Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Scouting Emmeloord E.Ik ben al een tijdje opzoek naar zaden van de apenboom ookwel slangenden of Araucaria genoemd. De boom is tweeslachtig en alleen de vrouwlijke bomen geven zaden (die krijgen cocosnoot achtige bruine bollen) Heeft iemand enkele zaden voor mij? of ken je iemand die zaden heeft? Op internet ken ik weinig vinden en ook de grotere zadenbibliotheken hebben ze niet.. Alvast hartelijk dank.
    Donderdag 11 December 2014 om 16:14

13 reacties

  • ln W. ln W. hoe zie je dat je een vrouwelijke boom hebt dan? Ik denk dat ik wel weet welke boom je bedoelt. Heb er zelf geen, maar zie soms in de buurt wel tuinen waar ze staan (als ik de goede boom in m'n hoofd heb).
    Donderdag 11 December 2014 om 19:27
  • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Het is een apparte groene boom, met grove puntige schubben. De mannetjes bomen krijgen bruine kegels (vaak 2 of 3 naast elkaar) soort grote dennenappels. De vrouwlijke bomen krijgen bruine ronde zaaddozen, 1 per tak.
    Donderdag 11 December 2014 om 21:39
  • ln W. ln W. https://encrypted-tbn0.gstatic...
    via Google deze afbeelding gevonden. In apart venster plakken en openen, dan weet ik of je deze (ongeveer) bedoelt. Wanneer geeft deze boom zaden? begin van 't voorjaar? Als je deze boom bedoelt, laat 't me dan even weten a.j.b. Op 't moment ben ik weinig buiten. Maar als ik zo'n boom tegen kom geef ik een seintje... grt Ellen
    Vrijdag 12 December 2014 om 11:56
  • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Hey Ellen, dat is inderdaad de boom die ik bedoel. Wanneer ze precies zaden hebben, kan ik nergens vinden. Maar je ziet het gauw genoeg als je zo'n boom ziet. Een soort bruine voetballen liggen op de takken.
    Het kan een tijd duren dat die naar beneden vallen dus eigenlijk kan zo'n boom het hele jaar door zaad dragen. Alvast bedankt!
    Vrijdag 12 December 2014 om 13:47
  • Anja K. Anja K. wat leuk! ik wist dat niet. Ik ga ook opletten in mijn omgeving. Er zijn trouwens 21 tuiniers die zo'n Slangenden hebben zag ik. Wellicht kan je hen ook aanschrijven. Succes.
    Vrijdag 12 December 2014 om 14:30
  • Lydia G. Lydia G. Hier in de buurt staat er één met bollen, als je weet wanneer ze zaden maken, wil ik ze wel vragen en eventueel opsturen, want we wonen nogal ver van elkaar!
    Vrijdag 12 December 2014 om 14:56
  • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Hey Anja, klopt dat had ik ook al gezien. Maar van die 21 was er maar 1 met een foto van zijn slangenden, en hoewel ik hem heb geschreven heb ik nog geen reactie. En Lydia, De bollen zijn in het begin groen. als ze bruinig beginnen te worden zijn ze inprincipe rijp voor de pluk. (het kan wel 2 jaar duren voordat ze eraf vallen) Alvast hartelijk dank!
    Vrijdag 12 December 2014 om 15:20
  • ln W. ln W. Je hebt de andere leden hier wel wat geleerd Erik, als ik 't eerder geweten had...? Heb tijdelijk in B'huizen gewoond en daar stond een REUS... Is helaas door sloop weggehaald. Maar er zaten (dacht ik) bollen in. Ik heb een afbeelding van de zaden gezien (soort pijnboompit-achtig dacht ik te zien) in de bollen denk ik?. Hoe kun je deze dan het best er uit halen en opkweken? Binnenshuis voorkweken of direct in de volle grond? En wanneer? Mocht ik hier een bol in een boom vinden, dan hoor je 't ook van mij! Succes...
    Vrijdag 12 December 2014 om 16:16
  • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Het hele kweken blijft natuurlijk een experiment. Ze zijn overigens winterhard, dus gelijk in de volle grond stoppen moet gewoon kunnen. Leuke vergelijking trouwens met de pijnboompit. De zaden zijn eetbaar en zouden veel van de pijnboompit weg hebben. ;)
    Vrijdag 12 December 2014 om 17:34
  • ln W. ln W. Wat grappig ... :) ... Ik ben gek op pijnboompitten, dus ga ook een "boompje opzetten" denk ik ;) ... Al zal het jaren duren voor de zaadvorming zal plaatsvinden ben ik bang. Keep in touch!
    Vrijdag 12 December 2014 om 19:26
  • Frank L. Frank L. ik had zo een boom in men tuin staan. Hij had een leeftijd van ongeveer 40 jaar. Pas de laatste jaren kwamen er een soort dikke stekelige denappels te voorschijn.
    Als er zo een denappel naar beneden viel zocht ik steeds naar zaad. Op al die jaren heb ik maar 3 zaden gevonden. De zaden zijn behoorlijk groot 3 cm lang en 1 cm dik
    De ene kant van het zaad is erg puntig aan de andere zijde staan er een soort vleugeltjes op. Het probleem was dat de zaden bijna nooit volgroeid waren maar leeg. Zoals bijvoorbeeld bij een onvolgroeide Platte tamme kastanje.
    De boom is intussen geveld omdat de stam aan het rotten was. Maar gelukkig heb ik al een nieuwe uit zaad opgekweekt.
    Zondag 14 December 2014 om 00:31
  • Leendert L. Leendert L. We hebben deze boom in de tuin er valley nu veel zaden uit de boom , de bollen Zijn door de warme zomer snel Gerijpt.
    Donderdag 16 Augustus 2018 om 12:18
  • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Ik heb inmiddels een zaadje kunnen bemachtigen en deze is ook al ontkiemt, het boompje is inmiddels al een indrukwekkende 5 cm! haha ;)
    Zaterdag 18 Augustus 2018 om 16:03

1 tuinier vindt dit leuk

  • ln W. ln W. Donderdag 11 December 2014 om 19:25