MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Tommy R.Hallo, kort na de winter gaan ons terras aanleggen en onmiddellijk erna willen we na onze totaalrenovatie eindelijk beginnen met onze tuin aan te leggen. Hoe start ik hiermee? Hoe maken we onze grond klaar voor het aanleggen van een mooie gazon? Ik heb alleszins wel de indruk dat we vrij zure grond hebben en ik denk dus best zoiezo al eens kalk toevoeg. Wanneer kan ik dit soort dingen best doen? Graag tips en advies.
  Gr
  Vrijdag 2 Januari 2015 om 16:04

8 reacties

 • Tom M. Tom M. Bij gazonaanleg is een goede voorbereiding zéér belangrijk, wordt dikwijls nonchalant over gedaan, maar een gazon zaai je normaal maar één keer... dus.. aandacht aan besteden..
  Kalken mag je het ganse jaar door doen, kan geen kwaad... (korrelvorm is handigst. In poedervorm bekalken, als er wat wind is, ben je soms meer bekalkt dan uw gazon zelf :-)
  Ondergrond voorbereiden, een laag afgewerkte champignonmest (gratis te bekomen bij een kweker) inwerken is altijd nuttig,of compost als je die voorhanden hebt... hangt ook een beetje van de grondstructuur af (klei, zanderig) alle takjes, vuil, steentjes verwijderen. Een "startersmeststof" is zeker geen overbodige luxe, deze is minder agressief, en voorkomt verbranden van de jonge kiemen) fijn harken, inzaaien (beetje rekening houden met vogelvraat, een deel niet kiemend zaad... dus voldoende dik zaaien) en haaks inharken. dan platrollen en hopen op wat regen. Begieten heeft weinig zin, tenzij je dit constant (of voor een lange periode)doet
  Vrijdag 2 Januari 2015 om 18:16
 • Tommy R. Tommy R. Dag Tom, bedankt voor het uitgebreide en deskundige advies, je bent duidelijk een kenner. Ik doe graag dingen volgens de 'regels' van de kunst en wens het idd van de eerste keer goed te doen ook al duurt het dan misschien wat langer, ik probeer altijd op lange termijn te denken :-) Ok, wat het kalken betreft. Ik denk alleszins een vrij zware grond te hebben qua structuur. Champignonmest had ik nog nooit van gehoord, maar ik tracht mijn licht is op te steken of ik dat hier ergens kan bekomen. Nogmaals bedankt voor je tips! Zaterdag 3 Januari 2015 om 09:49
 • Tom M. Tom M. Graag gedaan hoor, ervaring is de beste leerschool :-)Ik heb thuis ook zware kleigrond, en heb ook nogal wat voorbereiding ingestoken bij de aanleg, (werkuren zijn gratis, en dan mag het al eens wat langer duren nietwaar) :-) iets waar ik nu zeker nog voordeel uit haal...Ondertussen al enkele gazons aangelegd bij vrienden e.d.... Ook nadien het gazon onderhouden door te prikrollen (zie foto prikbord) en dan zand of gezeefde compost op strooien kan helpen bij zware grond...
  Nog vergeten te vermelden natuurlijk... Bij aanleg niet vergeten te nivelleren (putjes vullen, verhogingen afsteken...)

  succes alleszins!!!
  Zaterdag 3 Januari 2015 om 17:05
 • Franky C. Franky C. Tommy,
  Eens je gazon aangelegd is en het mooi groen staat, kan je in de komende jaren wat bijbemesten. Eén raad kan ik je hierin geven. Bijbemesten doe je in het najaar. September-Oktober. Veel mensen bemesten in het voorjaar. Je kent dit : eerste zon, groene kriebels in de vingers en bemesten maar. Belangrijk om weten is dat bij het gras de wortels belangrijk zijn. Die nemen het beste voeding op in het najaar. In het voorjaar gaan de grassprietjes met de meststoffen lopen. Want wat gebeurt er bij bemesting in voorjaar: je bemest, gras begint serieus te groeien, je moet al onmiddellijk maaien, en de helft van je bemesting heb je al afgemaaid. Dus samengevat : bemest je uw gras in het najaar dan krijgen de sprietjes extra wortelhaar !
  Zaterdag 3 Januari 2015 om 17:20
 • Tom M. Tom M. Ik Bemest 3x per jaar, de laatste keer eind augustus, anders is het grasmaaien geblazen tot diep in de winter.. Wat wel kan is verticuteren voor de winter, dan heeft het gazon extra lucht om de winter door te komen...In de lente verticuteer ik ook (indien nodig) en prik ik het gazon.. nadien wat gezeefde compost, en een eerste bemesting.. Dan ziet het gazon er een tweetal weken niet uit, maar dan kan het gesterkt de zomer in.. Veel hangt ook af van wat je met het gazon van plan bent.. speelgazon, siergazon...)
  Zaterdag 3 Januari 2015 om 17:56
 • Roel X. Roel X. Toch een paar opmerkingen. Teveel kalken kan wel! Bekalking is enkel nodig om de zuurtegraad van de bodem te corrigeren (en indirect mos te vermijden) en om de opname van meststoffen te bevorderen (kalk bind deze). Teveel kalk kan leiden tot afname van het bodemleven en juist een slechte opname van meststoffen. Doe dit max. 1X per jaar tussen november en februari. Kalk heeft geen temperatuur nodig om te werken dus kan je zelfs op 10 cm sneeuw gooien. De ondergrond voorbereiden is inderdaad belangrijk. Een gazon zijn miljoenen plantjes die tegelijk willen inwortelen dus een hoge P (fosfor) waarde in je bodem aanbrengen is belangrijk. Eigenlijk moet je meststoffen voor op korte termijn (ontwikkeling) en lange termijn aanbrengen. Een kant en klare meststof hiervoor bestaat (bv. Aanleg gazon van onze vrienden van DCM).
  Verder is het niet vermeld dat je een gazon best inzaait in maart/april of de herfst. Tenzij als je voor grasmatten gaat natuurlijk.
  Graszaad is toch ook vrij belangrijk
  Zaterdag 3 Januari 2015 om 19:42
 • Roel X. Roel X. Een vergelijkende studie van testaankoop in 2014 wees aan dat de zaden van DCM en horta het beste presteren op lange termijn (dekking, opkomst, uiterlijk). Speel en sportgazon zaad zijn hier courant aangeboden producten. Wat is het verschil? Beiden hebben ze twee identieke grassoorten in de mengeling. engels raaigras (snelle opkomst) en veldbeemdgras (spreid zich uit, maakt van het gazon een geheel). Enkel speelgazon bevat een derde, fijnbladige grassoort die het gazon een "mooier" uiterlijk aanbied. Dus speelgazon ziet er iets "sierlijker" uit als sportgazon. Succes! Zaterdag 3 Januari 2015 om 19:46
 • Tom M. Tom M. Er zijn inderdaad veel soorten gras, mijn "speelgazon" bestaat uit 5 verschillende zaadsoorten.
  En tevéél kalken kan zeker, maar "met gans het jaar" bedoelde ik natuurlijk dat de periode waarin je bekalkt niet zo belangrijk is... :-)
  Inzaaien is eigenlijk best in het vroege najaar, dan is de bodem nog warm(er), komen er heel wat minder onkruiden mee omhoog, en tegen de volgende zomer geniet je al van je gazon. Als je in het voorjaar inzaait, heb je tegen de zomer nog niet echt een volle grasmat, en groeit er heel wat onkruid mee, en is er meer kans op langere droge periodes.. Nu ja, opkomen en groeien doet het sowieso, belangrijkste is inderdaad de voorbereiding ;-)
  Zaterdag 3 Januari 2015 om 20:29