MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Karel B.Een vraagje voor Velt vzw: hoe krijg je Heermoes (paardenstaart) weg uit je tuin zonder bestrijdingsmiddelen te gebruiken? Is bij ons in de buurt blijkbaar wijd verspreid en ook in onze tuin begint dit te woekeren.
  Donderdag 14 Oktober 2010 om 10:56

12 reacties

 • Velt v. Velt v. Dag Karel, Heermoes wieden is onbegonnen werk. Het is heel moeilijk om de plant met wortel te verwijderen. Als bestrijding wordt vaak de bodem herhaaldelijk ploegen aangeraden. Ploegen en frezen leiden tot verspreiding van de wortelstokken. Als je dit vaak genoeg herhaalt, kunnen de wortelstokken zich niet verder ontwikkelen en put je de plant ten slotte uit. Meer info in onze faq: http://www.velt.be/Joomla/inde...
  Vrijdag 22 Oktober 2010 om 10:15
 • Karel B. Karel B. Bedankt voor de informatie. Gelukkig is onze tuin nog niet aangelegd en is ploegen en frezen nog een optie dan. Op de site kan ik de faq niet lezen, omdat ik niet ingelogd/geregistreerd ben. Zal daar later wat tijd voor vrij maken. Vrijdag 22 Oktober 2010 om 10:20
 • Velt v. Velt v. Oei, maar dat inloggen zou niet nodig mogen zijn. Hopelijk werkt deze link wel: http://bit.ly/a6N6cg Vrijdag 22 Oktober 2010 om 10:27
 • Maarten C. Maarten C. Heb daar ook verschrikkelijk veel last van in mijn moestuin.
  Ik probeer ze meestal zo diep mogelijk uit te graven.
  Vrijdag 22 Oktober 2010 om 18:32
 • Ann V. Ann V. Toen we ons huis en tuin kochten, was voor het huis een strook verhard met materiaal van onbekende (en dus verdachte) herkomst. Vlak naast die strook verharding was een strook die door heermoes was ingenomen.
  Wij hebben die verharding (diep) laten weggraven, en ook dat strookje heermoes is toen min of meer onbedoeld mee weggehaald... en weggebleven. (We hebben de hele strook aangevuld met grond die van elders kwam.)
  Om de eventuele pil van heermoes in de tuin te vergulden, hier een stukje dat ik op mijn site schreef:
  "Paardenstaarten in het ecosysteem

  Toen iemand in een post naar de Kruidenmand-mailinglijst stelde dat heermoes steeds meer opduikt op plaatsen waar mineralen uit de bodem verdwenen zijn, en dat het zorgt voor een aanvulling, was ik aanvankelijk erg sceptisch: Heermoes is weliswaar heel rijk aan mineralen, maar moet die toch ook ergens vandaan halen? Planten kunnen immers geen mineralen ‘creëren’, maar halen die zelf uit de bodem.
  De verklaring vond ik tenslotte in het
  Vrijdag 22 Oktober 2010 om 19:31
 • Ann V. Ann V. (vervolg)
  De verklaring vond ik tenslotte in het artikel ‘Ecology and Physiology of Giant Horsetails‘:

  Paardenstaarten hebben een netwerk van wortelstokken dat ontzettend diep kan gaan, tot op niveau’s die andere planten niet kunnen bereiken. Vanuit die diepe grondlagen nemen de wortels mineralen op, en transporteren die naar boven, waar ze op termijn ter beschikking komen voor andere planten.

  Paardenstaarten zijn inderdaad enorm rijk aan mineralen, en er is berekend dat in een moerasgebied waar paardenstaarten samen 5% uitmaakten van de totale biomassa van het perceel, ze wel 16% van het totale Fosfor- en 24% van het totale Kaliumgehalte bevatten. Bovendien zorgden de afgestorven plantenresten van de paardenstaarten voor 75% van de calcium, 55% van de fosfor en 41% van de Kalium-input in de bodem…
  Het bovenstaande gaat weliswaar niet specifiek over heermoes, maar ik ga er van uit dat het net zo goed voor die soort geldt.
  Toepassingen in de moestuin

  Ik kan me voorstellen dat je niet
  Vrijdag 22 Oktober 2010 om 19:31
 • Ann V. Ann V. En het verdere vervolg:
  Toepassingen in de moestuin

  Ik kan me voorstellen dat je niet echt blij bent wanneer heermoes in je (moes)tuin opduikt. Maar wanneer je het kruid in flinke hoeveelheden ter beschikking hebt, kan je maar beter van de nood een deugd maken.
  Zoals al herhaaldelijk gezegd, is heermoes een erg mineraalrijk kruid. Heel wat planten doe je een erg groot plezier met een extra gift aan mineralen, dus het mulchen met de afgesneden groene heermoesstengels is nog zo’n gek idee niet.
  Bekender is de toepassing van heermoes als gier: Je laat een kilo groene heermoesplanten trekken in een emmer met 10 liter water, en dat gedurende een dag of tien. (Hou het goedje afgedekt: het gaat gisten en walgelijk ruiken!) Daarna kan je het (bij voorkeur verdund) gebruiken als een vloeibare meststof, of je besproeit er bijvoorbeeld door luis aangetasten planten mee. De zwarte luizen op onze tuinbonen gingen in elk geval vlot op de loop.
  In plaats van een ‘gier’ kan je ook gewoon een afkookse
  Vrijdag 22 Oktober 2010 om 19:32
 • Ann V. Ann V. In plaats van een ‘gier’ kan je ook gewoon een afkooksel maken van dezelfde hoeveelheden plant en water, dat je gedurende drie kwartier laat sudderen. Gebruik als vloeibare meststof. Vrijdag 22 Oktober 2010 om 19:32
 • Maarten C. Maarten C. Super Ann! Dank u voor de raad, ik laat dus best zoveel mogelijk de heermoes zijn gang gaan zonder het teveel te laten woekeren.
  Als ik weet dat een bepaald kruid een positieve werking heeft op mijn tuintje zal ik die met plezier laten staan :)
  Trouwens voor een kilo heermoes zou ik toch wel al wat moeite moeten doen dus zo erg is het nog niet.
  Vrijdag 22 Oktober 2010 om 19:40
 • Karel B. Karel B. Interessant. Bedankt voor de reacties en voor de informatieve weetjes over heermoes. Ik had geen idee dat die planten zo mineraalrijk waren. Vrijdag 22 Oktober 2010 om 21:59
 • Piet F. Piet F. heermoes staat nog niet bij de planten, ik had graag een foto gezien van dat mineraalliftje, vooral nu er geen kippenmest meer is. (vos zonder vrees in volle dag, net of ze weten dat ze beschermd zijn, kijken ze je aan en gaan rustig hun gang op een paar meters afstand) Vrijdag 22 Oktober 2010 om 23:09
 • Kiki B. Kiki B. Ook hier in tuin aan zee voert heermoes de boventoon. Ik trek het er zoveel mogelijk uit, maar is eigenlijk zinloos, want het wortelt meters diep. Hou er wel rekening mee met het maken van gier, dat ook dit kruid echt heel giftig is. We weten dan niet welke gevolgen het kan hebben als we deze gier zouden gebruiken in moestuinen.
  Zaterdag 6 Augustus 2011 om 20:56