MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Johannes d.Mijn brugsmania maakt veel blad, kan ik kop er uit knippen, om hem niet te groot te laten groeien, of komen er dan geen bloemen meer in.
  Als ik in tuincentrum kijk zie ik mooi compacte planten

  Wie heeft een idee.
  Gr johannes
  Maandag 26 Mei 2014 om 21:49

4 reacties

 • Tom M. Tom M. Brugmansia is heel gewillig... toppen en snoeien kan gerust, er komen steeds nieuwe scheuten bij... Vroeger hield ik de moederplant over, nu niet meer... in oktober neem ik stekken (de bovenste, groene delen) en steek ze gedurende de winter per 5 in een pot water, waarbij ze ondertussen wortels aanmaken..In maart dan in een pot planten per stuk, en in mei naar buiten in een grote pot.
  Véél voeding en veel water zijn een must...Zelfgekweekte bloeien normaal wat later, in een tuincenter opgekweekte worden natuurlijk met heel wat zorg (en speciale meststoffen) geforceerd, om ze verkoopbaar te maken maar onze "liefhebbersplanten" komen er wel, zeker weten..
  Maandag 26 Mei 2014 om 22:45
 • Ik neem ook stekken voor de winter en laat de moederplant aan de vorst over. Helemaal eens met Tom :-).
  Als je je Brugmansia niet te groot wil laten groeien, Johannes, moet je de wortelruimte beperken. Dat doe je door ze in een niet zo grote pot te laten staan. Wel goed voeden, zoals Tom al aangaf.
  Als je de top er uit knipt zal de plant zijscheuten gaan maken; de plant wordt dan iets compacter. Zou je de hele zomer blijven toppen en snoeien, dan zul je waarschijnlijk steeds de bloeiende scheuten eraf halen en dus niet veel bloemen krijgen.
  Dinsdag 27 Mei 2014 om 10:19
 • Lex v. Lex v. Even een kort iets over de bloeiwijze van een brugmansia. Ze maken pas bloemen nadat er een Y gevormd wordt. Mocht je deze wegknippen moet hij overnieuw beginnen met een Y en vormt hij dan later pas weer knoppen. Dus niet te kort snoeien als je nog bloei wil hebben.... Zelf vind ik een open struik mooier dan een hele compacte, zo komen de bloemen (vind ik) meer tot hun recht. Het is overigens ook mogelijk (als je een brugmansia met rechte stam hebt) hem op stam te laten groeien. Volgens mij blijven ze dan ook al compacter aangezien er dan maar 1 stam is. Dinsdag 27 Mei 2014 om 11:24
 • Johannes d. Johannes d. Allen dank voor de reactie, ik heb meerdere bloemen, dus ga wat uitproberen Dinsdag 27 Mei 2014 om 21:22

1 tuinier vindt dit leuk

 • Tom M. Tom M. Maandag 26 Mei 2014 om 22:46