MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Willy N.Vorig jaar zat ik met veel plezier bij de rubriek" hoe heet deze plant"uit te zoeken hoe de naam was. Het plezier gaat er aardig af.
  Ik leer van deze, niet allemaal, onzin niets. De meesten zouden , wat betreft de wilde planten, opgezocht kunnen worden op het internet. Leren ze ook nog wat van.
  Ze zijn wel erg gemakzuchtig aan het worden wat betreft de plantennamen die ze niet weten.
  Ik denk dat ik maar afhaak, het moetwel leuk blijven.
  Als de rubriek weer wat volwassener wordt doe ik weer mee.
  Zet er a.u.b. de latijnse namen en volledige omschrijving bij.
  Het raden van campanula enz. is gemakkelijk, maar nu nog de soortnaam.
  Maandag 11 Augustus 2014 om 00:16

79 reacties

 • Ariël Ariël Willy, ik ben het helemaal met je eens... Maandag 11 Augustus 2014 om 12:41
 • Tom M. Tom M. Ik deel de mening...Veel planten kan je, mits wat opzoekwerk op internet, OF op de oerdegelijke ouderwetse manier via een tuin- encyclopedie zelf opzoeken... Maandag 11 Augustus 2014 om 15:41
 • Sandra d. Sandra d. Ik denk dat het komt omdat iedereen nu heel gemakkelijk via de applicatie een foto kan nemen en het automatisch via zijn smartphone of i-phone kan posten. Ik heb hier en daar ook een foto gepost, maar het is ook ontzettend leuk om zelf planten op te zoeken! Zo steek je wat op. : )

  Maandag 11 Augustus 2014 om 15:59
 • Sylvia v. Sylvia v.

  Sylvia van de Ruit Mee eens, sommigen plaatsen al het onkruid dat in hun tuin groeit. Ik ben vorig jaar nog wel goed geholpen, had op een marktje een plant gekocht die ik niet kende, het was kattensnor.Ik kon het in al mijn boeken ook niet vinden, soms zijn er alleen foto's van de bloemen terwijk je juist het blad wilt zien.
  Donderdag 14 Augustus 2014 om 10:21
 • Vicky S. Vicky S. Ben dan toch niet de enigste die het moe word van de afb. onkruid en men is te moe om de planten die men vind is zelf proberen op te zoeken terwijl er dikwijls dezelfde al opstaan. Wil best helpen maar zo vergaat mij de lust Donderdag 14 Augustus 2014 om 12:03
 • Kiki B. Kiki B. Ik deel deze mening van Willy. Ben er dus op een gegeven moment zelf ook mee gestopt. Ik vind het jammer dat men zelf niet wat meer moeite doet om planten te determineren of om even iets op te zoeken in de database. Dus ik steek er zelf geen energie meer in en sla deze rubriek dus over. Maandag 18 Augustus 2014 om 01:18
 • Thijs Thijs Ben ik het niet helemaal mee eens.
  Voor een leek is het determineren van een plant soms onbegonnen werk, omdat ze de ervaring niet hebben kenmerken te onderscheiden. Een plantenkenner/liefhebber ziet er een uitdaging in, terwijl het voor een ander misschien puur noodzaak is om te bepalen wat met de plant te doen.
  Dinsdag 19 Augustus 2014 om 00:15
 • Willy N. Willy N. Voor wilde planten zijn er sites genoeg. Je kan ze zelfs vinden op kleur en bloeitijd, het is even zoeken en het kost wat tijd maar dan je kan je trots op je zelf zijn en dat is toch ook wat waard, ja toch??.
  Als er echt bijzondere tuin of wilde planten langskomen is dat een uitdaging voor de experts, daar wachten we vol verlangen op.
  Wanneer o wanneer??


  Dinsdag 19 Augustus 2014 om 00:47
 • Ann B. Ann B. ik ben een beginner in tuinieren en kan op het internet moeilijk onderscheid vinden tussen de bloemen, ik vind deze site reuze handig en ben blij dat kenners de moeite nemen om mij te helpen. Donderdag 21 Augustus 2014 om 06:51
 • Sandra d. Sandra d. Ann en Thijs hebben ook een punt. Ik begrijp beide partijen: soms hebben wij groentjes nog wat hulp nodig in onze zoektocht naar de juiste plant. Ik ben namelijk ook een beginner. ; ) Langs de ene kant is het ook een feit dat er op één dag tijd weer heel veel foto's kunnen bijkomen. Soms lastig om je dan door de hele rits te werken. Ach ja. Donderdag 21 Augustus 2014 om 09:13
 • Thijs Thijs Ik ' ontdekte' het bestaan van deze website vorige week, en vind het tot nu toe:-p nog leuk mensen te helpen met een plantennaam. Ik mis alleen wel het tijdstip dat een foto geplaatst is. Maar kwam er in de loop der dagen achter dat er dagelijks aardig wat foto's geplaatst worden.
  Het determineren blijft gewoon lastig als je planten kennis heel laag ligt, want je kunt het niet vergelijken, en je weet niet waar te beginnen.
  En zoeken naar kleur en bloeitijd is een goeie methode... Als er op dat moment bloemen in zitten...
  Donderdag 21 Augustus 2014 om 14:53
 • Barbera v. Barbera v. Ik snap dat het voor doorwinterde tuinders misschien wat saai is, maar ik moet zeggen dat ik erg blij ben met de rubriek. Ik zou inderdaad niet weten hoe ik moet beginnen met het determineren van een plant, behalve een foto in de google image search duwen en hopen dat er iets tussen staat wat er op lijkt. De al geidentificeerde foto's helpen ook wel. Ik gok dat er ook nog wel een andere meer gestructureerde methode is, maar die ben ik nog niet eigen. Er zijn gelukkig wel al boeken vol over geschreven, dus daar ga ik binnenkort maar eens aan beginnen. Tot die tijd: een beetje geduld aub :) Woensdag 8 Juli 2015 om 17:51
 • Pascal G. Pascal G. Zonder een kenner van planten te zijn kan je de meest voorkomende soorten terugvinden door zoektermen zoals kleur, bloeiperiode ( bijvoorbeeld voorjaarsbloeier )in Google in te typen. Ook zullen niet kenners toch wel weten of het om een boom, tuinplant, cactus, vetplant,... of iets dergelijks gaat. De planten van mij welke in de rubriek verschijnen, daar ben ik echt wel al uren, soms dagen naar op zoek. Ik deel dus de mening dat de rubriek wat te vlug gebruikt wordt. Regelmatig kom je bij " Welke plant is dit " zelfs bloemen tegen welke er van iemand anders één of enkele dagen voordien reeds op stonden en beantwoord werden. Anderzijds is het wel goed, indien je de juiste naam echt niet vindt met google of een boek, we elkaar kunnen helpen. Woensdag 8 Juli 2015 om 19:20
 • Willy N. Willy N. Helemaal mee eens Pascal. Als je er echt niet uit komt dan moet je de plant op de "welke plant is dit" zetten
  en degene die het antwoord geeft moet het zo goed mogelijk doen.
  Niet bijvoorbeeld salvia of campanula in vullen, want daar zijn honderden soorten van, dat is te gemakkelijk.
  Een klein beetje meer moeite doen, daar leer je van,
  En a.u.b. alleen tuinplanten en geen kamerplanten, gedroogde bladeren en nog meer van dat onzinnige spul.
  Voor wilde planten maak ik soms een uitzondering.

  Barbara, het is niet saai om de goede namen van planten er bij te zetten.
  Ik doe het graag voor mensen die er niet uit komen., daar is deze rubriek toch voor.
  Ik leer er zelf ook van.

  Woensdag 8 Juli 2015 om 19:57
 • Pascal G. Pascal G. Kort samen gevat:
  Het is een rubriek om in nood te gebruiken en niet blindelings te misbruiken :)
  Woensdag 8 Juli 2015 om 20:07
 • Willy N. Willy N. Zo is dat. Woensdag 8 Juli 2015 om 20:12
 • Barbera v. Barbera v. Ik denk niet dat mensen de rubriek misbruiken, maar dat ze het gewoon echt niet weten. En ook niet zo goed weten hoe je nou moet zoeken. Als ik bijvoorbeeld zoek op "hele kleine bloemetjes laag zomer", dan krijg ik niet perse terug waar ik naar op zoek ben. Geef mij de DNA sequentie van de plant en ik kan je vertellen welke plant het is of in ieder geval in welke categorie het valt. Maar als ik alleen een plaatje heb, heb ik geen idee (als het zoeken via een plaatje niks oplevert).

  Tips zijn dus wel welkom. Zou een van jullie het misschien leuk vinden om een stukje te schrijven over hoe jullie dit aanpakken? Is er naast deze website misschien nog een andere database of boek waar je kan zoeken op kenmerk? Zo ja, welke kenmerken zijn dan handig om op te zoeken, etc.

  PS Ik heb vandaag maar meteen de "veldgids nederlandse flora" aangeschaft ;)
  Woensdag 8 Juli 2015 om 22:06
 • Mia V. Mia V. En toch was ik blij dat Jeannette van Leijden mij de juiste naam van mijn " Filipendula vulgaris 'Multiplex', knolspirea " kon meedelen die ik nergens kon terugvinden en reeds twintig jaar in mijn tuin heb, dus best wel heel nuttig indien juist gebruikt! Woensdag 8 Juli 2015 om 22:25
 • Pascal G. Pascal G. Misbruiken was misschien niet het juiste woord Barbara, maar waarschijnlijk wel wat te vlug gebruiken. Dit lukt natuurlijk niet altijd met zoektermen maar in veel gevallen wel. Soms kan je bij het zoeken via Google al een totaal ander overzicht krijgen door een zoekwoord weg te laten of toe te voegen. Ik gebruik meestal woorden en geen zinnen. Soms zit ik (met translate natuurlijk ) op buitenlandse sites uren te zoeken naar de naam van één plantje.

  In jouw voorbeeld (stel dat het om een vaste plant gaat zou ik beginnen zoeken onder. vaste plant, laag, kleine bloemen, zomer.

  Je zal zien dat je een totaal ander en uitgebreider zoekresultaat krijgt.Woorden zoals "hele" en verkleinwoorden zijn voor een zoekcomputer doorgaans geen meerwaarde.
  Woensdag 8 Juli 2015 om 22:40
 • Pascal G. Pascal G. De kleur van de bloem zou ik wel vermelden.
  Nog een makkelijke manier. Als je naar een tuincentrum gaat, neem altijd een briefje en een balpen mee. Kom je een plant tegen welke je in jouw tuin staan hebt maar de naam nog niet van weet? Dan heb je de naam maar gewoon over te schrijven.
  Barbera. Ben je hiermee al wat geholpen?

  Mia, ik ben ook altijd blij als me iemand kan helpen. Na 20 jaar zal je ook wel al meer dan 1 keer tevergeefs naar de naam gezocht hebben hé? Soms vindt je een plantnaam gewoon niet via boeken of Google en dan is het prachtig dat we elkaar kunnen helpen.
  Woensdag 8 Juli 2015 om 23:20
 • Barbera v. Barbera v. Pascal, die tip van het tuincentrum is handig. Dank! Mijn google voorbeeld was misschien niet zo handig. Zowiezo de kleur erbij inderdaad en af en toe woorden weghalen en toevoegen. Met google kan ik doorgaans wel redelijk overweg, dus dat is het probleem niet zo. Wat ik eigenlijk bedoelde: zoeken jullie misschien nog op meer kenmerken dan kleur, bloeitijd, en dingen die eerder zijn genoemd? Is er bijvoorbeeld een databank met bladvormen of iets dergelijks? Of gebruiken jullie zoiets niet? Donderdag 9 Juli 2015 om 00:14
 • Laura B. Laura B. Misschien helpt dit verhaal om een beetje begrip te krijgen voor degenen die veel foto's van simpele planten posten. De beginners en de niet zo tuinocraten.
  Ik kom geregeld bij een oudere vrouw die over heel wat onderwerpen veel weet. Maar ... haar mobiele smartphone en haar computer zijn voor haar een raadsel. De gekste dingen gaan mis bij haar met deze twee apparaten. Gisteren nog had ze per ongeluk haar eigen vast telefoonnummer geblokkeerd op haar smartphone. Whatsup, dropbox etc. Nog steeds, na jaren gebruik, begrijpt ze gewoon niet hoe de fundamenten van haar telefoon en zulke apps in elkaar steken. Dus "maken" wij haar computer en smartphone steeds maar weer opnieuw ook al snappen wij niet waarom zij nog steeds dit niet zelf kan (of zelfs maar hoe ze het voor elkaar krijgt zo veel mis te laten gaan). Het is geen onwil of laksheid. Ze is gewoon digitaal gehandicapt. Zo kan het ook gaan met planten.
  Dus "zeur" niet zo en heb begrip. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat veel mens
  Donderdag 9 Juli 2015 om 01:17
 • Laura B. Laura B. Oeps, een stuk is weggevallen. Er moet staan: Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat veel mensen een druk leven hebben met werk en kinderen en gewoon geen tijd hebben om uren op het internet te speuren naar één bepaalde plant. Dan is het fijn als op deze site zo veel lieve mensen bereid zijn hun kennis te delen. Dank daarvoor. Donderdag 9 Juli 2015 om 01:20
 • Roelf S. Roelf S. doordat ik het uitzoek leer ik ;) Donderdag 9 Juli 2015 om 06:22
 • Barbera v. Barbera v. Van uitzoeken leer je inderdaad, maar van vragen stellen en uitleg van meer ervaren mensen ook ;) Donderdag 9 Juli 2015 om 09:08
 • Tom M. Tom M. Mooi gezegd, Pascal, Barbera en Laura... Ik denk (en hoop) dat er niemand op deze tuinsite moedwillig foute info wil geven,, iedereen doet zijn best om (elkaar) te helpen, en niet iedereen kan of wil werken met allerlei digitale middelen, "gewone" communicatie mag er ook nog zijn hoop ik, en we zijn allemaal maar "mens", dus foutje maken... mag het a.u.b....? Ik heb ook al veel bijgeleerd via deze weg, niet altijd door vragen te stellen, maar door te lezen wat anderen (mensen die uit spreken uit ervaring) weten te vertellen... Tenslotte is dit forum niet ontworpen voor professionele tuin freaks (denk ik) :-)
  Donderdag 9 Juli 2015 om 09:57
 • Roos T. Roos T. Ik vind het een kleine moeite om iemandt te helpen als ik de naam ken.Ik tuinier al heel lang en anderen mischien pas kort misschien en eenvoudig is het niet op internet een naam te vinden met bv plant 60 hoog met witte bloemen.
  Donderdag 9 Juli 2015 om 17:22
 • Roos T. Roos T. Barbara heeft ook gelijk van ervaren mensen leer je ook veel. Donderdag 9 Juli 2015 om 17:24
 • Pascal G. Pascal G. Barbera, voor zover ik weet is die databank er niet. Ik zoek echt alles op door de eerder omschreven manier. Wat Roos zegt is ook juist, er kan soms veel tijd in kruipen maar dat is niet altijd zo. Sommige planten vind je op enkele minuten. Donderdag 9 Juli 2015 om 17:43
 • Willy N. Willy N. Ik heb wel een discussie op gang gebracht.
  Zie je maar weer dat het best speelt, leuk al die reacties te lezen.
  In grote lijnen proef ik toch dat de meesten er net zo over denken.
  Niet te gemakzuchtig zijn, zelf eerst zoeken en als je er echt niet uitkomt de foto plaatsen.
  Dit geldt niet voor de mensen die geen internet hebben, die kunnen naar mijn bescheiden mening ook geen planten plaatsen, of zie ik dat nu verkeerd.
  Het blijft natuurlijk leuk om planten een naam te geven hetgeen ik graag doe als mensen er niet uitkomen.
  Allemaal bedankt voor het meedenken.
  Donderdag 9 Juli 2015 om 17:56
 • Pascal G. Pascal G. Graag gedaan Willy Donderdag 9 Juli 2015 om 18:01
 • Kiki B. Kiki B. Laten we nu eens uitgaan van de Latijnse naam van de plant in plaats van de Nederlands/Vlaamse naam.
  Dan zijn we al een heel eind verder.
  Deze Latijnse naam vertelt namelijk veel meer over de kenmerken van een plant.
  Ik heb al meermaals het verzoek gedaan de plantifier wat dit betreft aan te passen.
  Helaas zonder resultaat.
  Eveneens is het raadzaam om, wat betreft de antwoorden die wij plaatsen in de plantifier , de Latijnse nomenclatuur te gebruiken. Dat scheelt enorm veel misverstanden. En het maakt het voor de vrager veel meer duidelijk wat de herkomst van een plant is en vooral dat iedere plant vele verschillende verschijningen kan hebben. En dan druk ik het nu in plat Nederlands uit.
  Vrijdag 10 Juli 2015 om 00:31
 • Willy N. Willy N. He gelukkig nog een medestander. Bedankt Kiki. Vrijdag 10 Juli 2015 om 02:01
 • Thijs Thijs En als ik aan het determineren ben, en alleen de Nederlandse naam schiet me te binnen, of alleen de 1e Latijnse naam, dan heb ik de zoeker toch al een beetje geholpen?
  En als ik m'n antwoord niet zeker weet zet ik er een vraagteken achter.
  Lijkt mij beter dan helemaal niks helpen
  Vrijdag 10 Juli 2015 om 07:44
 • Tom M. Tom M. Latijnse naam is inderdaad wereldwijd bruikbaar, en universeel voor iedereen, en als ik een beetje kan gebruik ik die ook... Maar Thijs heeft heel zeker ook een punt ! Zoals ik al eerder aanhaalde... Deze site is (voornamelijk toch) voor liefhebbers en niet- of minder ingewijden, die tuinieren als hobby (of passie zo je wil) beoefenen... Als je inderdaad een richting krijgt waarin je moet zoeken ben je al een eind op weg, in het Latijn of het Nederlands...dan is het aan de vraagsteller om verder op zoek te gaan, hetzij op google, hetzij in een catalogus, of via andere kanalen... Dé hoofdbedoeling is waarschijnlijk nog altijd de juiste naam te vinden van de plant/bloem/boom... En alle middelen die daarbij helpen zijn volgens mij welkom... Vrijdag 10 Juli 2015 om 10:01
 • Mia V. Mia V. volledig akkoord Tom. Vrijdag 10 Juli 2015 om 10:08
 • Kiki B. Kiki B. Dan krijg je al snel een soort 'de lamme helpt de blinde' systeem. Het gebeurt regelmatig dat er fout of onvolledig antwoord wordt gegeven wat vervolgens door veel anderen al heel snel als juist bevestigd wordt. Zet je er vervolgens alsnog de volledige naam bij dan wordt dit niet of nauwelijks bevestigd. En dus blijft het onvolledige antwoord bovenaan staan. Daar is de vraagsteller niet mee geholpen en worden medelezers op het verkeerde been gezet. Zelfs in de database komen helaas nog onjuiste benamingen voor. Er is destijds door een aantal mensen, ik meen ook Lex en Jeannette, aangekaart om hier een soort van toezicht op te laten uitvoeren. En nu laait dezelfde discussie weer op. :) Vrijdag 10 Juli 2015 om 10:50
 • Kiki B. Kiki B. Hou me ten goede, iedereen maakt fouten. En dat geeft niets. Maar het zou op zijn minst al helpen als men zijn eigen antwoord of bevestiging kan corrigeren. En die mogelijkheid is er niet. Er is wel vaak o.a. door Roos om gevraagd. Het zou de plantifier zeker ten goede komen. Vrijdag 10 Juli 2015 om 10:57
 • Barbera v. Barbera v. Liever een goed dan een fout antwoord natuurlijk, maar de vraagsteller kan aan de hand van de antwoorden makkelijk nakijken of het klopt. Ik zoek de antwoorden daarna iig altijd op in de database en via de image search. Ik vind juist het laagdrempelige van deze site leuk. Ook vind ik het leuk om te kijken of ik zelf al meer planten herken. Bij twijfel zet ik er een vraagteken achter. De specifieke typering is voor mij nu nog te hoog gegrepen. Verder kan iedereen foutieve informatie corrigeren, dus uiteindelijk wordt de database steeds beter. Bij wikipedia hanteren ze hetzelfde principe en dat heeft toch best goed uitgepakt. Vrijdag 10 Juli 2015 om 11:01
 • Barbera v. Barbera v. Kiki, de mogelijkheid om te wijzigen zou wel welkom zijn inderdaad. Vrijdag 10 Juli 2015 om 11:03
 • Tom M. Tom M. Daar heb je ook een punt Kiki, soms ontdek je dat je fout bent, maar je kan niet corrigeren... maar kom, al bij al een handig werkinstrument toch waar ik al veel uit geleerd heb, en iedereen kan iedereen bijsturen of verbeteren indien nodig, wat toch wel gedaan wordt... Vrijdag 10 Juli 2015 om 11:08
 • Kiki B. Kiki B. Tom, dat bijsturen of verbeteren gebeurt idd, maar zeker niet altijd met het juiste antwoord. En dat is het gevaar met dit systeem: er wordt door deels leken (gelukkig ook een aantal professionals) een database gemaakt waar vervolgens eveneens iedereen die maar wil veranderingen kan aanbrengen. Fout of juist? Is het verstandig ??
  Je weet als leek dan dus helemaal niet of je wel het juiste leert. Voor hetzelfde geld leer je onzin. Who knows? Dat is mijn punt.
  Al deze 'kennis' alsmede de antwoorden in de plantifier (welke weer refereert aan de database) zijn weer op Google te vinden. Waarbij wel degelijk soms onjuiste informatie onder de vlag van Mijntuin.org de wereld in gaat. Dit vind ik niet verstandig. En zeker niet handig.
  Misschien een idee om de vorige discussie eens na te lezen.
  Vrijdag 10 Juli 2015 om 11:26
 • Willy N. Willy N. Betr. reactie van Thijs.
  Dit slaat eigenlijk nergens op.
  Ik had het over gemakzucht en daar valt deze groep natuurlijk niet onder.
  Zo blijf je aan de gang en dwaal je helemaal van het onderwerp af en kunnen we nog dagen doorgaan.
  Wat mij betreft is deze discussie nu afgelopen.
  Ik ben over het algemeen heel tevreden over al de reacties,
  lees ook nog even de reacties, zoals Kiki ook al aangaf goed door.
  Vrijdag 10 Juli 2015 om 11:36
 • Jeannette v. Jeannette v. Als je het niet erg vindt Willy, wilde ik toch nog wat zeggen. Ik sluit me aan bij wat jij, Kiki en een aantal andere mensen heeft gezegd over het gebruik van Latijnse namen. Voor de mensen die zelf graag wat verder zoeken zou ik de volgende site aan willen raden: Volkoomen. Het is ontzettend veelzijdige site met bv. ook een inleiding in de botanie, uitleg van plantenfamilies en nog veel meer. Erg leerzaam, doordat er ook wordt aangegeven hoe men ooit tot een naam gekomen is. Ik zet hieronder een link naar de site.

  http://www.volkoomen.nl
  Vrijdag 10 Juli 2015 om 13:28
 • Roos T. Roos T. Barbera dat is nou juist waar ik omvraag het kunnen corigeren van een fout antwoord.Is mij al overkomen en kon het niet herstellen.Dat vind ik erg vervelend en iemand anders denkt nu de juiste naam te weten. Jammer dat daar kennelijk geen mogenlijkheid voor betstaat.Tom jij weet mischien waarom je de letters niet kan corrigeren zoals op facebook of in mail. Vrijdag 10 Juli 2015 om 14:36
 • Roos T. Roos T. Bedankt Jeanette voor het doorgeven van de site Volkoomen .Ga er eens op rond neuzen. Vrijdag 10 Juli 2015 om 14:40
 • Willy N. Willy N. Jeanette
  Wat een mooie site, ik ben blij dat je hem heb doorgegeven.
  Ben er gelijk in gaan struinen, een verrijking.
  Bedankt.
  Vrijdag 10 Juli 2015 om 17:32
 • Patrick V. Patrick V. 1. straks ga ik Solanum lycopersicum en Lactuca sativa eten met als toetje een Fragaria ?
  wie begrijpt dat , wie zegt zoiets , wie spreekt in een dode taal ? kapsonelijders ?
  als er geen nederlandse naam voor bestaat o.k. maar als je de correcte nederlandse naam typt in plantifier verwijs je naar de plantenfiche waar ook de latijnse naam staat .
  2. de Volkoomen site bevat veel nuttige info inderdaad maar oogt wel heel ouderwets en katholiek naar mijn smaak
  Woensdag 15 Juli 2015 om 12:02
 • Rosette B. Rosette B. Patrick, een correcte nederlandse naam bestaat niet. Dat is zoiets als alle diaclecten die er in een land te vinden zijn. Als je de correcte plant wil vinden kun je niet anders dan de latijnse benaming gebruiken. Die is wereldwijd overal dezelfde. En dat heeft niets te maken met het al of niet hebben van kapsones of ouderwets of katholiek, wat dat er ook mag mee te maken hebben. Woensdag 15 Juli 2015 om 12:33
 • Kiki B. Kiki B. Helemaal mee eens, Rosette. Wij hebben daar een spreekwoord voor: 'Er zijn meer hondjes die Fikkie heten'. Vrij vertaald : Er zijn meer planten die dezelfde Nederlandse naam hebben, maar er totaal verschillend uit zien.
  Patrick, als ik tomaat intyp dan lees ik dat er in de database 211 verschillende soorten zijn. Dus dan weet ik nog niet welke soort ik heb. Overigens, de Latijnse taal is verre van dood. Dood ga je pas als deze taal wereldwijd niet meer uniform gebruikt zou worden. Moet er niet aan denken dat ik in het buitenland ziek zou worden.
  Last but not least: de plantifier verwijst helemaal niet altijd naar de juiste plant. Juist omdat de gebruikte Nederlandse naam vaak zoveel synoniemen heeft. Dat maakt het allemaal dus veel gecompliceerder. De database met de plantenliefhebster is niet op wetenschappelijke wijze aangelegd, kan door iedere leek aangepast worden en is derhalve niet betrouwbaar.
  Wie is Els?
  Woensdag 15 Juli 2015 om 13:09
 • Patrick V. Patrick V. is "Rosette Bernaerts" dan ook geen correcte nederlandse naam ? er zijn natuurlijk dialecten en synoniemen zelfs in het latijn maar (bijna) alles wat in onze streken groeit heeft heeft een correcte nederlandse naam en kan op die naam gevonden worden , ga jij protesteren op wikipedia ?
  vanitas omnia vanitas

  ouderwets of katholiek betreft ander onderwerp (Volkoomen site vermeld in deze discussie)
  Woensdag 15 Juli 2015 om 13:19
 • Mia V. Mia V. oei oei, wat een heftige discuties, ik dacht dat op die manier de pret er af is, willen wij mekaar niet helpen bij het benoemen van planten bij het herkennen van een foto met de nederlandse of latijnse naam? Wie het in 't latijn wil kan toch zelf heel gemakkelijk en snel aan de hand van de nederlandse naam met foto de juiste latijnse naam vinden ..toch??? de site volkoomen is inderdaad wel volledig maar zonder te weten welke beginletter de naam van je plant is zal het toch veel tijd vragen om ze terug te vinden... dus niet te moeilijk maken voor ons a.u.b. Woensdag 15 Juli 2015 om 14:14
 • Kiki B. Kiki B. Misschien dat dit wat verhelderend werkt:
  http://www.scientias.nl/s-were... en http://www.theplantlist.org. Die maakt de Babylonische spraakverwarring wat minder groot. Maar wel in het Latijns, dat dan weer wel.
  Mia, juist de Nederlandse, Vlaamse etc naam wekt uiteindelijk veel meer verwarring en vooral hier. Er is namelijk geen eenduidige officiële Nederlandse benaming voor iedere soort plant. Er is zelfs al geen consensus over bijvoorbeeld of het een Klokjesbloem of Klokje moet zijn. Met daarbij nog tig andere bijnamen in volksdialecten. Zo zijn er dus oneindig veel soorten klokjesbloemen. Dat wordt nachtwerk om via de foto de juiste naam te vinden. . Wie is Els?
  Woensdag 15 Juli 2015 om 15:01
 • Catherine S. Catherine S. Raar....ik dacht dat ik al veel van planten wist, maar leer nu pas echt goed kijken en herkennen. Trouwens, wij zijn toch allemaal ooit beginners geweest? Ik vind het super om anderen te helpen! Positief blijven is de boodschap en als het echt zo lastig wordt voor iemand, nou dan stop je er gewoon mee, wat is het probleem???? Woensdag 15 Juli 2015 om 15:11
 • Patrick V. Patrick V. @kiki Latijn is een dode Italische taal ...https://nl.wikipedia.org/wiki/...
  en je blijft maar hameren op de onbetrouwbare...
  akkoord , en ik doe er nog een schepje bovenop , alle wetenschappelijke
  publicaties zijn onbetrouwbaar , wat betreft max grootte een paar voorbeelden:
  Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) +1meter
  Pastinaak (Pastinaca sativa subsp. sativa) +1meter
  Koningskaars (Verbascum thapsus) +1meter
  Wilgenroosje (Chamerion angustifolium) +40 cm
  Luzerne (Medicago sativa) +60 cm
  (de + is meer dan max hoogte vermeld op soortenbank- Heukels)
  dus wanneer mogen wij van die heren wetenschappers de correcte info vernemen ?
  Woensdag 15 Juli 2015 om 15:23
 • Mia V. Mia V. ja Catherine, tot nu toe vond ik het OOK super met de kennis die ik zelf opgebouwd heb anderen te helpen, maar als de perfectie geëist wordt op deze site vind ik het helemaal niet meer leuk, ik wordt ook graag geholpen, deel graag planten met iedereen maar op een eenvoudige manier... wie perfectie wil zoekt zelf op , het voornaamste is voor mij milieuvriendelijk bloemen en groenten kweken en er plezier aan beleven, en dit met anderen delen zonder zelf urenlang opzoekingswerk hoeven te doen, ik hoor liever de vogels bezig... die zingen nederlands of latijn? voor het milieu kunnen wij toch niets anders voor het behoud van de planten, insecten en dieren: "beginnen in onze eigen tuin ecologisch verantwoord te werken", genieten ...zonder ons te ergeren... zo blijven wij gezond en kunnen wij het hopelijk lang volhouden zonder stress...onze kikkers kwaken in welke taal? Woensdag 15 Juli 2015 om 15:33
 • Tom M. Tom M. Krachtig, gevat en boordevol waarheid @ Mia
  Los daarvan verkies ik ook wel de latijnse benaming, die in de plantenwereld algemeen gebruikt wordt, en die dan in de meeste zoek-sites en/of encyclopedieën wel verwijst naar de nederlandstalige omschrijving. Enkel een nederlandse omschrijving opgeven kan dan inderdaad weer een handige hint of tip zijn, waarmee je dan verder kan zoeken, a.d.h.v. een eventuele foto... Maar.... we zijn inderdaad geen wetenschappers, wel (grote) liefhebbers... dus... alle hulp welkom dacht ik dan, en voor dat kleine tijdje dat we op doortocht zijn op ons planeetje... hou het gezellig onder elkaar :-) Bij deze zou ik liever iedereen een fijn en aangenaam verlof wensen, los van stress en andere zottigheden :-)
  Woensdag 15 Juli 2015 om 16:15
 • Willy N. Willy N. Zooooo Patrick van Grembergen, op de plantenherkenner een LATIJNSE naam bij mij gele klaver gezet.
  Ik viel van schrik bijna van mijn stoel.
  Woensdag 15 Juli 2015 om 19:38
 • Patrick V. Patrick V. ja Willy Nijhoff en dat was niet de eerste keer hé , we surfen om leren Woensdag 15 Juli 2015 om 20:00
 • Kiki B. Kiki B. Tja.... Woensdag 15 Juli 2015 om 20:18
 • Kiki B. Kiki B. Willy, je hebt het toch wel , hoop ik , als onjuist antwoord gerekend hè? :)
  Dat gebeurt namelijk ook stelselmatig. Zet je er alsnog de wetenschappelijke naam bij (sorry= Latijns en dus deaude taal) plus doe je de moeite om er ook nog iets over te vertellen en dan presteert men het om dat alsnog als onjuist af te vinken. Vervolgens wil iedereen liever de tuin in en dat anderen sufferds uren in de boeken zitten en al hun vragen maar beantwoorden.... Dat ik het nog snap hier. Ik ga voorlopig de tuin in. Fijne vakantie!
  Woensdag 15 Juli 2015 om 20:27
 • Patrick V. Patrick V. bespeur ik daar enige twijfel bij de latijn lovers tja en ...
  Woensdag 15 Juli 2015 om 20:36
 • Willy N. Willy N. Patrick , van twijfel hebben wij geen last, wij zijn voor duidelijkheid. Woensdag 15 Juli 2015 om 20:38
 • Willy N. Willy N. Kiki, geniet van de tuin en ik hoop dat weer beter word. Woensdag 15 Juli 2015 om 20:39
 • Patrick V. Patrick V. valt te betwijfelen Woensdag 15 Juli 2015 om 20:50
 • Mia V. Mia V. Als ik al eens een foto van een plant geplaatst heb om de naam te kennen was het zeker niet de bedoeling dat iemand anders aan 't speuren ging naar de juiste naam maar wel als iemand de plant zelf kende mij zonder veel moeite de naam kon geven...maar durf ik dat nu nog wel doen?
  'k wist niet dat jullie daar uren voor uittrekken om mij die juiste naam te geven. Toch wil ik nog wel andere mensen helpen aan de misschien onvolledige naam van planten die ik spontaan herken.
  Verder wied ik maar onkruid pluk tomaten en trek mij verder van dat alles niets meer aan...als we maar gezond zijn en dat nog kunnen hé!
  Woensdag 15 Juli 2015 om 21:16
 • Tom M. Tom M. weeral juist gezegd Mia :-) Woensdag 15 Juli 2015 om 21:26
 • Patrick V. Patrick V. waarom zou je bang moeten zijn om andere mensen te laten genieten van hun opzoekwerk en de vreugde van de vondst , dat is gedeelde vreugde Mia Woensdag 15 Juli 2015 om 22:27
 • Marleen R. Marleen R. Dit verschil van mening is moeilijk te begrijpen. Nu doe ik pas sinds enkele dagen mee aan het identificeren van planten. Ik had begrepen dat zodra je een plant of bloem herkent daar het bijbehorende plantenfiche voor gebruikt. Dat suggereert precies welke cultivars er in omloop zijn. In dat geval heb je geen keus en komt daar de Nederlandse (plus de Latijnse van de fiche) of de Latijnse naam uit naar voren.

  Ik kan u verzekeren dat het aantal Nederlandse namen dat van veel andere talen overschrijdt. Deze namen zijn bijzonder mooi dus zouden in ere gehouden moeten worden. Ik heb me geregistreerd bij deze site juist om de Nederlandse namen beter te leren kennen.

  Verder ben ik het roerend eens met Mia. Ik denk niet dat het de bedoeling is dat wie dan ook uren in de boeken gaat zoeken om planten te herkennen, vooral als het wat blaadjes betreft die tussen de stoeptegels uit groeien.
  Woensdag 15 Juli 2015 om 22:28
 • Kiki B. Kiki B. Mia e.a.,
  om enig misverstand uit de weg te ruimen : we zijn niet uren bezig om een plant te herkennen. Maar we hebben wel gedurende vele jaren vaak heel veel tijd geïnvesteerd om überhaupt planten te leren herkennen en zoveel mogelijk exact te trachten te benoemen. Wij zijn niet onfeilbaar in dit.
  Voorts worden er vaak helaas verschillende vage of onjuiste namen benoemd als antwoord en dan kijken wij naar de verschillen daarvan. Feitelijk kost dat eigenlijk alleen maar meer tijd, die over het algemeen niet gehonoreerd wordt qua bevestiging van het juiste antwoord. Dat is redelijk frustrerend, want je steekt er tijd in om zo goed mogelijk de vraag of naam te beantwoorden.
  Via een foto is het soms moeilijk om exact het juiste antwoord te geven. Dan slaan wij de foto op, vergroten hem om de verschillen in bladvorm, bladaanzet, bloemvorm ect. te bekijken. En ja, dat kost soms tijd. Is niet erg en we doen het graag. Het zou zeker tijd schelen als niet iedereen , goed bedoeld, allem
  Woensdag 15 Juli 2015 om 22:34
 • Kiki B. Kiki B. Het zou zeker tijd schelen als niet iedereen , goed bedoeld, allemaal vage kreten noemt. Zowel in de plantifier als in de tuinvragen.
  Het zou fijn zijn als mensen eerst nadenken en zelf iets uitzoeken vooraleer ze antwoord geven. Nog fijner zou het zijn als het antwoord foutloos geschreven wordt. Dat alles scheelt ons inderdaad tijd.

  Minder leuk wordt het als medetuiniers laks worden en zelf niet meer de moeite nemen om iets op te zoeken. Of onzin uitkramen. Of kritiek hebben op ons antwoord. Of gewoon aan het trollen gaan in een discussie. Of gewoon ons antwoord als onjuist aanvinken. Omdat de Nederlandse naam wat makkelijker oogt. Etc.
  Dit soort momenten komen helaas te vaak voor.

  Het was zeker niet mijn bedoeling om een zware discussie te ontketenen, maar er mag best wel eens over een en ander nagedacht worden.

  Een aantal mensen hebben op deze site, in het verleden, enorm veel moeite gedaan om een professioneel zo goed mogelijke database op te zetten. Een flink aant
  Woensdag 15 Juli 2015 om 22:37
 • Kiki B. Kiki B. Een flink aantal heeft (bijna) afgehaakt.

  Per slot: niemand is verplicht om een discussie te lezen of te volgen. Als je liever lekker aan het wieden gaat, prima. Gun een ander echter wel de ruimte om te sparren. Ik denk dat het goed is dat we de mogelijkheid moeten kunnen hebben om van gedachten te kunnen wisselen. En dat we daar ook vrij in moeten kunnen zijn.
  Ter verbetering van Mijntuin.org en de wijze waarop deze site zich profileert op Internet.
  Woensdag 15 Juli 2015 om 22:39
 • Mia V. Mia V. inderdaad ik ga maar liever lekker wieden, hierbij haak ik wel af! Woensdag 15 Juli 2015 om 23:08
 • Willy N. Willy N. Ik hoop nu einde discussie. Lekker morgen de tuin in en genieten van alles. Donderdag 16 Juli 2015 om 00:50
 • Gert a. Gert a. misschien een leuke tussenoplossing, voor de liefhebbers : twee android apps voor plantenherkenning die ik vorige week heb gevonden.
  1. LikeThat Garden
  2. Pl@ntNet
  ik heb er voor de gemakkelijkheid een nieuw bericht van gemaakt.
  PS: er zijn wel meer van die apps maar deze twee vond ik bijzonder.
  Donderdag 16 Juli 2015 om 01:02
 • Jan D. Jan D. Hoi Willy,
  ik zag dat jij een foto van chinese ruit hebt geplaatst. Heb je toevallig ook zaad van deze plant?
  met vriendelijke groet, jan
  (ik weet eigenlijk niet of dit zo hoort, maar ik weet niet precies hoe ik je een prive bericht moet sturen) gr jan
  Maandag 20 Juli 2015 om 20:33
 • Willy N. Willy N. Ik heb geen zaad.
  Gea's zaaisite is een site waar je zaad kan bestellen tegen zeer lage prijzen.
  Ik kan trouwens proberen om zaad op te vangen als zo ver is.
  Maandag 20 Juli 2015 om 21:46
 • Kiki B. Kiki B. Misschien handig om hier een nieuw topic van te maken? Dinsdag 21 Juli 2015 om 00:10
 • Willy N. Willy N. Zeg dat. Hoe plaats ik een privee bericht?
  Dinsdag 21 Juli 2015 om 01:00