MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Gert a.ervaring met gebruik van beendermeel?

  ik heb geen echte tuin. slechts een geveltuin (30 cm diep) en een aantal grote bakken (80 l) op mijn zuid-gericht dakterras met vooral vaste zomerbloeiers en enkele middelgrote groenblijvers. tijdens de eerste (vorige) zomer is alles gegroeid als kool en had ik bloemen te over. ik merk dat dit jaar alles gestaag maar toch al trager groeit, zelfs met dit warme voorjaar en met water geven wanneer het niet genoeg regent. op het einde van de 'winter' heb ik alles een laagje verse compost gegeven (3-5 cm).
  zou het kunnen dat mijn plantjes de grond in mijn bakken al een beetje hebben uitgeput? ik heb gelezen dat beendermeel de nodige stikstof en vooral fosfor kan aanvullen in grond die intensief wordt gebruikt (groenten, fruit, snijbloemen, ...). ik heb alleen schrik om iets verkeerd te doen.
  wie gebruikt ook beendermeel? waar en hoe? en wat zijn jouw (goede of slechte) ervaringen?
  alvast merci.
  Woensdag 7 Mei 2014 om 01:26

6 reacties

 • Martine Martine Ik heb geen ervaring met beendermeel maar wel een beetje ervaring met grond/voeding/ziekten etc.Ik heb een balkon met veel potten dus ook geen echte tuin.Ik had veel last van bladluis en daardoor ook veel schimmels en andere ziekten. Ik heb van alles geprobeerd met extra vloeibare voeding, ecologische mestkorrels biologische bestrijdingsmiddelen etc. Niets hielp. Onlangs kreeg ik een tip van een goede ecologische hovenier.
  Hij adviseerde me enkel hele goed biologische ptgrond te kopen en er verder niets meer aan doen. Geen extra voeding en de planten af en toe ook een beetje te laten uitdrogen, altijd vochtige wortels is ook niet goed. Dus zorgen voor een goede basis en de natuur zijn werk laten doen. Met bijmesten kom je vaak in de problemen met overvoeden. Je verstoord daarmee het natuurlijk evenwicht. En sommige planten doen het gewoon op sommige plaatsen niet zo goed, dat is in een tuin ook zo.
  Ik ga het dit jaar zo proberen, ik heb hele goed potgrond gekocht, geef geen voeding
  Woensdag 7 Mei 2014 om 13:08
 • Kiki B. Kiki B. http://keuringsdienstvanwaarde...
  , dat even terzijde. Mijn ervaringen met een beetje beendermeel door een plantgat te doen zijn prima, planten slaan beter aan. Maar niet gebruiken bij zuurminnende planten.
  Donderdag 8 Mei 2014 om 15:11
 • Gert a. Gert a. @ martine:
  dank voor jouw feedback.
  toch zuinig zijn met extra voeding geven dus, en misschien moet ik gewoon wat meer realistische verwachtingen hebben vanaf dat planten zich gesettled hebben.
  ik heb mijn bakken gevuld met een mengsel van oude gebruikte potgrond, verse algemene potgrond, compost van de wijkcompostsite, wat turf, wat lavakorrels, en wat gedroogde koemestkorrels, afgedekt met een laagje boomschors. ik gebruik geen drainagelaag of schotel. en dat gaf vorige zomer een verbluffend resultaat.
  ik heb inderdaad niet zo n goed zicht op de vochtigheid in de bakken en ik denk dat ik soms teveel water geef. daarom ga ik me maar eens zo'n vochtmetertje aanschaffen. de zuurtegraad kan ik al meten en dan zie je na een tijdje toch de verschillen.
  Donderdag 8 Mei 2014 om 17:21
 • Gert a. Gert a. @ kiki:
  dank voor je feedback, kiki.
  ik had geen idee dat zuurminnende planten daar last van kunnen hebben.
  zou een jaarlijks laagje compost voldoende zijn om de voedingsstoffen op peil te houden in een grote plantenbak? is er een goed alternatief?
  ik bedenk me net dat je de planten in een gewone pot of bak in principe (twee)jaarlijks verpot, maar dat zie ik met deze grote bakken niet zo goed zitten ...
  Donderdag 8 Mei 2014 om 17:29
 • Kiki B. Kiki B. Dat tweejaarlijks verpotten is echt niet nodig als het grote bakken zijn. Compost is prima maar voor een bak niet voldoende voeding, meer vochtvasthoudend. Bijmesten met koemestkorrels kan geen kwaad. Donderdag 8 Mei 2014 om 19:30
 • Gert a. Gert a. @Kiki
  okay, thanks. ik zal nog eens een emmer koemest kopen wanneer de aldi ze weer in de aanbieding heeft. :)
  Vrijdag 9 Mei 2014 om 02:07