Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Tom M.We gaan nog eens knutselen zie... Een rabarberblad in beton, voor vele toepassingen bruikbaar, maar ik gebruik dit vooral als drink- en wasplaats voor de vogeltjes.. je maakt een zandhoop, legt daar een groot, ongeschonden rabarberblad op (met de onderkant, de nerven dus) van 't blad naar boven) en legt er vervolgens een redelijke laag betonmix op, mooi uitstrijken en niet té slap maken. De mix (met fijn grint) is kant en klaar te koop in een dhz. zaak.. In de beton kan je nog wat compactuna mengen, maakt het sterker, vorstvrij én waterdicht... op het einde een stukje kippengaas mee betonneren, daar maak je dan de steel van.. Paar dagen laten drogen, het rabarberblad er uitpeuteren en de kous is af... Kan iedereen, zeer decoratief én leuk om de vogeltjes bezig te zien :-)
    Maandag 9 Juni 2014 om 00:40

15 reacties

  • Johan O. Johan O. Zo maak ik betontroggen..putje maken,stuk plastic(liefst zacht) erin en beton op gieten....in de midden
    van het putje maak je een ophoping(dat word de holte in de trog ;-)
    Maandag 9 Juni 2014 om 17:54
  • Tom M. Tom M. heb ik ook al gedaan :-) leuk nietwaar zo creatief bezig zijn... Als je wat turf in de beton mengt, en nadien bestrijkt met yoghurt en /of vloeibare mest, en wat in de schaduw zet, heb je in één twee drie een trog die er 100 jaar uitziet, een verweerde en bemoste trog...en véél goedkoper dan een echte...
    Maandag 9 Juni 2014 om 18:16
  • Johan O. Johan O. Voila!!Dat bedoel ik! :-)
    Maandag 9 Juni 2014 om 18:57
  • Tom M. Tom M. ;-)
    Maandag 9 Juni 2014 om 18:59
  • Johan O. Johan O. Ik zie dat je nogal een knutselaar bent in je tuin Tom??Mooie zithoek..maar vooral de "bij-eenkomst" vind ik zeer geslaagd!Het andere insectenverblijf,waarom die ijzerplaat?
    Maandag 9 Juni 2014 om 19:10
  • Kiki B. Kiki B. Johan,waarvan maak je die ophoping?
    Maandag 9 Juni 2014 om 20:00
  • Johan O. Johan O. Beetje raar uitgelegd he Kiki..1.je maakt een put die de vorm en omvang van de trog moet hebben...2.daarin leg je terug aarde in de midden zodat je straks een uitsparing in het beton hebt.Anders krijg je een massieve blok beton!3.Daarop leg je plastic (bv van een vuilniszak)die het hele gat dekt.Je kan er ook nog kippegaas inleggen 4.en dan gieten maar met je beton!!Alles met een troffel mooi glad maken en laten drogen.
    Maandag 9 Juni 2014 om 20:25
  • Johan O. Johan O. Kijk eens bij tuinvragen en antwoorden?Daar heb ik een (slordig) plannetje opgestuurd ;-)
    Maandag 9 Juni 2014 om 20:28
  • Tom M. Tom M. Dank U Johan... Ik ben inderdaad nogal een knutselaar, altijd al geweest :-) En soms lukt iets, soms minder...Wat bedoel je met "die ijzerplaat"...?
    zo'n trog heb ik ook nog gemaakt met een bekisting, 2 platen naast elkaar, rondomrond... wel meer werk natuurlijk... en inderdaad wat kippengaas om te verstevigen...Wat ook goed lukt is een oude witte stenen gootsteen bepleisteren met cement..(eerst bestrijken met een montagekit-soort lijm- om betere hechting te bekomen)..een uur na het aanbrengen van de cement, met een borstel bestrijken om een ruw oppervlak te bekomen...
    Maandag 9 Juni 2014 om 22:30
  • Johan O. Johan O. ja..je maakt een insectenhotel met precies een donkere metalen plaat aan de achterkant?of niet?
    Maandag 9 Juni 2014 om 23:05
  • Tom M. Tom M. Ah zo... neen, het is een waterproof (betonbekistings)plaat... Om alles een beetje op zijn plaats te houden... het bijenhotel is maar een 20-tal cm diep, en alle materialen die er ingaan (bamboe, riet, stokken...) hebben dezelfde lengte, zo is alles mooi gelijk vooraan, en zit alles mooi tegen de wand achteraan... ;-)
    Maandag 9 Juni 2014 om 23:18
  • Kim v. Kim v. Tom mijn knutseldrang is eigenlijk ook wel een beetje dwangmatig te noemen ;-). Geef me iets en ik maak er wat van en ik zie ook overal wel de potentiële kunstwerken in. Zo ben ik sinds vorige zomer ook aan het experimenteren met cement. Van rabarberbladeren heb ik stapstenen gemaakt en ik heb ook al wat mozaïek werken en potten gemaakt. Volgens mij staat er ook een pot bij mijn foto's. Om het lichter te maken meng ik portlantcement met cocopeat en perliet (mijn variatie op hypertufa, maar dat ken je wellicht ook wel) ik heb inmiddels allerlei samenstellingen en mengsels geprobeerd. Soms mislukt alles en heb ik geen flauw idee waarom, dus de techniek moet nog wat verfijnt worden.

    Als je de bladeren laat drogen doet je dat dan afgedekt met plastic, of benevel je ze dan nog een paar keer de eerste 24 uur? Vet je de bladeren nog in? En na hoeveel tijd peuter jij ze eraf? Ik heb gemerkt dat te snel voor te groffe nerven zorgt, omdat er hier en daar wat afbrokkelt, maar te lang er weer
    Woensdag 11 Juni 2014 om 01:20
  • Tom M. Tom M. Haha, een deelgenoot in het uitproberen van allerhande tuincreaties , leuk :-)
    Neen, ik dek niet af, enkel op 't gemak laten drogen in de schaduw.. dat blad peuter ik er uit als het verschrompeld is, en de constructie zo goed als droog. mss. ga ik de bladeren ook eens invetten, goeie tip... :-) Ooit nog eens proberen te maken met snelcement...pffff nooit meer :-)
    Woensdag 11 Juni 2014 om 18:25
  • Margriet M. Margriet M. Je hebt echt van die originele ideeen,vind het prachtig,proficiat
    Zondag 22 Juni 2014 om 21:03
  • Tom M. Tom M. Dank je, ho ja, ik ben nogal een knutselaar met een beetje creativiteit en fantasie... Ik probeer graag eens wat uit, en soms lukt iets, soms niet.. en zoiets deel ik dan graag, want de meeste dingen zijn haalbaar, en niet duur om zelf te doen. Heeft meer te maken met durf dan met handigheid ;-)
    Zondag 22 Juni 2014 om 21:10

12 tuiniers vinden dit leuk