MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Ellen A.Meer naaktslakken door gebruik neonicotinoïden (oa.Roundup).
  De gezamenlijke (29) Wetenschapsacademies bundelden gegevens van ruim 1.000 onderzoeken. ,,Daaruit blijkt overduidelijk dat er aanzienlijke schadelijke effecten zijn", zegt Frank Berendse, hoogleraar natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit. Hij vertegenwoordigde Nederland in de onderzoekscommissie, samen met Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie in Utrecht.
  Eerdere studies richtten zich vooral op de effecten op honingbijen. Maar dat zijn geen wilde dieren, legt Berendse uit. Honingbijen leven in grote kolonies. Door bufferwerking hebben ze minder last van insecticiden. Insecten die in kleinere kolonies buiten wonen, zoals aardhommels, of zelfs in hun eentje, zoals solitaire bijen, zijn veel kwetsbaarder voor insecticiden. ,,Als je juist naar die bestuivers kijkt", zegt Berendse, "en ook naar bijvoorbeeld zweefvliegen, motten en dagvlinders, dan zie je veel meer negatieve effecten dan bij honingbijen."
  Het nieuwe rapport benadrukt ook de negatieve gevolgen voor biologische bestrijders: de natuurlijke vijanden van plaagdieren. Schadelijke naaktslakken bijvoorbeeld hebben zelf geen last hebben van neonicotinoïden. Maar de roofkevers die tegen de slakken worden ingezet, gaan dood als ze de naaktslakken eten. Het netto effect is dat er in met neonicotinoïden behandelde velden méér naaktslakken leven dan in onbehandelde velden. (uit: Nieuwe insectendoders zijn schadelijk voor natuur NRC 10 april)
  Maandag 13 April 2015 om 14:24

6 reacties

 • erika m. erika m. Bedankt voor de informatie , Ellen !
  Met1 doorgestuurd naar onze natuurvoedingswinkelier , die heeft de meeste verbindingen !
  Maandag 13 April 2015 om 17:48
 • Mia V. Mia V. dacht dat roundup onkruidverdelger was, is dit ook een insecticide? in elk geval zo weinig mogelijk te gebruiken denk ik, schoffelen en wieden is wel het veiligste en gezondste, voor natuur en onszelf, rust =roest dus bewegen maar! Maandag 13 April 2015 om 21:27
 • Heidi Heidi Ook in de Volkskrant stond een dergelijk artikel, waar je bij het lezen ervan alsmaar de neiging had om te roepen: zie je nou wel?!
  Ik word ook zó razend als ik hoor spreken over 'gewasbeschermingsmiddelen'. Een misleidende term voor wat veelal puur gif is.
  Maandag 13 April 2015 om 21:35
 • Aiai, wat een geniepig spul is dat toch :-( . Er komt steeds meer naar buiten en nog steeds beweren de fabrikanten dat het reuze meevalt. Dinsdag 14 April 2015 om 20:15
 • Heidi Heidi Was kortgeleden bij Intratuin in Elst waar geen rotzooi meer in de schappen staat maar 'groene' alternatieven. Dinsdag 14 April 2015 om 21:18
 • Myriam V. Myriam V. da's dus duidelijk hè!
  Dinsdag 14 April 2015 om 21:31

1 tuinier vindt dit leuk

 • Roos T. Roos T. Maandag 13 April 2015 om 15:47