Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Mark K.Gisteren ontdekte ik zevenblad in mijn tuin. Ik heb het verwijderd maar de kans dat het terugkomt is zeer groot. Op internet lees ik dat afgraven van de tuin, 2 jaar alles afdekken zo ongeveer het enige is wat werkt.

    Wat zijn jullie ervaringen met dit onkruid? Bestaan er inmiddels effectievere methodes?
    Dinsdag 20 Mei 2014 om 21:32

16 reacties

  • Lieven G. Lieven G. Neen .. succes !
    Dinsdag 20 Mei 2014 om 21:58
  • Le Potager des enfants V. Le Potager des enfants V. weliswaar wat minder milieuvriendelijk, maar ik stip de blaadjes van het zevenblad aan met een kwastje met Top Gun oid. wel een geduld werkje maar het helpt redelijk.
    Dinsdag 20 Mei 2014 om 22:51
  • Chris V. Chris V. Je kunt zevenblad ook wel toevoegen aan de sla. Ik heb zelf ook zevenblad in de tuin en probeer verwoekering door wieden tegen te gaan.
    Woensdag 21 Mei 2014 om 12:47
  • Kiki B. Kiki B. Hoi Mark, wanneer je zevenblad in de zoekbalk van deze site intikt, vind je hierover recente discussies. Top Gun en dergelijke raak je niet meer kwijt in je bodem, het is echt smerige rotzooi. Bovendien is het zeer giftig voor het oppervlakte water.
    Woensdag 21 Mei 2014 om 17:07
  • Karin D. Karin D. Zoveel en vaak mogelijk met wortel en al verwijderen...van de jonge blaadjes maak ik wel eens pesto, lekker!
    Woensdag 21 Mei 2014 om 20:07
  • Christien L. Christien L. Ik krijg het zevenblad van mijn buren, het kruipt onder de schutting door. Ik probeer iedere dag alle bladen te verwijderen maar ik ben bang dat ik er nooit meer van af kom (zolang de buren niet verhuizen :-(
    Woensdag 21 Mei 2014 om 20:45
  • Caro B. Caro B. Ik jaren last gehad van zevenblad. Structureel alle plantjes er uit gehaald met vooral alle kleine worteltjes. Steeds maar weer. Nu is mijn tuin helemaal vrij van en hoordde ik onlangs dat je zevenblad kunt eten, door salade en zelfs zevenblad pesto van kan maken. ;) Misschien een idee voor je je tuin zevenblad vrij maakt. Tis minder moeilijk uit te roeien als ze je doen geloven, het is te doen, maar wel alle worteltjes zoveel mogelijk weg halen.
    Woensdag 21 Mei 2014 om 22:13
  • Kiki B. Kiki B. @Caro, zo heb ik het destijds ook met succes weg gekregen. Op de knietjes alle worteltjes er uit rieken, niet met de spade.
    Donderdag 22 Mei 2014 om 09:16
  • Mark K. Mark K. Helder verhaal, dat wordt dus een uitputtingsslag tussen tuinman en onkruid. :-)
    Donderdag 22 Mei 2014 om 18:30
  • Wim d. Wim d. ik ben het met je eens, moeilijk weg te krijgen maar niet onmogelijk
    Donderdag 22 Mei 2014 om 20:14
  • Kiki B. Kiki B. Op zich is het echt wel te doen. Het struikelblok zou kunnen zijn als het zevenblad al genesteld is in bestaande plantenpollen of struiken. Dan is het een lastiger verhaal waarbij eindeloos afknippen van ieder opkomend plantje het enige redmiddel is om de plant uit te putten.
    Donderdag 22 Mei 2014 om 21:12
  • Caro B. Caro B. Hoi Mark en Wim, ik zou zeggen heel goed te doen hoor, niet teveel tegen op zien. In de tijd van mijn zevenblad plaag was ik nog geen tuin wonder, had niet veel tijd te besteden aan de tuin en heb het toch uitgeroeid. Wel ben ik het eens met Kiki als het in plantenwortels is genesteld is het lastiger. Ik heb 1 plant er toendertijd uitgegooid en later nieuw gekocht. Op dit moment krijg ik nog steeds wel zevenblad van de buren van tijd tot tijd, maar ik haal het meteen weg en dat werkt prima. Uiteraard ken ik niet de de afmetingen van je tuin Mark. ;)
    Vrijdag 23 Mei 2014 om 08:36
  • Bob H. Bob H. Blad plukken, plukken en nog eens plukken helpt ook, op een gegeven moment wordt de wortel moe
    Woensdag 28 Mei 2014 om 19:28
  • Kiki B. Kiki B. Klopt helemaal,zijn we er zelf ook een beetje moe van haha
    Woensdag 28 Mei 2014 om 21:14
  • Vele jaren geleden, toen ik deze tuin kreeg, heb ik net zoals Caro het zevenblad eruit gehaald. Alle grond 2-3 spaden diep (zo diep zaten die witte worteltjes) losgemaakt en alles met de hand "gezeefd" . Idd ook enkele pollen planten weggegooid. Toen alles vrij was een jaar afgewacht en nog wat opkwam uitgegraven en daarna pas nieuw aangeplant. Is nog steeds weg. 't is te doen, maar wel consequent zijn. Succes!!
    Woensdag 28 Mei 2014 om 21:15
  • Kiki B. Kiki B. Klopt, zo deed ik het ook!
    Woensdag 28 Mei 2014 om 21:16