Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Lien En Co Y.hallo, ik heb een vraag met betrekking tot het voorbereiden van grond om volgend voorjaar zo goed mogelijk te kunnen starten met kweken van groenten.
    Dit jaar zijn we begonnen met een stuk grond te bewerken waarop we aardappelen hebben gezet, daarna nog boontjes, venkel en veldsla gezet. Nu is er haast niets meer en om onze grond vruchtbaar(der) te maken willen we graag weten wat we moeten doen.
    Advies karton en een beetje compost erop maar we willen ook kalk toevoegen. Moet dit voor of na de winter?
    Er is ons ook ingefluisterd om stikstof in de grond te doen maar hoe kan dat op een manier zonder dierlijk mest?
    Zaterdag 15 November 2014 om 20:54

5 reacties

  • Robin D. Robin D. Je zou het stuk grond kunnen bedekken met afgemaaid gras. Dit bevat veel stikstof. Of je kan in het najaar groenbemester zaaien en nadien inwerken in de grond.
    Zaterdag 15 November 2014 om 21:33
  • John u. John u. Wat je hier veel ziet in inzaaien met Luzern, een goede stikstof voor de bodem
    Zaterdag 15 November 2014 om 22:36
  • Henk L. Henk L. Op de eerste plaats is het goed de grond te laten onderzoeken.Zo weet je wat de bodem nodig heeft.Niet iedere groente heeft behoefte aan dezelfde voedingsstoffen.
    Compost toedienen kan geen kwaad,maar de ene plant heeft veel compost nodig en de andere weer weinig tot niets,stikstof kun je in de grond brengen door peulen,bonen en lupine te planten,na afsterven laat je de wortels in de grond zitten en daaraan zitten de stikstofknolletjes.Wil je echt ecologisch tuinieren dan kun je het beste het Velt boek aanschaffen.Het ISBN nummer wil ik je wel geven.
    Zelf compost maken van je eigen tuin en keukenafval zorgt voor een kringloop in je tuin.
    Wil je hierover meer weten,wil ik je daar heel graag advies in geven.Gebruik je compost dan geen kunstmest of pesticieden gebruiken.

    Groenbemester zaaien is prima,maar dan niet omspitten,gewoon in het voorjaar
    uitdoen en op de composthoop,of bak doen.Bij spitten verstoor je de gehele dierfauna in de grond,immers die beestjes die boven zitten ve
    Zaterdag 15 November 2014 om 22:45
  • Lien En Co Y. Lien En Co Y. de veltbijbel hebben we. Daar staat idd nuttige info in. bedankt voor de tips, nu staat er op een deel winterogge en we wilde het andere deel op een andere manier rijker maken. Ons teeltplan voor volgend jaar is nog niet gemaakt, dat komt later.
    Zondag 16 November 2014 om 09:00
  • Henk L. Henk L. Heb mijn groenten tuin in vakken verdeeld van 300 cm lang en 120 cm breed
    Ongewenst kruid kan er dan uitgetrokken worden zonder op de bedden te lopen.
    Groenbemester is een structuurverbeteraar en nu kun je niets meer zaaien denk ik.
    Wisselteelt toegepast geeft dikwijls goede oogst.
    Zondag 16 November 2014 om 09:38