MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Tania V.Hallo, is het normaal dat de eikenbladhortensia bruin verkleurende bladeren krijgt? Ik ken deze plant niet goed en vraag me af of het ok is of een ziekte.
  Groetjes
  Maandag 23 Juni 2014 om 22:22

12 reacties

 • Tom M. Tom M. Dag Tania, normaal verkleuren de bladeren in de herfst, wat normaal is bij eikenbladhortensia.. nogal vroeg dus... Misschien ook te maken met droogte..? in een droge periode kunnen de bladeren slap hangen en bruin kleuren nadien... of mss. is er wat loos met de bemesting (teveel, waardoor verbranding van de wortels...?) Maar als de plant er verder gezond uitziet, zou ik het bij optie 1 houden denk ik... Maandag 23 Juni 2014 om 23:23
 • Tania V. Tania V. Dankjewel Tom, ik knip de bruine af, geef bijkomend water en zie wat er gebeurt. Is dat een plant die veel water nodig heeft?
  Grts
  Dinsdag 24 Juni 2014 om 05:13
 • Tom M. Tom M. zou wel eens durven slap hangen bij lange droogte, maar na een flinke regenbui staat ze er weer :-) Als de plantjes nog maar pas aangeplant zijn moeten ze natuurlijk water krijgen totdat ze goed geworteld zijn, maar ik ben van het pricipe dat ze nadien een beetje "hun plan" moeten trekken, planten hebben wortels en moeten ze gebruiken, waarmee ik bedoel.. als je telkens water geeft, maak je de plant "lui" en gaan de wortels niet dieper op zoek naar water, wat ze zwakker maakt...En als je water geeft, best een flinke hoeveelheid om ze er eens bovenop te helpen... (Dat is natuurlijk mijn mening, ik ben geen kenner, wel een liefhebber, en ik zie (in alle bescheidenheid) dat alles er in mijn tuin toch behoorlijk bij staat :-)) succes !! Dinsdag 24 Juni 2014 om 08:10
 • Tania V. Tania V. Beste Tom, ik heb een foto toegevoegd bij ziektes en plagen. Zo kan je het even zien. Denk toch dat het meer dan droogte is.
  Grts
  Dinsdag 24 Juni 2014 om 14:06
 • Tania V. Tania V. Ok, ik snij de bladeren weg. Deze plant staat toch vaak ik de schaduw ook. Denk er over de plant uit te doen en opnieuw te beginnen. Mijn tuin is nog geen jaar oud en ik denk dat de planten de ziekte hebben meegebracht vanuit de kwekerij.
  Wat zou jij doen?
  Alvast heel erg bedankt voor goede raad.
  Grts
  Woensdag 25 Juni 2014 om 08:09
 • Tom M. Tom M. Geduld is een schone deugd, maar 'k versta je wel...'t Is de bedoeling dat het mooi staat nietwaar :-) Pas ook op... Zo'n eikenbladhortensia kan tot 3 meter breed en twee meter groot worden ;-) Maar ik zou de plant nog wat aanpassingstijd geven... Mijn advies...? Nog een beetje geduld oefenen, hier is geen sprake van beestjes, dus waarschijnlijk problemen van onderuit (wortel) droogte, té nat, slechte plaats(grond) mss wat bijmesten ook..enne... wegdoen kan je nog altijd... :-) Woensdag 25 Juni 2014 om 20:46
 • Kiki B. Kiki B. Ben het met Tom eens, alhoewel ik uit ervaring spreek dat het met de breedte en hoogte echt wel mee valt op doorsnee grond.
  Ik kwam op verbeterde zandgrond echt niet meer dan de helft van Tom's maten :)
  Donderdag 26 Juni 2014 om 00:39
 • Tania V. Tania V. Hoi beiden, dankjewel voor tips. Ondertussen heeft tuinman ernaar gekeken en die sprak ook over grondverbeteraar en kijken of bestratingsmannen niet te veel "stabilise" hebben achtergelaten in de grond.
  Zondag 29 Juni 2014 om 05:27
 • Tom M. Tom M. succes met de reanimatiepogingen ;-)) Zondag 29 Juni 2014 om 08:05
 • Tania V. Tania V. Hoi beiden, heb toch drastisch ingegrepen en nieuw exemplaar aangeplant. Ziet er prachtig uit nu. :-)
  Dinsdag 1 Juli 2014 om 08:36
 • Tom M. Tom M. :-) succes ermee en hopelijk geen bruine vlekken meer :-) Dinsdag 1 Juli 2014 om 21:07
 • Tania V. Tania V. Mijn nieuwe eikebladhort ziet er gelukkig uit! Probleem opgelost...Dank voor alle tips! Woensdag 2 Juli 2014 om 09:11