MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Hubert S.In onze tuin staat een japanse esdoorn. Elk jaar verdorren er echter enkele takken. Ik heb de indruk dat dit steeds erger wordt. Het zijn voornamelijk de onderste takken en deze die noordwaarts groeien die aangetast zijn door mos zoals op bijgaande foto. Is dit een ziekte?
  Wat doe ik best? Droge takken wegsnoeien? Besproeien? Met wat? Grond behandelen?
  Met dank voor advies
  Woensdag 4 Maart 2015 om 18:42

9 reacties

 • Pascal G. Pascal G. Mos kan geen kwaad, voor zover ik op de foto kan zien zijn de toppen bevroren.Acer is vorstgevoelig, de ene soort al wat meer dan de andere. De mogelijkheid om totale bevriezing bij een serieuze winter (want die hebben we nu niet gehad) te verkleinen is uw plant uit de wind planten en een vorstdoek te gebruiken. In de winter van 2012 - 2013 zijn zelfs oude exemplaren zonder bescherming kapotgevroren. Ik zou nog wachten tot half april om de bevroren toppen af te knippen. Woensdag 4 Maart 2015 om 20:28
 • Plantadvies Plantadvies Het kan ook de wind zijn of de zomerzon. Op een winderige plek zullen bladeren uitdrogen en op een te zonnige standplaats zullen de balderen verbranden. Kijk de standplaats na. Tevens heeft de esdoorn last van korstmossen. Korstmossen hebben geen wortels, zij nemen water, voedingsstoffen en gassen op uit de lucht. Sommige korstmossen zijn gevoelig voor luchtvervuiling en sommige korstmossen kunnen er juist goed mee leven. Korstmossen bestaan uit een alg en een schimmel. Ze groeien op bomen, stenen en daken. Er bestaan allerlei kleuren en In nederland komen ongeveer 600 soorten korstmossen voor. Het kan geen kwaad als zij op een struik of een boom groeien.
  Woensdag 4 Maart 2015 om 21:12
 • Hubert S. Hubert S. Alvast bedankt voor de uitleg.
  Boompje staat er al 15 jaar en fenomeen is mij slechts de laatste drie jaar opgevallen. Het zijn niet de toppen die bevroren zijn maar volledige takken of zijtakken die afsterven. Na bladvorming is probleem beter zichtbaar.
  Donderdag 5 Maart 2015 om 09:51
 • Jeannette v. Jeannette v. Wanneer van Acer palmatum een hele tak verdroogt, heeft dat vaak te maken met een - uiteindelijk dodelijke - bodemschimmel, Verticillium (verwelkingsziekte). Deze schimmel komt via de wortels in de plant en verstopt de vaatbundels, met als gevolg verwelking. Soms zijn zwarte vlekken op de stam zichtbaar, en je ziet een verkleuring in het hout wanneer je een tak snoeit (google naar afbeeldingen van Verticillium in Acer palmatum).

  Donderdag 5 Maart 2015 om 10:25
 • Jeannette v. Jeannette v. Ook een verdichte bodem kan een oorzaak zijn. Acer palmatum heeft een luchtige, goed afwaterende bodem nodig, die liefst ook nog wat zuur is. Donderdag 5 Maart 2015 om 10:33
 • Plantadvies Plantadvies Ligt eraan welke Japanse esdoorn je hebt. Dat je de grond dient te verbeteren is waar. Maar heb je nog de naam welke acer je hebt? Donderdag 5 Maart 2015 om 20:26
 • Hubert S. Hubert S. Bedankt voor jullie advies. Ga de grond omheen het boompje met een riek oprakelen en spuiten tegen de verwelkingsziekte. Hopelijk komt het nog goed Donderdag 5 Maart 2015 om 20:49
 • Hubert S. Hubert S. Aan Plantadvies:
  Naam acer is onbekend. Bij mijn foto's "achtertuin vind je evenwel twee foto's van deze acer. Misschien ken jij de wetenschappelijke naam?
  Dinsdag 10 Maart 2015 om 11:31
 • Jeannette v. Jeannette v. Zo op de foto lijkt het van veraf een Acer palmatum 'Dissectum Garnet'. Als je een foto van een blad maakt is er meer over te zeggen.

  Wat jammer dat er takken wegvallen. Het is met recht een prachtexemplaar te noemen. En van een zeer respectabele leeftijd!
  Dinsdag 10 Maart 2015 om 11:45