltje van het probleem, maar staat los van de juiste benaming die niet zomaar aanpasbaar zou mogen zijn voor iedereen.
    Woensdag 2 April 2014 om 15:48
  • Helemaal gelijk Kiki, waarschijnlijk wordt dit ook veroorzaakt door het feit dat zelfs tuinbedrijven en zaadcatalogussen niet altijd de latijnse naam gebruiken.
    Woensdag 2 April 2014 om 20:44
  • Kiki B. Kiki B. Inderdaad.
    Woensdag 2 April 2014 om 21:01
  • Thijl G. Thijl G. onkruid bestaat niet!
    Woensdag 2 April 2014 om 23:21
  • Kiki B. Kiki B. Dat is even een discussie die hier los van staat.
    Woensdag 2 April 2014 om 23:44
  • Kiki B. Kiki B. @Rony, ik ga er van uit, dat gezien de open community, een plan van aanpak hier openbaar en discutabel gemaakt zal worden? Het is niet direct aannemelijk dat een ieder heel veel vrije tijd zal insteken om de huidige database op orde te stellen? Wat is jullie insteek?
    Donderdag 3 April 2014 om 00:04
  • Lieven G. Lieven G. Leden die dat wensen en die wat verantwoordelijkheid willen opnemen, kunnen zeker helpen met het corrigeren van plantenfiches. Hiervoor krijgen jullie een login in onze backoffice, wat meer flexibiliteit geeft.
    Indien interesse, stuur me een PM of email (lieven@mijntuin.org)
    Donderdag 3 April 2014 om 09:45
  • Thijl G. Thijl G. dat staat daar hoegenaamd niet los van, zelfs de meest algemeen voorkomende plant verdient een determinatie op wetenschappelijke naam; ik heb eerder bezwaar tegen het vermelden van cultivars als zijnde aparte soorten, die vaak slechts genetische verschillen tonen die wij als soort tevens bezitten; wil je werkelijk iets een onkruid noemen en zodanig behandelen, doe dat dan met (liefst invasieve) exoten die ieder van ons zonder nadenken in de grond pleurt...
    Donderdag 3 April 2014 om 14:47
  • Lex v. Lex v. Ik heb niets tegen cultivars etc. Maar dan zie ik het liever beperkt worden tot planten collecties zelf. Bij identificaties zie ik ze gebruikt worden terwijl je het bijna onmogelijk kan zien op een foto welke het is, zelfs als je de plant in het echt zou kunnen bekijken zou het vaak nog onmogelijk zijn.....

    Qua planten namen, ik zie ik inderdaad streeknamen of oude latijnse namen. Helaas zijn deze dus niet aan te passen. Het zou handig zijn om deze oude namen, zoals gebruikelijk is op te nemen als synoniemen.

    Wat ik overigens regelmatig op de computer doe, is het controleren van een plant in de database als ik de weergegeven naam niet ken (bij het identificeren met plantifier). Zo kan ik zien of ik de plant onder een andere naam ken. Met de PC kan ik gewoon een nieuw venster openen met CTRL-LMuis, neem aan dat dit op de mobiele versie niet zo makkelijk kan?

    Is er trouwens een mogelijkheid om een nieuwe identificatie uit te sluiten als de naam in de synoniemen van de vorige id
    Donderdag 3 April 2014 om 15:13
  • Rony H. Rony H. @kiki we bekijken en nemen zeker contact op. Het is inderdaad onze gemeenschappelijke community.. We gaan daar dus ook over communiceren.. Zoals steeds.
    Donderdag 3 April 2014 om 17:11
  • Kiki B. Kiki B. Er komt wat reactie los. En dat is goed. Hopelijk komt er meer reactie omtrent ieders wensen.
    Laten we eerst eens via dit openbare forum inventariseren wat wel of niet een handige wijze is om het systeem aan te passen. Welke aanpassingen zijn wel of niet wenselijk. Zetten we de Latijnse naam bovenaan en als tweede aanvulling de Nederlandse naam, uiteraard daaronder de eventuele aliassen.
    Ben het met Lex eens dat we het niet onnodig gecompliceerd moeten maken.
    Is het mogelijk om in de plantifier een commentaar te geven?
    Willen we iedereen de mogelijkheid geven -omdat het een open community is - om planten lukraak aan te passen? Wat zijn de gevolgen daarvan? Ik denk dat we bij het beantwoorden van deze vragen zouden moeten beginnen.
    Donderdag 3 April 2014 om 23:07
  • Kiki B. Kiki B. @jolanda Dat lijkt mij een goed idee.
    Vrijdag 4 April 2014 om 00:31
  • Kiki B. Kiki B. Dan is het nog de vraag of dit de tuinkabouters van mijntuin.org zijn of gratis externe tuinkabouters...
    Vrijdag 4 April 2014 om 00:33
  • Lex v. Lex v. Ik denk dat dit makkelijk te doen is door mensen die zich hier voor aanmelden om het gratis te doen. Wel zal er dan enig protocol moeten zijn over wat gehanteerd wordt als bron van naamgeving etc. Aangezien verschillende bronnen soms verschillende namen gebruiken, soms is het onduidelijk wat de juiste naam nou is, zelf gebruik ik vaak wikipedia (omdat deze in alle talen te krijgen is en vaak wordt aangepast) alleen deze is ook niet onfeilbaar en klopt soms ook niet.

    Ook de eventuele wijzigingen bijhouden in een nieuw tabje met wijzigingen? Zodat er aangegeven kan worden waarom iets gewijzigd is? Mocht er iemand zijn die het er niet mee eens was of het terug wil veranderen.
    Vrijdag 4 April 2014 om 01:41
  • Thijl G. Thijl G. http://www.kuleuven-kulak.be/b...
    Vrijdag 4 April 2014 om 01:49
  • Thijl G. Thijl G. http://www.soortenbank.nl/index.php
    Vrijdag 4 April 2014 om 01:50
  • Lex v. Lex v. Die 1e kende ik nog niet Thijl, Soortenbank ken ik wel, gebruik ik ook voor inheemse planten, of evt mijn Heukels - Flora van Nederland. Staan veel soorten op die eerste site, maar zelfs daar staan niet alle soorten op die je wel eens tegen komt, dus het blijft puzzelen af en toe ;)
    Vrijdag 4 April 2014 om 01:54
  • Thijl G. Thijl G. http://www.species.be/nl/aim.php
    Vrijdag 4 April 2014 om 02:00
  • Thijl G. Thijl G. lijsten van inheemse planten beschouw ik als het belangrijkste,
    trouwens cultivars krijgen rijkelijk en overvloedig nieuwe namen en aangezien die van commercieel belang zijn, is daar een overvloed aan info over terug te vinden;
    voor buitenlandse soorten is wiki ni slecht als beginpunt, bron van mogelijke alternatieve namen/synoniemen, maar dat is net als deze site zelfcorrigerend en niet noodzakelijkerwijs correct.
    wanneer je dan nog rekening moet houden met soorten/geslachten families die dankzij hedendaags dna onderzoek in andere taxonomische takken terecht komen, is verwarring idd troef. net zoals planten jezelf organisch organiseren is de boodschap....
    Vrijdag 4 April 2014 om 02:12
  • Thijl G. Thijl G. http://waarnemingen.be/info.php
    Vrijdag 4 April 2014 om 02:13
  • Thijl G. Thijl G. heukels is een veelvoorkomend referentiewerk, zo ook 'de baksteen' flora van belgie, luxemburg,N-Frankrijk, v/d plantentuin van Meise
    Vrijdag 4 April 2014 om 02:14
  • Thijl G. Thijl G. http://eol.org/
    Vrijdag 4 April 2014 om 02:26
  • Interessante discussie!!!
    1. Ben het eens met Kiki's voorstel om de Latijnse naam te gebruiken, gevolgd door de Nederlandse plus evt. aliassen;
    2. Ben het eens met Jolanda's voorstel om wijzigingen en toevoegingen eerst langs een goedkeuringsinstantie - tuinkabouters - te laten gaan alvorens deze op te nemen;
    3. Ben het eens met het instellen van een soort van protocol binnen deze goedkeuringsinstantie, echter met de aantekening dat men zich hierin niet te rigide gaat opstellen :-) (ben zelf ook frequent gebruiker van Wikipedia);
    4. Ondersteun Lex's voorstel om wijzigingen bij te houden in een nieuw tabje met wijzigingen en daarbij aan te geven waarom iets is gewijzigd;
    5. Zou het mogelijk zijn om binnen de database altijd eerst een basisfiche van een soort aan te maken alvorens er cultivars kunnen worden toegevoegd? Dit laatste zou mijns inziens het definiƫren van planten in de plantifier beter ondersteunen.
    Vrijdag 4 April 2014 om 14:59
  • Willy N. Willy N. Ik ben het ook met Kiki eens, ik ben ook lid van Digi tuin, waar ze de latijnse namen hanteren, hetgeen ik zelf veel duidelijker vind betr. het vinden van de soort. De ned. naam wordt ook genoemd en de aliassen. Ik vind de algemene namen soms heel verwarrend daar in Begie en Nederland vaak verschillende namen worden gebruikt.
    Vrijdag 4 April 2014 om 15:54
  • Rony H. Rony H. Dit vinden we nu heel fijn.. Eenieder mee aan het denken geslagen, suggesties die van jullie uit komen, etc..
    Mooi gesprek.. Fijn weekend allemaal!
    Vrijdag 4 April 2014 om 21:10
  • Thijl G. Thijl G. tzelfde!
    Vrijdag 4 April 2014 om 21:17
  • Kiki B. Kiki B. Mooi, Rony.
    @Lex, Wikipedia is in dit geval, vanwege de open source, niet een betrouwbare bron.
    Vrijdag 4 April 2014 om 22:19
  • Kiki B. Kiki B. Hm, ik had een commentaar geplaatst wat nu niet is verschenen, gebeurt wel vaker :)
    Hoe dan ook de ICN is de standaard qua botanische naamgeving en ik denk dat het wijs is om deze waar mogelijk te volgen.
    Zaterdag 5 April 2014 om 00:04
  • Kiki B. Kiki B. @Eddie en @ Annetanne wat zijn jullie inzichten in deze materie?
    Dinsdag 8 April 2014 om 01:26
  • Marie B. Marie B. Klinkt allemaal mooi maar niet iedereen heeft deze kennis dus vraag ik me af of de zoekmogelijkheden ook worden aangepast zodat iedereen zijn of haar plantje kan vinden
    Woensdag 9 April 2014 om 23:31
  • Kiki B. Kiki B. Ik denk dat zowel de Nederlandse naam als de Latijnse naam in de zoekmachine naar boven komt. Nederlandse naam werkt gewoon heel verwarrend. Dus eigenlijk maak je het jezelf daar mee moeilijker.
    Woensdag 9 April 2014 om 23:35

10 tuiniers vinden dit leuk