Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Scouting Emmeloord   Stinkende lis (Iris foetidissima)

  • Scouting Emmeloord E.onlangs de zaden gezaaid die ik van Wilma heb ontvangen, (nadat ze een koude periode hebben gehad) maar wat is eigenlijk de kiemtijd van de foetidissima?
    Dinsdag 24 Maart 2015 om 21:48

10 reacties

  • Hey Erik, spannend dat je ze gezaaid hebt. Ik heb geen idee wat de kiemtijd is. In mijn tuin heb ik in de zomer wel kleine plantjes gevonden van spontaan gevallen zaad, dus het zou wel eens iets langer kunnen duren. Markeer in ieder geval het plekje waar je ze hebt gezaaid, om te voorkomen dat de jonge plantjes bij het wieden sneuvelen.
    Zaterdag 28 Maart 2015 om 12:35
  • Joachim D. Joachim D. De stinkende iris wordt gewaardeerd voor zijn groenblijvende zwaardvormige bladeren die donkergroen zijn van kleur en glanzend.
    Deze iris is geschikt voor een halfschaduwrijke plaats op een kalkhoudende bodem. Hij verdaagt goed een droge standplaats. De groenig bruingele bloemen, waarvan de buitenste bloembladen verkleuren naar lila, zijn niet echt aantrekkelijk te noemen en eerder armetierig. De zaaddozen zijn echter des te meer opvallend. Zij verschijnen in de herfst. Bij het openspringen van de zaaddozen verschijnen de opvallende feloranje zaden. Bij het kneuzen van de bladeren verspreiden ze een geur die met wat fantasie aan pindakaas doet denken. Kortom een plant die het goed doet op plaatsen waar weinig planten het nog goed doen: halfschaduwrijke plaats met droge standplaats. Door de spontane vermeerdering door zaad kunnen zo fraaie, natuurlijke groepen onder bomen ontstaan.
    Zaterdag 28 Maart 2015 om 16:37
  • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. haha, mooie copy-paste Joachim, Maar ik heb helaas nog geen resultaat geboekt met de zaden. na een maand heb ik de andere helft gezaaid, maar ook die doen nog niets. Echter de zaden rotten ook niet, dus ik laat ze gewoon zitten. Wie weet..
    Woensdag 20 Mei 2015 om 10:39
  • Geef het nog niet op, Eric. Het zal dus wel zeker langer duren. Wel spannend, dat jij dat in de gaten houdt. Dan zullen we de kiemtijd van die zaden na verloop van tijd ook weten ;-).
    Donderdag 21 Mei 2015 om 10:34
  • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Ik ben gisteren papa geworden! het eerste zaadje is ontkeimt en heeft een blaadje de lucht in geworpen. Hopelijk volgt de rest gauw.
    (de kiemtijd is dus minimaal 2 maanden exclusief de koude periode vooraf)
    Donderdag 21 Mei 2015 om 21:05
  • Proficiat, Erik!! Ben benieuwd naar de rest :-)
    Vrijdag 22 Mei 2015 om 09:59
  • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. En inmiddels ben ik vader van 19 gezonde zaailingen, nu rond de 5 cm groot.
    Woensdag 24 Juni 2015 om 14:17
  • Tjonge, dát is een goed resultaat!! Goed gedaan, Erik!!
    Het grootste deel van de zaden is dus nu gekiemd? Hoe lang is de kiemtijd dan nu, denk je? 3 maanden? Lang, hè? Maar ik vermoedde dat al. Goed om te weten.
    Met 19 zaailingen kun je zelfs enkele groepjes vormen. Eenmaal goed aangeslagen is dit een heel sterke plant, die zich gestadig verder zal uitbreiden.
    Veel plezier er mee :-)
    Woensdag 24 Juni 2015 om 17:17
  • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Hallo Wilma, ja ik ben er ook erg blij mee. Toen ik na een tijd nog steeds geen teken van leven zag vond ik dat wel jammer, zeker om jij er moeite in hebt gestopt met het opsturen ed. Maar dat is dus allemaal nog goed gekomen. Dit jaar blijven de planten zeker nog in potten staan voordat ze worden uitgeplant. Als ik ze nu zou uitplanten zouden ze met een paar weken verdwenen zijn. Dus dat het een sterke plant is komt goed uit. Ik heb allang een plekje in mn gedachte en ik kan niet wachten voordat ze daar staan en zijn aangeslagen. Nogmaals hartelijk dank.
    Woensdag 24 Juni 2015 om 17:38
  • Graag gedaan, Erik!! Ik ben blij dat jij er zo'n geweldig resultaat mee hebt.
    En ik heb weer wat geleerd over de kiemtijd van deze iris :-)
    Woensdag 24 Juni 2015 om 17:47