Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Rosette B.Vandaag naar de plantendagen in Celles geweest. Ik heb Digitalis illumination op de kop kunnen tikken. Deze Digitalis werd uitgeroepen tot plant van het jaar 2012 op de Chelsea flower show. Is een vaste digitalis en maakt geen zaad. En nu maar hopen dat hij mooi bloeit en daarna de winter overleeft.
    Zaterdag 26 April 2014 om 18:55

20 reacties

  • Caroline B. Caroline B. Ik heb nog nooit een digitalis kunnen overhouden. Het volgende jaar zijn ze gegarandeerd verdwenen en moet ik opnieuw beginnen. Hoe zou dat komen? Deze variatie van u is trouwens prachtig.
    Zondag 27 April 2014 om 06:50
  • Rosette B. Rosette B. Digitalis purpurea is tweejarig. Het eerste jaar wordt een bladrozet gevormd, het tweede jaar komt daaruit de bloemstengel. Na de bloei wordt er zaad aangemaakt en sterft de plant af. Meestal zaait die zich heel gemakkelijk uit, tenzij hij te droog staat. Zij verdragen ook wat schaduw. Er zijn andere soorten die langer leven, maar de meeste zijn toch kortlevende vaste planten. Probeer eens wat zaad te oogsten en zelf te zaaien. Nattigheid in de winter kan oorzaak zijn dat hij verdwijnt. Maar als je in potjes zaait is dat beter te controleren.
    Zondag 27 April 2014 om 07:54
  • Hélène G. Hélène G. Wat een mooie plant. Die heb ik nog nooit gezien. Ik ken wel een doorlevende Digitalis met gele bloemen. Maar deze is veel mooier
    Zondag 27 April 2014 om 17:17
  • Rosette B. Rosette B. Dit is een nieuwe plant van 2012. Een kruising tussen Digitalis purpurea en Isoplexis canariensis.
    Isoplexis heb ik staan maar Digitalis niet. Ik ga ze dit jaar eens zaaien en volgend jaar de 2 proberen te bestuiven. Wie weet met welk resultaat.
    Zondag 27 April 2014 om 18:35
  • Caroline B. Caroline B. Bedankt voor de uitleg Rosette, heb dit jaar ook digitalis mertonensis gezet. Zou deze makkelijker zichzelf uitzaaien?
    Zondag 27 April 2014 om 20:57
  • Rosette B. Rosette B. Mertonensis zaait zich redelijk goed uit. Maar als er ook purpurea in je tuin staat krijg je kruisbestuiving en kan het zijn dat uiteindelijk alleen de purpurea overblijft. Dat is moeilijk te voorkomen. Mertonensis leeft wel langer, 4 à 5 jaar. Je kan hem na een paar jaar wanneer hij verschillende rozetten gevormd heeft in het najaar opgraven, delen en terug planten. Zorg ervoor dat er aan ieder deel wortels zitten. Zo kan je hem langer houden. Hij houdt niet van natte winters. En je kan altijd zaad nemen en zelf zaaien.
    Maandag 28 April 2014 om 00:25
  • Caroline B. Caroline B. Wow, Rosette, je weet er echt alles van. Tof en bedankt voor de uitleg en tips hoor.
    Maandag 28 April 2014 om 07:06
  • Marianne V. Marianne V. Hey Rosette , ik zie dat jij ook een van die mensen bent die regelmatig nr celles gaan😊
    Heb je deze digiplexis kunnen overhouden ?
    Mijn vier exemplaren die ik dan uiteindelijk toch nog in een tuincentrum in de buurt kon kopen zien er vreselijk uit. Denk dat ze liever een warmere zomer hebben. Mijn oude plant is beter maar ook veel minder dan andere jaren
    Donderdag 23 September 2021 om 21:43
  • Pascal G. Pascal G. Hier heeft de digiplexis het goed gedaan. Ik laat ze gewoon buiten voor de winter, 'k heb er intussen enkele nieuwe plantjes van gemaakt welke ik in mijn serre laat overwinteren.
    Donderdag 23 September 2021 om 22:00
  • Marianne V. Marianne V. Die buiten hebben de winter niet overleefd. Mijn oude plant heeft in de koude serre gestaan en na een passage van heel veel bladluizen toch weer in actie geschoten, maar veel minder groots dan in de voorbije warme zomers
    Donderdag 23 September 2021 om 22:03
  • Pascal G. Pascal G. Ik verwacht dat deze hier buiten ook de winter niet zal overleven maar zo een grote plant kan er niet meer bij in de serre. 🥴
    Van de gemaakte stekjes is er eentje al terug aan het bloeien. Een ander staat in knop. Tot nu toe, missie geslaagd dus. 😀
    Donderdag 23 September 2021 om 22:20
  • Rosette B. Rosette B. Mijn oude planten had ik voor de winter uitgegraven en in pot in de serre laten overwinteren. In het voorjaar heb ik er stekjes van genomen, die zijn in de serre gebleven. De oude zijn terug in volle grond geplant en hebben de hele zomer gebloeid, er staan nu nog knoppen in. De planten zijn wel niet zo groot geworden, te lang te koud, denk ik. En ze stonden ook meer in de schaduw dan de vorige jaren. Ik dacht dat het terug zo'n super hete zomer zou worden! Eind aug. heb ik nog stekken genomen, ze hebben wortels maar veel groei zit er niet in. Hopelijk wel in het voorjaar. Mijn oude planten ga ik toch terug uitgraven anders overleven ze de winter misschien niet.
    Donderdag 23 September 2021 om 22:37
  • Rosette B. Rosette B. Marianne, wij gaan niet alleen naar Celles maar als het geen hondenweer is staan er veel tuinbeurzen op de agenda. Celles, Aywiers, Hex, Beervelde, af en toe een paar in Nederland en Frankrijk, vroeger ook Engeland. Ik heb de groene microbe doorgegeven aan mijn dochter en samen gaan wij op pad.
    Donderdag 23 September 2021 om 22:43
  • Marianne V. Marianne V. Ik hou het wegens tijdsgebrek bij wat kleine beurzen in de niet al te ruime omgeving. Maar een tuincentrum is ook al een snoepwinkel voor mij, en er zijn er soms ook met speciallekes in de aanbieding als je een beetje goed rondkijkt.
    Heb soms ook wat problemen met de prijzen op (grotere) beurzen. Het standgeld moet op één of andere manier toch terugverdiend worden en de prijzen liggen vaak een stuk hoger dan normaal.
    Donderdag 23 September 2021 om 22:51
  • Rosette B. Rosette B. De prijzen op de beurzen vallen nog mee in vergelijking met het buitenland. Frankrijk is x3. En Belgische verkopers die daar staan moeten hun prijzen op gelijke hoogte houden of ze worden niet meer toegelaten. Ook de inkomprijzen zijn niet mis. Voor corona was Chantilly (Fr) 20,00E inkom.
    Donderdag 23 September 2021 om 22:57
  • Marianne V. Marianne V. Als je een tuin beurs als een dag uitstap ziet en er eventueel een verblijf aan vast hangt dan kan je die 20 € nog acceptabel vinden maar voor mij is dat er los over. Dan kom je eigenlijk met heel erg dure planten thuis 😶 en dan moeten ze wat mij betreft al heel speciaal zijn ( dwz nergens anders te vinden...)
    Maar misschien denk ik er over enkele jaren , als ik geen tijdsgebrek meer heb ( joepie) wel anders over hoor 😊
    Vrijdag 24 September 2021 om 06:54
  • Rosette B. Rosette B.
    Chantilly was een cadeautje en daar heb ik toen Anisodontea capensis gevonden. Was nog nergens anders te vinden en die struik bloeit 365 dagen per jaar, verdraagt wel geen strenge vorst. En tijd heb ik, moet niet meer gaan werken.
    Vrijdag 24 September 2021 om 07:50
  • C J d. C J d. Anisodontea heb ik dit voorjaar aan mijn dochter gegeven, stond bij Ranzijn in Leiderdorp dus ik denk dat die toch wel meer verkrijgbaar is in deze omgeving.
    Zondag 3 Oktober 2021 om 18:42
  • C J d. C J d. Rosette ik heb je bij Tuinadvies een PB gestuurd daar ik niet weet hoe dat hier werkt.
    Zondag 3 Oktober 2021 om 19:17
  • Rosette B. Rosette B. Anisodontea is nu vrij goed verkrijgbaar. Er zijn ook al een paar kleurvarianten bijgekomen, wel allemaal roze. Vorige winter zijn er wel vele gesneuveld, nachtvorst was toch te streng. Maar is gemakkelijk te stekken.
    Zondag 3 Oktober 2021 om 20:17

3 tuiniers vinden dit leuk

  • Els M. Els M. Zaterdag 26 April 2014 om 21:08
  • Kiki B. Kiki B. Zondag 27 April 2014 om 10:03
  • Grietje B. Grietje B. Vrijdag 24 September 2021 om 19:41