MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Olga R.deze zomer pas verhuisd, tuin hebben we gefreesd, en nu ligt deze even rustig bij... de vraag is wanneer starten we het best, en waarmee dan? de grond nog eens omfrezen? of even losmaken en beginnen zaaien?
  eens bezig zal alles wel duidelijk worden, maar dat begin is toch moeilijk( zoals een schilder die voor een wit doek staat en de eerste penseelstreek erop moet zetten)
  Woensdag 7 Januari 2015 om 13:34

9 reacties

 • Tom M. Tom M. Vooral eerst zien of de grond ok is... eventueel de bodem laten analyseren... toevoegen van compost of afgewerkte champignonmest (gratis te bekomen meestal bij een kweker) En alles mooi infrezen en nivileren. Voor het zaaien een startersmeststof strooien helpt ook bij het inzaaien van gras.
  Als je nog twijfelt over de indeling van de tuin en de hoe-wat- en waar vraag nog niet kunt beantwoorden, kan je eventueel alles in gras zaaien, en later kijken voor de borders, de indeling en de aanplantingen (heb ik indertijd ook zo gedaan), gras kan je altijd wegnemen, en ondertussen ligt alles toch proper, en gemakkelijk te onderhouden... Vlug vlug alles in orde willen brengen is meestal niet zo'n goed idee, een tuin evolueert en
  groeit... succes :-)
  Woensdag 7 Januari 2015 om 15:52
 • Plantadvies Plantadvies Noteren waar wil je wat. Denk aan terrassen, de border. Waar staat de zon en welke planten wil je...welke grondsoort....
  zet verder ter aan sluiting op het bovenstaande verhaal van tom eens alles op papier. Zaaien kan of in een kas buiten of binnen. Verdiep je daar eens in.
  Woensdag 7 Januari 2015 om 16:48
 • Roos T. Roos T. ik zou alles rustig laten nazakken.Fresen is eigenlijk niet goed voor de structuur van de bodem .Alles wordt als in een koffiemolen gemalen en dat is slecht voor het bodemleven,maar alles spitten,(wat beter is eigenlijk) is soms niet te doen.In het vorjaar alles niveleren en walsen en dan licht losharken en zaaien en onderharken dan weer aantrappen of walsen,behalve de eventueel geplande borders.
  Donderdag 8 Januari 2015 om 12:22
 • Tom M. Tom M. Dat infrezen is natuurlijk maar éénmalig... eens de bodem goed bewerkt is en mooi genivileerd, komt pas het bodemleven goed op gang... Ik weet natuurlijk niet in welke toestand de grond nu is, maar bij een nieuwbouw (waar de grond vol vuil en steenbrokken zit) kan men bijna niet anders dan eerst te diepgronden, of toch minstens de bijgevoegde compost in te frezen, juist door die toevoeging van compost e.d. zal het bodemleven goed op gang komen, als het nadien inderdaad niet steeds "verstoord" wordt... Donderdag 8 Januari 2015 om 12:32
 • Olga R. Olga R. alvast dank voor de reacties, het is geen nieuwbouw, de vorige eigenaar heeft de tuin laten braakliggen. alles is ondertussen opgekuist, we hebben meerdere keren gefreesd om luchtige grond te hebben, en nu is ie klaar om te beginnen. Ik zal inderdaad eerst omspitten, en dan even losharken zodat het klaar is om te zaaien.
  Nu al even kijken of er al iets binnenshuis kan worden voorgezaaid, om binnenkort in de tuin te zetten. en plannen wat waar en vooral 'wat'.
  bedankt voor de reacties... en een fijn tuinjaar gewenst

  Vrijdag 9 Januari 2015 om 17:53
 • Tom M. Tom M. Succes met de inkleding en aanplanting ! Vrijdag 9 Januari 2015 om 18:19
 • Roos T. Roos T. Als je gefreesd hebt hoef je niet meer te spitten,maar egaliseer met hark ,en zaai in het voorjaar. Vrijdag 23 Januari 2015 om 18:59
 • Kiki B. Kiki B. Ben het wel met Roos eens dat frezen niet echt goed is voor de structuur. Zelf ben ik een groot voorstander van het zaaien van groenbemesters, welke je na de bloei omhakselt en onderspit. Maar uiteraard is de grootte van de tuin daarbij wel van belang qua werk. Maandag 2 Februari 2015 om 00:20
 • Roos T. Roos T. Ja wij hebben de eerste maal toen we kwamen wonen ook gefreesd.Na jaren was onze mat slecht geworden en heeft mijn hovenier omdat ik niet weer wilde frezen een tweedehands spitmachine gekocht.Wij hebben wel 2,5 hektare tuin en dus veel gras.Maar de meesten mensen frezen en dat werkt als een kofiemolen, dus je verwoest veel bodemleven.Komt uiteindelijk wel weer goed maar wel liefst wel organisch mesten met b.v Dcm of Ecostyle.Duurder als kunstmest maar de stoffen worden langzaam vrij gegeven en is veel beter voor het bodemleven.
  Maandag 2 Februari 2015 om 12:33