Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

30 reacties

  • Anita E. Anita E. slakkenslijm?
    Donderdag 24 April 2014 om 17:17
  • Kiki B. Kiki B. Of Honingdauw ook wel luizenplak genoemd.
    Donderdag 24 April 2014 om 17:53
  • Mia V. Mia V. denk ik ook Kiki,
    Donderdag 24 April 2014 om 20:05
  • Cora H. Cora H. Het plakt eigenlijk niet en voelt ook niet nat, maar het lijkt wel nat. En ook over een heel groot gedeelte. Niet zomaar af en toe een blaadje. Bedankt alvast voor jullie reacties.
    Donderdag 24 April 2014 om 20:46
  • Mia V. Mia V. staat ergens dichtbij geen struik waar op de takken zwarte bladluizen dicht op elkaar gepakt zitten, het lijken wel zwarte takken, alles in de buurt krijgt dan zo'n blinkend laagje, het hoeft daarvoor niet de hortensia te zijn, ik had het hier voor met een katjeswilg waarop zo'n zwarte bladluizen zaten, niet op de bladeren maar wel op de takken en twijgen, alles in het rond was ook zo glanzend, de takken met bladluizen waren wel heel plakkerig! na zo'n zachte winter zijn die er wel vlug bij!
    Vrijdag 25 April 2014 om 00:59
  • Kiki B. Kiki B. Dat denk ik ook Mia.
    Vrijdag 25 April 2014 om 01:03
  • Cora H. Cora H. Ik heb hem nog eens goed bekeken, maar kan niets vinden. Er staat weinig omheen. Een lage buxus die wel een snoei nodig heeft. De Hosta komt net op en is schoon. Nergens op de Hortensia luis te vinden. Het meeste zit onderin vanaf de kern zo'n 50cm omhoog. Misschien dat helemaal onderin iets zit. Bedankt voor het meedenken en een fijn weekend.
    Zaterdag 26 April 2014 om 11:21
  • Kiki B. Kiki B. Hoi Cora, als er Honingdauw op een plant zit komt het meestal van boven af. Staat er een boom in de buurt?
    Zaterdag 26 April 2014 om 11:56
  • Cora H. Cora H. Sorry Kiki voor de wat late reactie. Ja er staat een boom vlakbij, maar bovenop zit niets en dan zou het toch van boven moeten komen. De boom staat aan de straat. Is ook niet groot en er zit een stoep tussen. Voor mij blijft het toch nog een beetje een raadsel.
    Maandag 28 April 2014 om 22:34
  • Kiki B. Kiki B. Welke boom is het?
    Maandag 28 April 2014 om 23:07
  • Cora H. Cora H. Geen flauw idee :-( Moet ik echt eens even vragen aan die of gene.
    Dinsdag 29 April 2014 om 14:50
  • Brenda U. Brenda U. Beste Cora, wij hebben nu precies hetzelfde euvel. Op ons terras staan 2 potten met hortensia's. De ene lijkt steeds nat te zijn omdat het blad (helemaal) glimt. Het is echter niet nat en het plakt ook niet. Het ziet eruit alsof iemand er haarlak of over heeft gespoten. Er staan helemaal geen andere planten in de buurt. Ik heb geen idee wat het is en vroeg me af of jij er nog achter bent gekomen. En natuurlijk ben ik benieuwd of en hoe je het hebt kunnen bestrijden. Ben benieuwd!
    Woensdag 3 Mei 2017 om 07:49
  • Jeannette v. Jeannette v. Brenda, kan je een foto plaatsen? Misschien dat daar wat op te zien is wat ons bekend voorkomt?
    Woensdag 3 Mei 2017 om 13:58
  • Cora H. Cora H. Hallo Brenda, ik ben er nooit achter gekomen. Hij staat er nog steeds en we zijn 2 jaar verder. Hij doet het altijd heel erg goed.
    Woensdag 3 Mei 2017 om 15:43
  • Jeannette v. Jeannette v. Mooi, glanzend blad kan natuurlijk ook een teken zijn van een uitstekende gezondheid ;-)
    Woensdag 3 Mei 2017 om 16:40
  • Cora H. Cora H. Laten we het daar dan maar op houden Jeannette ;-)
    Woensdag 3 Mei 2017 om 22:57
  • Brenda U. Brenda U. Dank jullie. Ik ben blij dat jouw hortensia het nog goed doet, Cora. Dat biedt perspectief voor de onze. Foto heeft nu geen zin. Het regent en de plant ís nat ;)
    Vrijdag 5 Mei 2017 om 07:34
  • Wilma L. Wilma L. Cora en Brenda, ik ontdekte zojuist precies hetzelfde fenomeen onderin sommige Hortensia struiken. Dacht ook eerst aan luizen maar vond niets. Het is een wasachtig glimmend laagje en lijkt wel door de plant zelf geproduceerd te zijn. Heel bizar. Ik was blij dat ik via Google deze website vond en jullie commentaren las. Het is dus gewoon een gezonde struik! Het gekke is echter wel dat het ook onder de struik op de grond ligt, alsof het er toch ook vanaf heeft gedropen. Toch wel raadselachtig.
    Maandag 22 April 2019 om 12:18
  • Wilma L. Wilma L. Mijn man zei dat hij ook in andere planten zag dat sommige blaadjes extra glanzend waren, maar dat gaat dan vooral om nieuw blad en ziet er natuurlijker verdeeld uit.
    Maandag 22 April 2019 om 12:20
  • Jeannette v. Jeannette v. Waarschijnlijk komt het door guttatie, het proces waarbij overtollige voedingsstoffen door de plant worden uitgescheiden. Ik neem aan dat er geen boom of grote heester over de planten hangt?

    In het voorjaar is de worteldruk sowieso al hoog en als er voldoende water beschikbaar is en de omstandigheden goed zijn kan je wel eens een "huilende" plant zien. Nou ja, figuurlijk gesproken dan :)

    Hier lees je wat guttatie precies inhoud: https://nl.m.wikipedia.org/wik... Deze is erg leuk om te lezen: https://www.mamabotanica.nl/bl...
    Dinsdag 23 April 2019 om 21:51
  • Cora H. Cora H. Jeetje, wat grappig eigenlijk op zo'n site...we zijn weer 2 jaar verder! Ik zou me er maar niet druk om maken omdat de plant er nog steeds is. Ze hebben er dus geen last van. Jeannette ik ga later dat stukje eens lezen. Dankjewel voor het linkje.
    Dinsdag 23 April 2019 om 22:21
  • Wilma L. Wilma L. Jeannette, bedankt voor die link. Ik heb gelezen over guttatie en dat fenomeen heb ik inderdaad vaker gezien, ook bij mijn kamerplanten zelfs, maar dit ziet er toch weer anders uit hoor.
    Ik had een van de glimmende bladen afgeplukt om het nog beter te kunnen zien, maar het leek eerder op een glimmend laagje opgedroogde was. Je kon het niet gewoon afvegen, had geen geur, geeft niet af, plakt niet, maar als ik het blad een beetje vouwde, dan zag je dat het een wasachtig doorschijnend laagje is, dat je er met water wel af kon wrijven, maar niet heel makkelijk. Bovendien zat het vooral onderin de struiken en ook op de bodem er onder, alsof het ook gelekt had.
    Raadsel nog niet opgelost dus, maar ik ben wel gerustgesteld dat het onschadelijk is.
    Dinsdag 23 April 2019 om 22:50
  • Liz v. Liz v. De blaadjes lijken wel hoogglans...de stengels ook
    Na verder kijken zag ik op de stengels allerlei vieze kleine beestjrs. Het ziet er in ieder geval niet lekker uit...zwarte, grijze wratjes
    Dinsdag 14 Mei 2019 om 17:31
  • Roos T. Roos T. Dopluizen mischien.
    Dinsdag 14 Mei 2019 om 20:22
  • Brenda U. Brenda U. Ja, dopluizen of schildluizen.
    Dinsdag 14 Mei 2019 om 20:28
  • Brenda U. Brenda U. Waarschijnlijk zie je na een poosje onderaan de bladeren allemaal witte streepjes van ca. 2 mm breed en 1 cm lang. Dat zijn dan weer de eitjes. De bladeren zullen wat afvallen. Wij hadden het ook op de Hortensia's. Ook onze Hulst heeft hier last van. Ik heb het indertijd niet gelinkt aan de glanzende bladeren maar het zou best eens verband kunnen houden met elkaar. Ik heb toen de aangetaste takken uit de Hortensia's geknipt en later gespoten met Promanal.
    Dinsdag 14 Mei 2019 om 20:32
  • Wilma L. Wilma L. O jee, ik ben er net achter dat het inderdaad dopluizen zijn!! Maar ze zitten alleen op de houtige delen van de hortensia en hebben een goede schutkleur en omdat er nu zoveel blad aan zit is het nog moeilijker te zien. Je moet echt weten waar je naar zoekt, maar ik vind het zooooo dom van mezelf dat ik die dopluizen niet heb gezien!!! Ik heb ze zojuist ingespoten en hopelijk is het voldoende, want ze zitten nu onderhand echt bijna hutje-mutje tegen elkaar op de takken. Jakkes!!
    Woensdag 15 Mei 2019 om 20:22
  • Jeannette v. Jeannette v. Wilma, als het niet voldoende blijkt dan kan je de dopluizen ook met een plantaardige olie bestrijken. Beter voor de natuur én voor je portemonnee :-)
    Donderdag 16 Mei 2019 om 14:05
  • Wilma L. Wilma L. Jeannette, dank voor de tip. Mijn hovenier gaf me nog een tip: groene zeep oplossing. Dat ouderwetse spul. Ik denk vanwege de glycerine die er in zit? In ieder geval blijkt dat er meer soorten luizen in mijn tuin zitten. Lichtgroene bladluizen onder alle bladen van de Helleborus en piepkleine zwarte bolletjes hutje mutje in de toppen van jonge struikjes. Is dat een goed of een slecht teken? Ook veel mieren trouwens, maar die willen juist luizen in stand houden toch? Nou ja, aan insecten geen gebrek dus, maar ze zuigen en vreten wel aan mijn plantjes die het niet echt fijn vinden.
    Zaterdag 18 Mei 2019 om 19:51
  • Jeannette v. Jeannette v. Het is geen goed of slecht teken. Bladluizen zitten het liefst op jonge plantendelen.De piepkleine zwarte bolletjes zouden andere vretertjes kunnen zijn: trips. Maar het kunnen ook jonge zwarte bonenluizen zijn. Je kan proberen of je de luizen er met een flinke waterstraal af kan spuiten. Lukt dat niet goed dan is een groene zeep/spiritus oplossing een goed alternatief. Los daarvoor 20 gram natuurlijke groene zeep en 20 milliliter spiritus op in 1 liter water. Bespuit de hele plant ermee, ook aan de onderkant. Doe dat vooral in de avond of de vroege ochtend.

    Heb je veel meesjes in je tuin? Dan zullen die zeker ook een deeĺ van de luizen wegeten, net als de lieveheersbeestjes en dan vooral hun larven.
    Zondag 19 Mei 2019 om 20:42