MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Kim v.Ik heb dringend jullie hulp nodig, want ik wordt wanhopig van de spint en luizenplaag in mijn tuin!
  Werkelijk op al mijn kiemplantjes, die inmiddels in wateropvangbakken buiten staan zit spint en bladluis. Soms wel 3 soorten per plantje! Daarnaast ook alle andere mogelijke plagen zoals verschillende schimmels
  Ik werk zo hygiënisch mogelijk. Reinig mijn potjes en bakken grondig, reinig mijn kasjes goed zelfs de binnenkant van de buizen etc.
  Misschien zit het probleem hem in overbemesting in de rest van de tuin? Ik heb een jonge tuin die ik stukje voor stukje aanleg. De oudste stukken zijn 3 jaar oud. De grond is oorspronkelijk veengrond, maar inmiddels zijn sommige stukken meer zand andere klei en de meeste een mix van vanalles. Ik heb namelijk veel af moeten graven. De ph verschilt ook per gedeelte. Wel zit in bijna alle stukken veel verteerde schapenmest door de grond en daarnaast compost, konijnenkeutels en stro. Dit om de grond wat luchtiger te krijgen. De planten groeiden werden ook extreem groot. Ik denk dus dat ik beter niet meer kan bemesten dit jaar? Zal ik wel bekalken of ook niet?

  En verder wat kan ik doen tegen de vele spintmijten en waarschijnlijk ook tripsen? Liefst ga ik voor het verbeteren van de kwaliteit van de grond zodat ik het probleem in de toekomst voorkom. Korte termijn oplossingen en bestrijdingstechnieken zoals met harde straal water afspuiten, brandnetelgier, ecologische bestrijdingsmiddelen etc. heb ik volgens mij bijna allemaal al geprobeerd.

  En laatste vraagje. De hele tuin zit vol pissebedden (trouwens gelukkig ook vol hommels, wormen allerlei kevers, vogels etc. :-) ). Niet een paar, maar echt gigantisch veel. Is dit prima of kan dat ook een plaag worden.

  Sorry voor de ontzettend lange lijst met vragen hoor, maar ik wordt er gewoon een beetje depri van. Gelukkig zijn er hier veel mensen die dat wel een beetje
  zullen begrijpen denk ik.
  Vrijdag 2 Mei 2014 om 10:16

23 reacties

 • nanny28 b. nanny28 b. de vogels komen waarschijnlijk op al de kleine insekten (diertjes ) af Vrijdag 2 Mei 2014 om 11:19
 • De schimmel kan veroorzaakt worden door een te hoge luchtvochtigheid wat vooral bij het opkweken in een kamer kasje kan voorkomen.

  Tegen de luizen kan je spuiten met Glasex of brandnetelgier.

  Pissebedden zullen denk ik geen dreiging vormen en ik zal ze ook niet bestrijden want het zijn afvalverwerkers.

  Ik begrijp je stres trouwens want ik heb zelf ook heel veel last van bladluis.
  Vrijdag 2 Mei 2014 om 11:19
 • Ted Ted Een roos met luis zet ik altijd in de regen. Moet het wel regenen natuurlijk. Woensdag 7 Mei 2014 om 01:36
 • Kim v. Kim v. Hihi vandaag gaat dat wel lukken.
  Bedankt voor de adviezen!
  Woensdag 7 Mei 2014 om 07:19
 • Lex v. Lex v. Spint is vaak een gevolg van een plant in suboptimale conditie en/of een lage luchtvochtigheid. Persoonlijk zou ik op planten met spint (als ze buiten staan of buiten te zetten zijn, niet vatbaar zijn voor vocht etc.) gewoon afspuiten met een tuinslang... Voor luizen kan dit misschien ook wel al heb je kans dat je dan het probleem alleen tijdelijk oplost/verplaatst.
  Bij spint op kleine zaailingen zou je tijdelijk de luchtvochtigheid kunnen verhogen door bijv een plastic zak/bak om de planten heen te zetten en/of de plantjes regelmatig te bespuiten met een vernevelaar(plantenspuit). Uiteraard als de plantjes al last van schimmel hebben is dit niet te doen.....

  De diertjes:
  - Hommels (niets dan nuttige beestjes, maken niets kapot om nesten te bouwen, bestuiven plantjes)
  - Pissebedden (nuttig, zitten op vochtige plekjes, eten dood plantenmateriaal.
  - Wormen (ook nuttig, zullen ook alleen dood materiaal eten)
  - Kevers (Hangt puur van het soort af, de ene eet diertjes/insecten, de a
  Woensdag 7 Mei 2014 om 12:29
 • Kim v. Kim v. Ik spuit mijn plantjes af met de sproeier boven de sloot, want dan neemt die de luizen mee is mijn idee. De tuin is uiteraard een ander geval die krijg ik maar niet opgetild :-). Ik was inderdaad ook bang dat ik de luizen gewoon van de ene naar de andere plant sproei. Gaat spint wel makkelijk dood van een flinke straal water en ook de eitjes?

  Verder vroeg ik me af, of het door de mogelijke overbemesting kan komen en of ik nu nog wel zou moeten bemesten en/of bekalken. Misschien zorg ik wel iets TE goed voor de plantjes gezien de enorme hoogtes die sommige bereiken. Zonnebloem van rond de 4 meter scharnierplanten van dik over de 2 meter terwijl ze 70 cm zouden worden etc.
  Donderdag 8 Mei 2014 om 07:32
 • Lex v. Lex v. Het kan zijn dat overbemesting te uitbundige groei kan veroorzaken wat ten gevolge heeft dat de planten vatbaarder zijn voor aantastingen. Blijft vaak toch lastig te zeggen aangezien planten hun eigen optimale standplaats hebben. Maar als ik het zo hoor zou het bet eens kunnen. Als dat het geval is zou ik inderdaad niet meer bemesten voorlopig, misschien alleen als je planten gebreken vertonen, het valt te proberen.

  Zowel spint als luizen vinden een stevige waterstaal niet leuk, ik denk echter dat je meer succes hebt bij het wegspuiten van spint dan bij luizen, luizen zijn wat groter, en ook mobieler. Eitjes doe je niets aan, gewoon in de gaten houden, aantasting beperken is het beste wat je kan doen. Met een beetje geluk groeien je planten er uiteindelijk overheen.
  Donderdag 8 Mei 2014 om 12:55
 • Kiki B. Kiki B. Kim, eerst de aangetaste plantjes apart zetten. Dan knoflookextraxt maken dmv knoflook teentjes te pletten en paar theelepels knofpoeder te mengen in water, dit paar uur laten koken, wat afwasmiddel toevoegen en plantjes helemaal bespuiten (eerst even uittesten of mengsel niet te sterk is). Vooral ook onderkant bladeren en stengels goed nat maken. Dit recept werkt zowel tegen luis, spint en schimmels.
  Verder afrikaantjes planten rondom aangetast gebied.
  Oorzaak uiteraard ook achterhalen, overbemesting door verkeerde meststoffen en zeker ophouden met bekalken, want dit is niet goed voor het bodemleven. Tenzij je maerl gebruikt. Succes.
  Donderdag 8 Mei 2014 om 14:54
 • Ted Ted Ik heb ern keer met de hand een plant ontbladluist. Moet je van houden, wel duurzaam. Donderdag 8 Mei 2014 om 21:45
 • Kiki B. Kiki B. Tedje, je bent echt een duurzaam ding.... Maar als je tuin er vol mee zit heb je wel een goede invulling van je dag :) Donderdag 8 Mei 2014 om 22:38
 • Ted Ted Ik kijk Utopia. Ben er nog niet achter wat duurzaam precies inhoudt. .. Donderdag 8 Mei 2014 om 22:50
 • Kiki B. Kiki B. ... Met die duurzame dingen bedoel ik :) Donderdag 8 Mei 2014 om 22:53
 • Ted Ted I C YU ;-) Donderdag 8 Mei 2014 om 23:06
 • Kiki B. Kiki B. Haha , me u2 Vrijdag 9 Mei 2014 om 00:36
 • Kim v. Kim v. Wat raar ik kreeg helemaal geen meldingen meer! Heel erg bedankt voor de adviezen. Ik ga zeker het knoflook extract gebruiken. Op dit moment begint mijn brandnetelgier al lekker de ruiken ;-) dus dat ga ik uiteraard ook proberen.
  Kiki waarom is bekalken eigenlijk slecht voor het bodemleven? Bepaalde stukken in de tuin zijn heel erg zuur, dus die heb ik tot op heden matig bekalkt. Het krioelt overal wel van de wormen, maar misschien is er ander bodemleven niet van kalk gedient? Is het , omdat het sterk ontzuurt misschien?
  Dinsdag 20 Mei 2014 om 00:14
 • Kiki B. Kiki B. Kim: Ik heb dat van jongs af aan als al en boerenwijsheid geleerd: het gezegde dat bekalking leidt tot rijke vaders en arme zonen geeft het eigenlijk al aan.
  Simpel gezegd: Bekalken maakt plantenvoedsel versneld beschikbaar uit de grond, de planten kunnen dit voedsel in eerste instantie makkelijker opnemen. Maar dat bereik je met compost op zich ook, alleen dan in een normaal tempo. In de bodem zitten een enorm aantal kleine beestjes tot zeer kleine, levende organismen. Deze beestjes, bacteriën, schimmels enz. zorgen er voor dat blad en ander afval op een natuurlijke manier wordt omgezet tot organische stof en voeding voor de planten.
  Zou je nu niet voldoende humus / compost (lees plantenvoedsel) toevoegen aan je grond en alleen bekalken, dan mergel je eigenlijk de grond juist uit. De grond verarmt dan. Waarom? Omdat bekalking zorgt voor die snellere omzetting van organische stoffen in mineralen. Dus zal de organische stof in de grond te snel afnemen. Lees : het natuurlijke plant
  Dinsdag 20 Mei 2014 om 17:41
 • Kiki B. Kiki B. Ik schreef er eens ergens een uitleg over wat je misschien handig vindt : http://www.groeninfo.com/forum...
  en ook dit artikel is leuk om te lezen: http://blog.natuurlijkemoestui...
  Dinsdag 20 Mei 2014 om 17:42
 • Kim v. Kim v. Ga het meteen lezen! Jouw uitleg klinkt eigenlijk best logisch. Ik wist helemaal niet dat kalk ervoor zorgt dat de voeding sneller beschikbaar komt. Ik dacht voornamelijk dat het voor het ontzuren van de grond is. Het verklaard wel waarom bekalken ervoor zou zorgen dat planten sterk groen blad krijgen. Wel een beetje jammer dat ze na een tijdje geen voeding meer over hebben, omdat de grond uitgeput is. Of is dat juist waarom je zo flink zou moeten bijmesten.
  Ik vind het zelf ook beter om planten te kiezen die passen bij de oorspronkelijke grondsoort.
  Zo nu even lezen...
  Dinsdag 20 Mei 2014 om 19:03
 • Kim v. Kim v. Interessant!!! Ik heb laatst zelf bij wijze van proef verschillende stukken tuin gestest op hun ph. Dat heb ik gedaan door de grond steeds in tweeën te delen en bij het ene azijn (zuur) en wij het andere baking soda/zuiveringszout (basisch) te doen met een beetje water. Ging het bruisen bij de azijn dan was de grond basisch en bij de baking soda zuur. De exacte ph weet ik nu uiteraard niet, maar het klopte wel exact met mijn voorspellingen. 1 stuk tuin is erg zuur. Ik begrijp dat organisch materiaal het wel kan ontzuren, maar ik vrees dat dat voor het gras te weinig gaat zijn. Toch eens verdiepen in de verschillende ontzurende meststoffen. Hoezo is tuinieren alleen maar een beetje schoffelen en gieten. Dit is gewoon hogere wiskunde! Dinsdag 20 Mei 2014 om 19:15
 • Kiki B. Kiki B. Welnee lieve Kim, het is logisch verband en verstand gebruiken. En vooral niet eindeloos ingrijpen daar waar de natuur echt wel haar eigen weg kan vinden. Wij zijn diegene die van de natuur een soort van cultuur maken. Misschien moeten we anders gaan denken? Dinsdag 20 Mei 2014 om 20:58
 • Lex v. Lex v. Kiki, ik denk toch dat met mate kalken als de grond te zuur geen probleem is. Het wordt in het natuurbeheer ook veelvuldig toegepast juist omdat de bodem in disbalans raakt na bijv ingrepen op heide terreinen en daardoor juist alles afsterft.... Dinsdag 20 Mei 2014 om 21:09
 • Ted Ted Ipv in de herfst met een bladblazer alle bladeren verwijderen, deze lekker laten liggen voor de wormen. Das toch logisch dat het systeem zo werkt. Elke andere toevoeging verstoort het. Dinsdag 20 Mei 2014 om 22:07
 • Kiki B. Kiki B. @Lex, de bodem is in die gevallen eerst door andere oorzaken in disbalans geraakt. Er wordt dan een éénmalige bekalking als redmiddel uitgevoerd. Maar dat is niet te vergelijken met de manier waarop de meeste tuiniers te pas en vooral te onpas aan het bekalken zijn. Voorkomen is beter dan genezen...
  Interessant artikel vind je hier : http://edepot.wur.nl/190580
  Woensdag 21 Mei 2014 om 12:51

1 tuinier vindt dit leuk

 • Kiki B. Kiki B. Dinsdag 20 Mei 2014 om 17:42